ΔΙΑΤΡΟΦΗ

4 τροφές που πρέπει να αποφεύγουν όσοι παίρνουν σεμαγλουτίδη

Μιχάλης Θερμόπουλος

Τα φάρμακα αγωνιστές του πεπτιδίου-1 (GLP-1), όπως η σεμαγλουτίδη, καθυστερούν την γαστρική κένωση, οδηγώντας σε δυσάρεστα συμπτώματα όπως ναυτία, έμετο, δυσκοιλιότητα και διάρροια.

4 τροφές που πρέπει να αποφεύγουν όσοι παίρνουν σεμαγλουτίδη
Bigstock

Ορισμένες τροφές συμβάλλουν στη δυσκοιλιότητα και μπορούν να επιδεινώσουν αυτά τα συμπτώματα.

Στην κατηγορία φαρμάκων αγωνιστών πεπτιδίου-1 (GLP-1) ανήκει η σεμαγλουτίδη, η δραστική ουσία στα δημοφιλή -πλέον- Ozempic και Wegovy. Αυτά τα φάρμακα είναι αποτελεσματικά στη θεραπεία της παχυσαρκίας και του διαβήτη. Αν και πολλοί βλέπουν βελτιώσεις στην υγεία τους ως αποτέλεσμα αυτών των φαρμάκων, μερικοί εμφανίζουν ανεπιθύμητες γαστρεντερικές παρενέργειες.

“Αυτά τα φάρμακα λειτουργούν σε μια διττή προσέγγιση για την απώλεια βάρους, και αυτός είναι ο λόγος που είναι τόσο δημοφιλή. Μειώνουν τις λιγούρες και επιβραδύνουν τη γαστρική κένωση, σύμφωνα με τον δρ. Peminda Cabandugama, ενδοκρινολόγο στην Cleveland Clinic.

Επειδή αυτά τα φάρμακα καθυστερούν τη γαστρική κένωση, μπορούν να προκαλέσουν την παραμονή της τροφής στο στομάχι για πιο εκτεταμένες περιόδους, οδηγώντας σε ναυτία, δυσκοιλιότητα και διάρροια. Εάν οι παρενέργειες είναι ιδιαίτερα ενοχλητικές, ένα συμπλήρωμα ινών (χωρίς ιατρική συνταγή) μπορεί να βοηθήσει, είπε ο ίδιος.

Η αποφυγή ορισμένων τροφών μπορεί να βοηθήσει στην μείωση αυτών των παρενεργειών, συμπεριλαμβανομένου του κοιλιακού πόνου και του εμέτου. Ακόμα κι έτσι, τα άτομα που λαμβάνουν αγωνιστές GLP-1 μπορούν -και πρέπει- να είναι σε θέση να διατηρούν μια υγιεινή διατροφή και να λαμβάνουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται, είπε ο δρ. Cabandugama.

Τροφές που πρέπει να αποφεύγετε με φάρμακα αγωνιστές GLP-1, όπως η σεμαγλουτίδη

Ορισμένοι τύποι τροφίμων μπορούν να συμβάλουν σε ανεπιθύμητες παρενέργειες που συχνά σχετίζονται με τους αγωνιστές GLP-1 όπως το Ozempic και το Wegovy. Εάν αντιμετωπίζετε πόνο στην κοιλιά, δυσκοιλιότητα, διάρροια, ναυτία ή έμετο, αποφύγετε τις ακόλουθες τροφές.

1. Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά

Έρευνες έχουν δείξει ότι μια δίαιτα που περιέχει πολλές τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά μπορεί να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα και πιο αργή γαστρεντερική κινητικότητα, δηλαδή μετακίνηση της τροφής από το στόμα, μέσω του πεπτικού συστήματος και έξω από το σώμα. Έτσι, η κατανάλωση τηγανητών τροφίμων ή άλλων τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά μπορεί να επιδεινώσει τη δυσκοιλιότητα που προκαλείται από τους αγωνιστές GLP-1, είπε ο δρ. Cabandugama.

2. Τρόφιμα με πρόσθετη ζάχαρη

Το αν παίρνετε έναν αγωνιστή GLP-1 για διαβήτη ή απώλεια βάρους δεν θα πρέπει να κάνει διαφορά στον τρόπο που τρώτε, λέει η διαιτολόγος Abby Langer: “Εάν παίρνετε φάρμακο για τον διαβήτη, προφανώς δεν πρέπει να τρώτε πολλή ζάχαρη και αυτό εξακολουθεί να ισχύει και για άτομα που παίρνουν το φάρμακο για άλλους λόγους. Σίγουρα πρέπει να προσέχετε τα ροφήματα με ζάχαρη”.

3. Επεξεργασμένοι υδατάνθρακες

Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, όπως το άσπρο ψωμί και το άσπρο ρύζι, τα μπισκότα και τα αρτοσκευάσματα, μπορεί να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα και, με τη σειρά τους, ναυτία. Είναι λογικό να υποθέσουμε ότι αυτές οι τροφές μπορεί να επιδεινώσουν τις παρενέργειες που προκαλούνται από τα φάρμακα αγωνιστές GLP-1, είπε ο δρ. Cabandugama.

4. Υπερβολικό αλκοόλ

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ είναι κακή για όλους και είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προσέχετε την πρόσληψη αλκοόλ όταν παίρνετε έναν αγωνιστή GLP-1, είπε ο δρ. Cabandugama. Οι ειδικοί συνιστούν όχι περισσότερα από δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες και όχι περισσότερα από ένα για τις γυναίκες.

Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι που παίρνουν τέτοια φάρμακα μπορεί υποσυνείδητα να αρχίσουν να πίνουν λιγότερο. “Οι αναφορές δείχνουν ότι αυτά τα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν μείωση της λαχτάρας για αλκοόλ και τσιγάρα”, εξήγησε ο ίδιος.

Αλλαγές στην όρεξη κατά την λήψη σεμαγλουτίδης

Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι η σεμαγλουτίδη (η δραστική ουσία στα Ozempic και Wegovy) μπορεί να μειώσει την επιθυμία σας για αλμυρά και πικάντικα τρόφιμα, αμυλούχα τρόφιμα και γαλακτοκομικά. Αυτό συμβαίνει επειδή οι αγωνιστές GLP-1 μπορούν να αλλάξουν ένα μέρος του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για την επιθυμία αυτή, είπε ο δρ. Cabandugama.

Εάν αρχίσετε να παίρνετε ένα φάρμακο αγωνιστή GLP-1 και διαπιστώσετε ότι η όρεξή σας για ορισμένα τρόφιμα είναι μειωμένη, θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας για το πώς να βεβαιωθείτε ότι εξακολουθείτε να λαμβάνετε σωστή διατροφή. “Όταν οι άνθρωποι έχουν πεπτικές παρενέργειες, είναι σημαντικό να τρώνε ό,τι μπορούν αλλά ταυτόχρονα να παίρνουν αρκετή πρωτεΐνη από τη διατροφή τους, εξήγησε είπε η Langer.

Πηγή: verywellhealth.com