ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος θυρεοειδούς: Τι έδειξε έρευνα για τα νέα φάρμακα απώλειας βάρους

Μιχάλης Θερμόπουλος

Το Wegovy, το Ozempic και άλλα φάρμακα γνωστά ως ανάλογα GLP-1 έχουν γίνει εξαιρετικά δημοφιλή για τον έλεγχο του διαβήτη και για την συμβολή τους στην απώλεια βάρους.

Καρκίνος θυρεοειδούς: Τι έδειξε έρευνα για τα νέα φάρμακα απώλειας βάρους
Bigstock

Υπήρχαν ανησυχίες ότι η μακροχρόνια χρήση αυτών των φαρμάκων θα μπορούσε να αυξήσει τις πιθανότητες των χρηστών για καρκίνο του θυρεοειδούς.

Αλλά μια σουηδική μελέτη σε περισσότερους από 435.000 ανθρώπους δεν βρήκε στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτήν την ανησυχία.

“Πολλοί περισσότεροι, πλέον, παίρνουν αυτά τα φάρμακα, επομένως είναι σημαντικό να μελετηθούν οι πιθανοί κίνδυνοι που σχετίζονται με αυτά. Η μελέτη μας καλύπτει μια ευρεία ομάδα ασθενών και παρέχει ισχυρή υποστήριξη ότι τα ανάλογα GLP-1 δεν σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του θυρεοειδούς”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Björn Pasternak από το τμήμα Ιατρικής του Ινστιτούτου Karolinska στη Στοκχόλμη.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στις στο BMJ.

Στην ανάλυση, η ομάδα του Pasternak χρησιμοποίησε δεδομένα από μια μεγάλη σκανδιναβική βάση δεδομένων, στην οποία συμμετείχαν 145.000 άτομα, που έπαιρναν ανάλογα GLP-1, όπως λιραγλουτίδη ή σεμαγλουτίδη και 290.000 άτομα που έπαιρναν άλλη κατηγορία φαρμάκων για τον διαβήτη, που ονομάζονται αναστολείς DPP4.

Η μελέτη δεν βρήκε αυξημένες πιθανότητες για καρκίνο του θυρεοειδούς μεταξύ των ατόμων που έπαιρναν ανάλογα GLP-1 σε σύγκριση με εκείνα που λάμβαναν αναστολείς DPP4.

Αυτό το εύρημα επαληθεύτηκε, όταν οι χρήστες αναλόγων GLP-1 συγκρίθηκαν με ασθενείς που έπαιρναν μια τρίτη κατηγορία φαρμάκων για τον διαβήτη, που ονομάζονται αναστολείς SGLT2.

Εντούτοις, ο συν-συγγραφέας της μελέτης, Peter Ueda, επίκουρος καθηγητής ιατρικής στο Ινστιτούτο Karolinska, τόνισε ότι η τελική ετυμηγορία για την επίδραση των αναλόγων GLP-1 στον θυρεοειδή δεν είναι ακόμα οριστική:

Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι ο κίνδυνος ορισμένων υποτύπων καρκίνου του θυρεοειδούς είναι αυξημένος σε μικρότερες ομάδες ασθενών που δεν μπορούσαμε να μελετήσουμε εδώ, για παράδειγμα σε άτομα με υψηλό συγγενή κίνδυνο μυελικού καρκίνου του θυρεοειδούς που συνιστάται να μην χρησιμοποιούν αυτά τα φάρμακα”.

Πηγή: healthday.com