ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί κάποιοι τρώνε ωμό συκώτι; Διαιτολόγος αναλύει αν είναι υγιεινό

Μιχάλης Θερμόπουλος

Ο Liver King και ο δρ. Paul Saladino είναι οι δύο πιο γνωστοί από πολλούς ακόμα “influencers” στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης έκαναν μόδα τρόπον τινά την ωμοφαγία συκωτιού.

Γιατί κάποιοι τρώνε ωμό συκώτι; Διαιτολόγος αναλύει αν είναι υγιεινό
Bigstock

Το να τρώει κανείς ωμό συκώτι παρουσιάστηκε σαν “το κομμάτι που λείπει” από τις δίαιτες των ανθρώπων και κάτι που θα έπρεπε όλοι να τρώνε. Ωστόσο, η κατανάλωση ωμού συκωτιού δεν ξεκίνησε μόνο με τις σημερινές τάσεις. Εδώ και αιώνες υπήρξαν φυλές και πολιτισμοί ανθρώπων που έτρωγαν ωμά συκώτια από διάφορα ζώα.

Η διαιτολόγος Shyla Cadogan, ειδικός στην ολοκληρωμένη διατροφή, την μεταβολική δυσλειτουργία και τις γαστρεντερικές παθήσεις, αναλύει τι πραγματικά ισχύει με την κατανάλωση συκωτιού.

Είναι το συκώτι γενικά υγιεινή τροφή;

Μέχρι τη δεκαετία του 1920, η κακοήθης αναιμία, μια από τις κύριες αιτίες ανεπάρκειας βιταμίνης Β12, ήταν θανατηφόρα σε όλον τον κόσμο. Οι γιατροί που μελετούσαν το συκώτι (ειδικά βοείου κρέατος) διαπίστωσαν ότι είτε το καθαυτό συκώτι ή μια εκδοχή του συμπυκνωμένου χυμού του θα μπορούσε τελικά να ελέγξει την ασθένεια.

Το μοσχαρίσιο συκώτι περιέχει ένα πολύ εντυπωσιακό θρεπτικό προφίλ. Δεν είναι μόνο η πιο αξιόπιστη πηγή βιοδιαθέσιμης βιταμίνης Α, αλλά είναι γεμάτο με βιταμίνη Β12, φυλλικό οξύ, σίδηρο, χολίνη, φώσφορο, ψευδάργυρο, σελήνιο, χαλκό και πολλά άλλα.

Χρειάζεστε μόνο μια μικρή ποσότητα για να πάρετε μεγάλες ποσότητες από αυτά τα θρεπτικά συστατικά.

Η κατανάλωση κρεάτων από συκώτι και άλλα όργανα είναι συνήθως πιο πλούσια σε γλυκίνη (glycine), ένα σημαντικό αμινοξύ. Αν και το σώμα μπορεί να παράγει γλυκίνη, υπάρχει αυξανόμενος αριθμός ερευνών που δείχνουν ότι αυτή συχνά δεν αρκεί. Η τυπική δυτική δίαιτα αντί για κρέατα οργάνων περιέχει πολύ περισσότερα μυϊκά κρέατα (όπως στήθος κοτόπουλου) τα οποία δεν είναι και τόσο πλούσια σε γλυκίνη.

Είναι ασφαλές για κατανάλωση το ωμό συκώτι;

Μεγάλη έμφαση δίνεται στην κατανάλωση ωμού συκωτιού, επειδή το μαγείρεμα μπορεί ενδεχομένως να μειώσει τη βιοδιαθεσιμότητα ορισμένων θρεπτικών συστατικών. Ωστόσο, η κατανάλωση ωμού κρέατος συνοδεύεται πάντα με αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης από τροφιμογενείς ασθένειες από παθογόνους παράγοντες όπως το καμπυλοβακτήριο. Τα άτομα που είναι ανοσοκατεσταλμένα θα πρέπει να γνωρίζουν ιδιαίτερα αυτούς τους κινδύνους. Το μαγειρεμένο συκώτι θα διατηρήσει πολλά θρεπτικά συστατικά και θα μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο.

Επιπλέον, τα βίντεο που διαφημίζουν τα οφέλη της τακτικής κατανάλωσης ωμού συκωτιού τείνουν να “υποτιμούν” ότι η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να είναι επιβλαβής. Το ωμό συκώτι έχει πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α και η καθημερινή κατανάλωση συκωτιού μπορεί να προκαλέσει υπερβολική ποσότητα στο σώμα σας και να οδηγήσει σε τοξικότητα βιταμίνης Α.

Επίσης, το μοσχαρίσιο συκώτι περιέχει τον περισσότερο χαλκό από οποιαδήποτε άλλη τροφή. Μόνο μια μερίδα 85 γραμμαρίων μπορεί να παρέχει πάνω από το 1.200% των ημερήσιων αναγκών σας. Το ήπαρ σας κάνει καλή δουλειά στην απομάκρυνση της περίσσειας χαλκού, αλλά αυτό δεν ισχύει για όλους. Πολλοί ειδικοί γιατροί συνιστούν να τρώτε ένα ολόκληρο μαγειρεμένο συκώτι κάθε εβδομάδα και όχι καθημερινά, γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο.

Αξίζει να φάει κανείς ωμό συκώτι;

Εξαρτάται από εσάς το εάν θέλετε να εισαγάγετε ωμό συκώτι στη διατροφή σας. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τους κινδύνους τροφιμογενών ασθενειών. Ωστόσο, η κατανάλωση συκωτιού γενικά, ακόμη και αν είναι μαγειρεμένο, παρέχει στον οργανισμό αρκετά βασικά θρεπτικά συστατικά που μπορεί να σας λείπουν από την κατανάλωση άλλων τροφών.

Επιπλέον, υπάρχουν διαθέσιμα συμπληρώματα συκωτιού αποξηραμένου βοείου κρέατος, καθώς η σκέψη της κατανάλωσης πραγματικού ωμού συκωτιού δεν είναι και τόσο ελκυστική. Όπως πάντα, συμβουλευτείτε πρώτα τον γιατρό σας προτού προσθέσετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα στη διατροφή σας.

Πηγή: studyfinds.org