ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ποιοι πραγματικά χρειάζονται μια δίαιτα χωρίς γλουτένη και γιατί

Μιχάλης Θερμόπουλος

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως αποτελούν σημαντικό μέρος της υγιεινής διατροφής. Είναι καλές πηγές σύνθετων υδατανθράκων, καθώς και ορισμένων βασικών βιταμινών και μετάλλων.

Ποιοι πραγματικά χρειάζονται μια δίαιτα χωρίς γλουτένη και γιατί
Bigstock

Και επειδή τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι φυσικά πλούσια σε φυτικές ίνες, μπορεί να σας βοηθήσουν να αισθάνεστε χορτάτοι, γεγονός που διευκολύνει τη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους. Η κατανάλωση περισσότερων τροφών με δημητριακά ολικής αλέσεως μπορεί επίσης να μειώσει την αρτηριακή σας πίεση.

Μερικοί άνθρωποι, ωστόσο, έχουν πεπτικά προβλήματα που τους υποχρεώνουν να αποφεύγουν τη γλουτένη σε δημητριακά, όπως το σιτάρι, το κριθάρι και η σίκαλη.

Η κοιλιοκάκη είναι ένα τέτοιο πεπτικό πρόβλημα ευαισθησίας του οργανισμού στη γλουτένη. Προκαλεί μια ανοσολογική αντίδραση στην κατανάλωση γλουτένης. Αν και η αιτία της κοιλιοκάκης δεν είναι γνωστή, η ασθένεια γίνεται ολοένα και πιο κοινή στις μέρες μας.

Κοιλιοκάκη: Τι συμβαίνει στο λεπτό έντερο

Εάν έχετε κοιλιοκάκη, η κατανάλωση γλουτένης πυροδοτεί μια ανοσολογική απόκριση στο λεπτό έντερο. Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η αντίδραση καταστρέφει την επένδυση του λεπτού εντέρου και το εμποδίζει να απορροφήσει ορισμένα θρεπτικά συστατικά.

Η εντερική βλάβη προκαλεί συχνά:

  • διάρροια
  • κόπωση
  • απώλεια βάρους
  • φούσκωμα και
  • αναιμία

Οι πιθανές επιπλοκές των παραπάνω συμπτωμάτων μπορεί να αποδειχτούν σοβαρές.

Τι κάνει μια δίαιτα χωρίς γλουτένη

Μια δίαιτα χωρίς γλουτένη είναι απαραίτητη για τη διαχείριση των συμπτωμάτων της κοιλιοκάκης και άλλων ιατρικών καταστάσεων που σχετίζονται με τη γλουτένη, συμπεριλαμβανομένης της αταξίας στη γλουτένη και της αλλεργίας στο σιτάρι.

Η δίαιτα χωρίς γλουτένη απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή στις επιλογές των τροφίμων, στα συστατικά τους και στο διατροφικό τους περιεχόμενο, καθώς και στα φάρμακα που τυχόν παίρνετε.

Το να αφαιρέσετε το σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη από τη διατροφή σας μπορεί να φαίνεται περίπλοκο. Μικρές ποσότητες γλουτένης στη διατροφή σας μπορεί να είναι επιζήμιες, ακόμα κι αν δεν προκαλούν συμπτώματα.

Η γλουτένη μπορεί να “κρύβεται” σε τρόφιμα και μη εδώδιμα προϊόντα, όπως φάρμακα, συμπληρώματα βιταμινών και μετάλλων, οδοντόκρεμες και στοματικά διαλύματα. Ένας διαιτολόγος μπορεί να σας βοηθήσει να σχεδιάσετε μια υγιεινή δίαιτα χωρίς γλουτένη.

Και μπορείτε να εξακολουθήσετε να απολαμβάνετε τα οφέλη υγείας από την κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως. Οι επιλογές σε μια δίαιτα χωρίς γλουτένη περιλαμβάνουν:

  • φαγόπυρο
  • καλαμπόκι
  • λιναρόσπορο
  • κεχρί
  • κινόα
  • ρύζι

Αν και η βρώμη είναι φυσικά χωρίς γλουτένη, μπορεί να επιμολυνθεί κατά την παραγωγή της με σιτάρι, κριθάρι ή σίκαλη.

Πηγή: mayoclinic.org