ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Κάνει να πίνεις καφέ αν είσαι άρρωστος;

Μιχάλης Θερμόπουλος

Όταν είστε άρρωστοι, είναι φυσικό να αναζητάτε ανακούφιση και ζεστασιά από φαγητά και ποτά που αγαπάτε.

Κάνει να πίνεις καφέ αν είσαι άρρωστος;
Bigstock

Για πολλούς ανθρώπους, ένα από αυτά είναι ο καφές. Ο καφές έχει λίγες αρνητικές επιπτώσεις όταν καταναλώνεται με μέτρο. Μπορεί ακόμη και να προσφέρει κάποια οφέλη για την υγεία, καθώς είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά. Επιπλέον, η καφεΐνη μπορεί να προσφέρει κάποια ελαφρά οφέλη στην καύση λίπους.

Ωστόσο, μπορεί να αναρωτιέστε αν ο καφές είναι ασφαλής για κατανάλωση όταν είστε άρρωστοι. Μοιάζει να έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα ανάλογα με τον τύπο της ασθένειας που αντιμετωπίζετε. Μπορεί επίσης να αλληλεπιδράσει με ορισμένα φάρμακα.

Μπορεί να σας δώσει περισσότερη ενέργεια

Για πολλούς ο πρωινός καφές είναι συνήθεια στην ρουτίνα που έχουν για να ξυπνούν και να ετοιμάζονται για την ημέρα μπροστά τους. Μάλιστα, ακόμη και ο καφές χωρίς καφεΐνη μπορεί να έχει ήπια διεγερτική δράση, λόγω του φαινομένου placebo: μας “πείθει” ότι παίρνουμε ενέργεια ακόμα και χωρίς την καφεΐνη.

Για πολλούς λάτρεις του καφέ, αυτή η αντιληπτή αύξηση της ενέργειας είναι ένα από τα βασικά οφέλη του καφέ, καθώς και ένας λόγος για τον οποίο μπορείτε να επιλέξετε να τον πίνετε όταν είστε άρρωστοι.

Για παράδειγμα, μπορεί να σας δώσει ώθηση εάν αισθάνεστε νωθροί ή κουρασμένοι, αλλά εξακολουθείτε να είστε αρκετά καλά για να πάτε στη δουλειά.

Επιπλέον, εάν αντιμετωπίζετε ένα ήπιο κρυολόγημα, ο καφές μπορεί να σας βοηθήσει χωρίς να προκαλέσει σημαντικές παρενέργειες.

Ο καφές μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση και διάρροια

Η καφεΐνη έχει διουρητική δράση, που σημαίνει ότι μπορεί να σας αναγκάσει να αποβάλλετε πολλά υγρά μέσω της ούρησης.

Έτσι, η κατανάλωση καφέ μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση ως αποτέλεσμα διάρροιας ή υπερβολικής ούρησης. Ωστόσο, ορισμένοι ερευνητές σημειώνουν ότι σε μέτρια επίπεδα κατανάλωσης (2-3 φλιτζάνια καφέ την ημέρα) η καφεΐνη δεν έχει καμία σημαντική επίδραση στην ισορροπία των υγρών σας.

Μάλιστα, όσοι πίνουν τακτικά καφέ είναι πιο πιθανό να έχουν συνηθίσει τη διουρητική του δράση, σε σημείο που να μην τους δημιουργεί προβλήματα με την ισορροπία των υγρών.

Εντούτοις, εάν έχετε εμετό ή διάρροια ή εάν έχετε γρίπη, σοβαρό κρυολόγημα ή τροφική δηλητηρίαση, είναι σώφρον να αποφύγετε τον καφέ και να επιλέξετε πιο ενυδατικά ροφήματα, όπως νερό, αθλητικά ποτά ή χυμούς φρούτων.

Μπορεί να ερεθίσει τα έλκη στομάχου

Ο καφές είναι όξινος, επομένως μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του στομάχου σε ορισμένα άτομα, όπως σε όσους έχουν ενεργό έλκος στομάχου ή πεπτικά προβλήματα που σχετίζονται με τα στομαχικά οξέα.

Σύμφωνα με μια μελέτη σε 302 άτομα με έλκος στομάχου, περισσότερο από το 80% ανέφερε αύξηση του κοιλιακού άλγους και άλλων συμπτωμάτων μετά την κατανάλωση καφέ.

Ωστόσο, μια άλλη μελέτη σε πάνω από 8.000 άτομα δεν βρήκε καμία συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και του έλκους του στομάχου ή άλλων γαστρεντερικών προβλημάτων, που σχετίζονται με τα στομαχικά οξέα, όπως εντερικά έλκη ή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Η σχέση μεταξύ του καφέ και του έλκους του στομάχου φαίνεται να είναι εξαιρετικά ατομική. Εάν παρατηρήσετε ότι ο καφές προκαλεί ή επιδεινώνει το έλκος του στομάχου σας, θα πρέπει να τον αποφύγετε.

Ο καφές αλληλεπιδρά με ορισμένα φάρμακα

Η καφεΐνη μπορεί να ενισχύσει τις επιδράσεις διεγερτικών φαρμάκων όπως η ψευδοεφεδρίνη, η οποία χρησιμοποιείται συχνά για στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος και της γρίπης. Μπορεί επίσης να αλληλεπιδράσει με αντιβιοτικά, τα οποία μπορεί να λάβετε εάν έχετε βακτηριακή λοίμωξη οποιουδήποτε είδους.

Και πάλι, όσοι πίνουν τακτικά καφέ μπορεί να είναι σε θέση να ανεχθούν αυτά τα φάρμακα ενώ πίνουν καφέ, καθώς το σώμα τους έχει συνηθίσει τις επιπτώσεις του.

Ωστόσο, θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας πριν επιλέξετε να πιείτε καφέ με αυτά τα φάρμακα.

Μια άλλη επιλογή είναι να πίνετε καφέ χωρίς καφεΐνη, καθώς η καφεΐνη είναι εκείνη που προκαλεί αυτές τις αλληλεπιδράσεις. Ενώ ο ντεκαφεϊνέ καφές περιέχει τόσο μικρές ποσότητες καφεΐνης που είναι απίθανο να προκαλέσουν αλληλεπιδράσεις με φάρμακα.

Συμπερασματικά

Αν και ο καφές με μέτρο είναι γενικά αβλαβής σε υγιείς ενήλικες, ίσως πρέπει να τον αποφύγετε εάν είστε άρρωστοι.

Είναι εντάξει να πίνετε καφέ εάν αντιμετωπίζετε ένα ήπιο κρυολόγημα ή ασθένεια, αλλά σε πιο σοβαρές ασθένειες, που συνοδεύονται από έμετο ή διάρροια και μπορεί να οδηγήσουν σε αφυδάτωση, η κατανάλωση καφέ μπορεί να επιδεινώσει αυτά τα αποτελέσματα.

Ωστόσο, εάν πίνετε τακτικά καφέ, μπορεί να είστε σε θέση να συνεχίσετε και κατά τη διάρκεια μιας πιο σοβαρής ασθένειας χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες.

Μπορεί επίσης να θέλετε να περιορίσετε τον καφέ εάν παρατηρήσετε ότι προκαλεί ή ερεθίζει το έλκος στομάχου.

Τέλος, θα πρέπει επίσης να αποφεύγετε τον καφέ (τουλάχιστον με καφεΐνη) εάν παίρνετε φάρμακα που μπορεί να αλληλεπιδράσουν με την καφεΐνη, όπως ψευδοεφεδρίνη ή αντιβιοτικά.

Πηγή: healthline.com