ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα καλύτερα μαγειρικά λίπη για υγιή επίπεδα χοληστερόλης

Μιχάλης Θερμόπουλος

Προσπαθείτε να θυμηθείτε ποιο λίπος είναι το καλύτερο για κάθε ξεχωριστή μαγειρική χρήση;

Τα καλύτερα μαγειρικά λίπη για υγιή επίπεδα χοληστερόλης
Bigstock

Αν έχετε σύγχυση σχετικά με το αν πρέπει να χρησιμοποιήσετε ακόρεστα, πολυακόρεστα, μονοακόρεστα ή κορεσμένα λίπη κατά το μαγείρεμα, είναι κατανοητό. Είναι κάτι που μπορεί να προκαλέσει σύγχυση.

Ο δρ. Regis Fernandes, καρδιολόγος της Mayo Clinic, λέει ότι τα λίπη που αυξάνουν τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης και ταυτόχρονα τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις είναι εκείνα που πρέπει να αποφεύγετε.

“Το κορεσμένο είναι ένα είδος λίπους που στερεοποιείται σε θερμοκρασία δωματίου”, λέει ο δρ. Fernandes.

Το λάδι καρύδας και το φοινικέλαιο είναι δύο τέτοια παραδείγματα.

“Η κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών σχετίζεται άμεσα με τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Όσο υψηλότερη είναι η πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών, τόσο υψηλότερο θα είναι το επίπεδο χοληστερόλης στο αίμα.

Υπάρχουν δύο τύποι ακόρεστων λιπαρών που θεωρούνται υγιή λιπαρά: τα πολυακόρεστα και τα μονοακόρεστα λίπη. Και αυτοί οι δύο τύποι λιπών θεωρούνται καλά λιπαρά επειδή δεν αυξάνουν την LDL χοληστερόλη", λέει ο δρ. Fernandes.

Η LDL είναι η λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας, γνωστή και “κακή” χοληστερόλη. Το αντίθετο είναι η λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL).

“Η HDL θεωρείται καλή χοληστερόλη επειδή μετράει την ποσότητα χοληστερόλης που φεύγει από τις αρτηρίες και πηγαίνει στο ήπαρ”, λέει ο ίδιος.

Τέτοια καλά λιπαρά θα βρείτε στο ελαιόλαδο, το λάδι από αβοκάντο και σόγια και στα φυτικά έλαια.

Τι να κάνετε για να μειώσετε τα ανθυγιεινά λίπη στη διατροφή σας

  • Χρησιμοποιήστε λάδι αντί για βούτυρο. Για παράδειγμα, σοτάρετε με ελαιόλαδο αντί για βούτυρο και επιλέγετε ελαιόλαδο και στο ψήσιμο.
  • Αντί για κρέας, τρώτε ψάρια πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (όπως ο σολομός) τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.
  • Επιλέξτε άπαχο κρέας και πουλερικά χωρίς την πέτσα. Κόψτε το ορατό λίπος από το κρέας. Αφαιρέστε το λίπος και την πέτσα από τα πουλερικά.
  • Περιορίστε τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα οποία συχνά περιέχουν κορεσμένα λιπαρά. Αντ' αυτού, προτιμήστε ολόκληρα φρούτα και λαχανικά όταν πεινάτε.

Πηγή: mayoclinic.org