ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ανακάλυψαν νέα πιθανά οφέλη από την κατανάλωση καφέ ή τσαγιού

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η κατανάλωση καφέ και τσαγιού κατά την μέση ηλικία μπορεί να συνδέεται με μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσετε σωματική αδυναμία στην μετέπειτα ζωή.

Ανακάλυψαν νέα πιθανά οφέλη από την κατανάλωση καφέ ή τσαγιού
Bigstock

Μια μελέτη στη Σιγκαπούρη αποκάλυψε ότι οι ενήλικες που καταναλώνουν περισσότερη καφεΐνη μέσω του καφέ ή του τσαγιού έχουν σημαντικά καλύτερη σωματική λειτουργία στην μετέπειτα ζωή τους.

Ο καθηγητής Koh Woon Puay από την Ιατρική Σχολή Yong Loo Lin του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης ηγήθηκε αυτής της έρευνας. Πάνω από 12.000 συμμετέχοντες, ηλικίας 45 έως 74 ετών, παρακολουθήθηκαν για 20 χρόνια.

Μεθοδολογία μελέτης και βασικά δεδομένα

Οι συμμετέχοντες πήραν απάντησαν ένα δομημένο ερωτηματολόγιο για πρώτη φορά την περίοδο 1993-1998, όταν ήταν σε μέση ηλικία 53 ετών. Κατά τη διάρκεια αυτών των βασικών συνεντεύξεων, οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν για τη συνήθειά τους να πίνουν ποτά που περιέχουν καφεΐνη (όπως καφές, τσάι και αναψυκτικά) και τρόφιμα (όπως η σοκολάτα) όσον αφορά τη συχνότητα και την ποσότητα για κάθε ένα από αυτά. Παρείχαν επίσης πληροφορίες για τα κοινωνικοδημογραφικά τους χαρακτηριστικά, το ιατρικό ιστορικό, το ύψος και το βάρος, τις διατροφικές συνήθειες, τις σωματικές δραστηριότητες και τη διάρκεια του ύπνου.

Κατά τη δεύτερη συνέντευξη παρακολούθησης (περίοδος 2006-2010), ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να αναφέρουν και πάλι το βάρος τους, μεταξύ άλλων ερωτήσεων. Στην τρίτη συνέντευξη παρακολούθησης που διεξήχθη (περίοδος 2014 έως 2017), οι συμμετέχοντες, με μέση ηλικία πια τα 73 έτη, ρωτήθηκαν, μεταξύ άλλων για το βάρος τους και ακόμα μια συγκεκριμένη ερώτηση: “Αισθάνεστε γεμάτοι ενέργεια;”. Εξετάστηκαν επίσης για τη δύναμη της χειρολαβής και τον χρόνο που χρειάστηκε για να ολοκληρώσουν μια δοκιμή χρονομετρημένης ανόδου και μετάβασης (TUG).

Ως σωματική αδυναμία ορίστηκε ως η ύπαρξη τουλάχιστον δύο από τις τέσσερις συνιστώσες:

  1. απώλεια βάρους (περισσότερο από 10% απώλεια βάρους μεταξύ της παρακολούθησης 2 και της παρακολούθησης 3)
  2. εξάντληση (απάντηση “ναι” στην σχετική ερώτηση)
  3. βραδύτητα (το πιο αργό 20% των συμμετεχόντων στη δοκιμή TUG) και
  4. αδυναμία (το πιο ασθενές 20% των συμμετεχόντων στη δοκιμή της χειρολαβής)

Ανάλυση πρόσληψης καφεΐνης

Ο καφές και το τσάι ήταν οι κύριες πηγές πρόσληψης καφεΐνης σε αυτήν την κοόρτη, αντιπροσωπεύοντας το 84% και το 12% της συνολικής καφεΐνης, αντίστοιχα. Συνολικά το 68,5% των συμμετεχόντων έπινε καφέ καθημερινά. Σε αυτή την ομάδα, το 52,9% από αυτούς έπινε ένα φλιτζάνι την ημέρα, το 42,2% κατανάλωνε δύο έως τρία φλιτζάνια την ημέρα ενώ το υπόλοιπο 4,9% έπινε τέσσερα ή περισσότερα φλιτζάνια την ημέρα.

Ως εκ τούτου, οι συμμετέχοντες ταξινομήθηκαν σε τέσσερις κατηγορίες με βάση την πρόσληψη καφέ:

  1. καθόλου καφεΐνη καθημερινά
  2. ένα φλιτζάνι την ημέρα
  3. 2-3 φλιτζάνια την ημέρα και
  4. 4+ φλιτζάνια την ημέρα

Οι λάτρεις του τσαγιού ταξινομήθηκαν σε τέσσερις κατηγορίες ανάλογα με τη συχνότητα:

  1. ποτέ
  2. τουλάχιστον μία φορά τον μήνα
  3. τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα και
  4. τσάι κάθε μέρα

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η κατανάλωση καφέ, μαύρου τσαγιού ή πράσινου τσαγιού στην μέση ηλικία συσχετίστηκε με σημαντικά μειωμένη πιθανότητα σωματικής αδυναμίας στα τέλη της ζωής.

  • Οι συμμετέχοντες που έπιναν τέσσερα ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχαν σημαντικά μειωμένες πιθανότητες σωματικής αδυναμίας στα τέλη της ζωής τους, σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που δεν έπιναν καφέ καθημερινά.
  • Οι συμμετέχοντες που έπιναν μαύρο και πράσινο τσάι καθημερινά είχαν επίσης σημαντικά μειωμένες πιθανότητες σωματικής αδυναμίας, σε σύγκριση με όσους δεν έπιναν τσάι.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν περαιτέρω τη σχέση μεταξύ της πρόσληψης καφεΐνης και των πιθανοτήτων σωματικής αδυναμίας στα τέλη της ζωής. Η υψηλότερη πρόσληψη καφεΐνης συσχετίστηκε με χαμηλότερες πιθανότητες σωματικής αδυναμίας, ανεξάρτητα από την πηγή της καφεΐνης. Μεταξύ των τεσσάρων συστατικών της σωματικής αδυναμίας, οι συσχετίσεις ήταν ισχυρότερες για τις δοκιμές της δύναμης χειρολαβής και του TUG, παρά για τις μετρήσεις απώλειας βάρους και εξάντλησης.

Ευρύτερες επιπτώσεις και ανάγκη για περαιτέρω έρευνα

Είναι ενδιαφέρον ότι σε άλλες πειραματικές έρευνες, η καφεΐνη έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τον πολλαπλασιασμό στα μυϊκά κύτταρα και βελτιώνει το μυϊκό βάρος στα ποντίκια. Εκτός από την καφεΐνη, ο καφές και το τσάι περιέχουν επίσης πλούσιες βιοδραστικές πολυφαινόλες, οι οποίες διαθέτουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και έχουν συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο για ασθένειες που αυξάνουν την αδυναμία, όπως ο διαβήτης, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, η παχυσαρκία και οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες.

Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για τον εντοπισμό των πραγματικών συστατικών και των μηχανισμών που διέπουν τη σχέση μεταξύ καφέ/τσαγιού και σωματικής λειτουργίας στον άνθρωπο.

“Ο καφές και το τσάι είναι βασικά ποτά σε πολλές κοινωνίες σε όλο τον κόσμο. Οι μελέτες μας δείχνουν ότι η κατανάλωση αυτών των ροφημάτων με καφεΐνη στην μέση ηλικία μπορεί να σχετίζεται με μειωμένη πιθανότητα σωματικής αδυναμίας στα τέλη της ζωής. Ωστόσο, απαιτούνται ακόμη περαιτέρω μελέτες για να επιβεβαιωθούν αυτές οι διαχρονικές συσχετίσεις και να διερευνηθεί εάν αυτές οι επιπτώσεις στη φυσική αδυναμία προκαλούνται από την καφεΐνη ή άλλες χημικές ενώσεις”, είπε ο καθηγητής Koh.

Πηγή: scitechdaily.com