ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μπορεί η διατροφή να βοηθήσει πραγματικά στη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου;

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (ΦΝΕ) είναι μια χρόνια φλεγμονή του πεπτικού συστήματος.

Μπορεί η διατροφή να βοηθήσει πραγματικά στη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου;
Bigstock

Περιλαμβάνει καταστάσεις όπως η ελκώδης κολίτιδα και η νόσος του Crohn. Τα άτομα με ΦΝΕ μπορεί να εμφανίσουν επίμονα συμπτώματα όπως συχνή διάρροια, απώλεια βάρους, κοιλιακό άλγος και κόπωση.

Δεν υπάρχει θεραπεία και δεν υπάρχει ακριβής αιτία, αν και οι ερευνητές συνεχίζουν να εξετάζουν πώς τα γονίδια, το μικροβίωμα και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες παίζουν ρόλο σε αυτή τη χρόνια ασθένεια.

Η δρ. Amanda Johnson, γαστρεντερολόγος της Mayo Clinic, βοηθά στην εξήγηση της φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και το αν η διατροφή μπορεί να βοηθήσει.

Δύο συνήθεις τύποι φλεγμονώδους νόσου του εντέρου

Η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου είναι ένας ευρύς όρος για τη χρόνια φλεγμονή του πεπτικού συστήματος. Δύο τύποι είναι η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα.

“Η ελκώδης κολίτιδα τείνει να αφορά μόνο το παχύ έντερο και να είναι περισσότερο μια φλεγμονή επιφανειακού τύπου. Η νόσος του Crohn μπορεί να επηρεάσει οτιδήποτε στο έντερο, ουσιαστικά, από το στόμα μέχρι τον πρωκτό”, λέει η δρ. Johnson.

Προσθέτει ότι η διατροφή από μόνη της δεν προκαλεί ΦΝΕ. Αν και ορισμένες τροφές μπορεί να μειώσουν τα συμπτώματα, δεν υπάρχει καμία αποδεδειγμένη δίαιτα για τον έλεγχο της φλεγμονής:

“Η σωστή δίαιτα είναι πιθανώς διαφορετική για κάθε άτομο, με βάση τον τύπο της ΦΝΕ που έχει, την τοποθεσία της νόσου, αν έχει κάνει χειρουργική επέμβαση ή αν έχει άλλες επιπλοκές”.

Τι αξίζει να δοκιμάσετε

Εστιάστε στα φρέσκα φρούτα και λαχανικά και στα δημητριακά ολικής αλέσεως. Αποφύγετε τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, τα πρόσθετα σάκχαρα και τα ζωικά λίπη. Και πίνετε πολλά υγρά για να παραμείνετε ενυδατωμένοι.

Η διατροφή δεν αντικαθιστά την ιατρική θεραπεία. Η δρ. Johnson υποστηρίζει ότι υπάρχουν αποτελεσματικές επιλογές θεραπείας, επομένως είναι σημαντικό να έχετε μια καλή συνεργασία με τον γιατρό σας.

“Ο τύπος των θεραπειών που έχουμε είναι ανοσοκατασταλτικός, δηλαδή προσπαθούν να στοχεύσουν την ακατάλληλη απόκριση στα έντερα και στη συνέχεια να ηρεμήσουν αυτήν τη φλεγμονή στο έντερο”, λέει η ίδια.

Πηγή: mayoclinic.org