ΥΓΕΙΑ

Κοιλιοκάκη vs. Δυσανεξία στη γλουτένη: Ποια είναι η διαφορά;

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν λόγο να αφαιρέσουν εντελώς από τη διατροφή τους τη γλουτένη.

Κοιλιοκάκη vs. Δυσανεξία στη γλουτένη: Ποια είναι η διαφορά;

Δεν είναι όμως το ίδιο απλό για όσους ταλαιπωρούνται με δύο προβλήματα υγείας που σχετίζονται με αυτή: την κοιλιοκάκη και τη δυσανεξία στη γλουτένη, σύμφωνα με τον Δρα Sarmed Sami, γαστρεντερολόγο στη Mayo Clinic Healthcare στο Λονδίνο.

Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται σε δημητριακά όπως το σιτάρι, το κριθάρι και η σίκαλη.

Σε άτομα με κοιλιοκάκη, η κατανάλωσή της πυροδοτεί μια αυτοάνοση αντίδραση που προκαλεί κυτταρική βλάβη στο λεπτό έντερο. Αυτή η αντίδραση μπορεί να προκαλέσει διάρροια, κόπωση, απώλεια βάρους, φούσκωμα, αναιμία και να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, λέει ο Sami.

Η δυσανεξία στη γλουτένη είναι πιο συχνή, πρόσθεσε.

«Στη δυσανεξία στη γλουτένη, δεν υπάρχει κυτταρική βλάβη ή φλεγμονή. Είναι περισσότερο μια ευαισθησία που δείχνει ότι η γλουτένη δεν ταιριάζει στον οργανισμό σας. Αν τρώτε γλουτένη και ο οργανισμός σας αντιδρά άμεσα, π.χ. με διάρροια, είναι πιο πιθανό να είναι δυσανεξία στη γλουτένη παρά κοιλιοκάκη, η οποία είναι μια διαδικασία που εξελίσσεται αργά και συνήθως δεν γίνεται άμεσα αντιληπτή».

Ένα σημάδι δυσανεξίας στη γλουτένη ή κοιλιοκάκης είναι το να έχετε ένα ή περισσότερα γαστρεντερικά συμπτώματα όπως διάρροια, φούσκωμα ή καούρα που μειώνονται ή εξαφανίζονται εάν αφαιρεθεί η γλουτένη από τη διατροφή. Αυτά τα συμπτώματα επανέρχονται εάν το άτομο αρχίσει να τρώει ξανά γλουτένη.

Αν έχετε κοιλιοκάκη, είναι απαραίτητο να υποβληθείτε σε σχετικές εξετάσεις.

Όσοι έχουν δυσανεξία στη γλουτένη μπορεί να είναι σε θέση να περιορίσουν τα τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη, αντί να τα αφαιρέσουν εντελώς από τη διατροφή τους, λέει ο Sami.

«Εξαρτάται από το επίπεδο δυσανεξίας. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται καλά μειώνοντας στο μισό την πρόσληψη γλουτένης, ενώ άλλοι μπορεί να χρειαστεί να τη μειώσουν περισσότερο», είπε. «Είναι διαφορετική κατάσταση από την κοιλιοκάκη, στην οποία πρέπει πρέπει να κόψετε εντελώς τη γλουτένη».

Για τη διάγνωση της κοιλιοκάκης, οι γιατροί ξεκινούν με μια εξέταση αίματος που τους βοηθά να διαπιστώσουν εάν το σώμα βλέπει τη γλουτένη ως εισβολέα και αντιδρά δημιουργώντας υψηλά επίπεδα αντισωμάτων. Μετά από μια θετική εξέταση αίματος, λαμβάνουν μέσω ενδοσκόπησης δείγμα βιοψίας για να ελέγξουν για τυχόν βλάβη στο λεπτό έντερο.

«Συνιστούμε συνήθως στους ανθρώπους να μην ακολουθούν δίαιτα χωρίς γλουτένη εάν υποβάλλονται σε εξετάσεις για κοιλιοκάκη, γιατί αυτό μπορεί να δημιουργήσει ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα στην εξέταση αίματος», είπε ο Σάμι.

Για τους περισσότερους ασθενείς που έχουν κοιλιοκάκη, η εξάλειψη της γλουτένης διατηρεί την κατάσταση υπό έλεγχο, είπε. Αν δεν υπάρχει κοιλιοκάκη, δεν υπάρχει και λόγος να εξαλειφθεί η γλουτένη, είπε.

«Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι μια δίαιτα χωρίς γλουτένη από μόνη της είναι πιο υγιεινή», είπε ο Sami. «Δεν έχει να κάνει με τη γλουτένη. Πάρτε ένα μπισκότο, για παράδειγμα: Πιο βλαβερά είναι τα λιπαρά και η ζάχαρη που περιέχει παρά η γλουτένη».

Πηγή: healthday.com