ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μεταβολικό σύνδρομο: Πόσο αυξάνει την πιθανότητα καρκίνου

Μιχάλης Θερμόπουλος

Τα άτομα με επίμονο και επιδεινούμενο μεταβολικό σύνδρομο διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για διάφορους τύπους καρκίνου, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Μεταβολικό σύνδρομο: Πόσο αυξάνει την πιθανότητα καρκίνου
Bigstock

Το μεταβολικό σύνδρομο είναι ένας όρος-ομπρέλα για 4 παθήσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού και διαβήτη τύπου 2:

  1. υπέρταση
  2. υψηλό σάκχαρο
  3. υπερβολικό κοιλιακό λίπος και
  4. υψηλή χοληστερόλη

Τώρα, μελέτη που δημοσιεύτηκε στο διαδικτυακό περιοδικό Cancer της Αμερικανικής Εταιρείας Καρκίνου δείχνει, ότι η διαχείριση του μεταβολικού συνδρόμου θα μπορούσε να είναι μια αποτελεσματική στρατηγική για την μείωση του κινδύνου καρκίνου.

“Το μεταβολικό σύνδρομο σχετίζεται με την εμφάνιση καρκίνων, ιδιαίτερα του μαστού, του ενδομητρίου, των νεφρών, του παχέος εντέρου και του ήπατος, υπογραμμίζοντας τη σημασία της μακροχρόνιας παρακολούθησης και αξιολόγησής του”, έγραψαν οι ερευνητές.

Πώς έγινε η έρευνα

Η ερευνητική ομάδα μέτρησε τις βαθμολογίες μεταβολικού συνδρόμου 44.115 ενηλίκων στην Κίνα από το 2006 έως το 2010. Αυτές οι βαθμολογίες είναι ο δείκτης MetS (Metabolic Syndrome). Οι συμμετέχοντες είχαν μέση ηλικία 49 ετών. Με βάση τις βαθμολογίες MEtS, οι συμμετέχοντες κατηγοριοποιήθηκαν σε τέσσερις ομάδες:

  1. το 0,56% των συμμετεχόντων διατήρησε σταθερά χαμηλές βαθμολογίες μεταβολικού συνδρόμου (ομάδα 1)
  2. το 40,84% διατήρησε μέτριες έως χαμηλές βαθμολογίες (ομάδα 2)
  3. το 41,46% διατήρησε σταθερά μέτριες έως υψηλές βαθμολογίες (ομάδα 3) και
  4. το 7,14% είχε αυξημένες βαθμολογίες μεταβολικού συνδρόμου που αυξάνονταν με την πάροδο του χρόνου (ομάδα 4)

Μεταβολικό σύνδρομο: Τι έδειξαν τα αποτελέσματα για την πιθανότητα καρκίνου

Κατά την περίοδο παρακολούθησης (2010–2021), με μέση παρακολούθηση 9,4 ετών, συνολικά 2.271 συμμετέχοντες ανέπτυξαν καρκίνο.

Σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες της ομάδας 1, εκείνοι στην ομάδα 4 όσοι είχαν μοτίβο ανυψωμένης-αύξησης τροχιάς είχαν:

Επίσης:

  • Οι συμμετέχοντες στην ομάδα 1 που είχαν και χρόνια φλεγμονή παρουσίασαν τον υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού, του ενδομητρίου, του παχέος εντέρου και του ήπατος.
  • Ωστόσο, ο καρκίνος του νεφρού παρατηρήθηκε κυρίως μεταξύ των συμμετεχόντων της ομάδας 4, οι οποίοι όμως δεν είχαν χρόνια φλεγμονή.

"Αυτή η έρευνα υποδηλώνει ότι η προληπτική και συνεχής διαχείριση του μεταβολικού συνδρόμου μπορεί να χρησιμεύσει ως βασική στρατηγική για την πρόληψη του καρκίνου. Η μελέτη μας μπορεί να καθοδηγήσει την μελλοντική έρευνα στους βιολογικούς μηχανισμούς που συνδέουν το μεταβολικό σύνδρομο με τον καρκίνο, οδηγώντας ενδεχομένως σε στοχευμένες θεραπείες ή προληπτικές στρατηγικές", δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Han-Ping Shi.

Πηγή: medicaldaily.com