ΥΓΕΙΑ

Γνωρίζετε τα σημάδια της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου;

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου είναι ένας γενικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει διαταραχές που περιλαμβάνουν χρόνια φλεγμονή του πεπτικού συστήματος.

Γνωρίζετε τα σημάδια της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου;
Bigstock

Για μερικούς ανθρώπους, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου αποδεικνύεται μια ήπια ασθένεια. Για άλλους, μπορεί να είναι εξουθενωτική και μερικές φορές οδηγεί σε απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές. Η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα είναι δύο τύποι φλεγμονώδους νόσου του εντέρου.

Η νόσος του Crohn χαρακτηρίζεται από φλεγμονή της επένδυσης του πεπτικού συστήματος, η οποία συχνά εξαπλώνεται βαθιά στους προσβεβλημένους ιστούς. Η φλεγμονή που προκαλείται από τη νόσο του Crohn μπορεί να αφορά διαφορετικές περιοχές του πεπτικού σωλήνα σε διαφορετικούς ανθρώπους, πιο συχνά στο λεπτό έντερο.

Η ελκώδης κολίτιδα προκαλεί φλεγμονή και πληγές στο πεπτικό σύστημα. Η ελκώδης κολίτιδα επηρεάζει την πιο εσωτερική επένδυση του παχέος εντέρου.

Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου: Παράγοντες κινδύνου

  • Ηλικία: Οι περισσότεροι ασθενείς διαγιγνώσκονται πριν τα 30 χρόνια ζωής. Αλλά μερικοίι δεν εμφανίζουν τη νόσο πριν από τα 50 ή τα 60 τους.
  • Οικογενειακό ιστορικό: Διατρέχετε υψηλότερο κίνδυνο εάν έχετε έναν στενό συγγενή (γονέα, αδερφό ή παιδί) με την ασθένεια.
  • Κάπνισμα: Είναι ο πιο σημαντικός ελεγχόμενος παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη της νόσου του Crohn. Από την άλλη το κάπνισμα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της ελκώδους κολίτιδας. Ωστόσο, η βλάβη του στη συνολική υγεία υπερβαίνει κάθε όφελος και η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να βελτιώσει τη γενική υγεία του πεπτικού συστήματος και να προσφέρει πολλά άλλα οφέλη για την υγεία.
  • Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα: Μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Crohn ή να επιδεινώσουν τη νόσο σε άτομα που την έχουν ήδη. Αυτά τα φάρμακα περιλαμβάνουν ιβουπροφαίνη, νατριούχο ναπροξένη, νατριούχο δικλοφενάκη και άλλα.

Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου: Συμπτώματα

Αυτά ποικίλλουν ανάλογα με τη σοβαρότητα της φλεγμονής και το πού εμφανίζεται. Τα συμπτώματα μπορεί να κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά. Είναι πιθανό να έχετε περιόδους έξαρσης της ασθένειας που ακολουθούνται από περιόδους ύφεσης.

Τα συμπτώματα που είναι κοινά τόσο στη νόσο του Crohn όσο και στην ελκώδη κολίτιδα είναι:

  • διάρροια
  • κούραση
  • κοιλιακός πόνος και κράμπες
  • αίμα στα κόπρανα
  • μειωμένη όρεξη
  • απροσδόκητη απώλεια βάρους

Ωστόσο, τα συμπτώματα της νόσου του Crohn και της ελκώδους κολίτιδας δεν σας επηρεάζουν μόνο σωματικά. Εάν είναι σοβαρά, η ζωή σας μπορεί να περιστρέφεται γύρω από μια συνεχή ανάγκη να πηγαίνετε στην τουαλέτα. Ακόμα κι αν τα συμπτώματά σας είναι ήπια, μπορεί να είναι δύσκολο να βγείτε έξω και να απολαύσετε παρέα με φίλους και κοινωνικές εξόδους. Όλοι αυτοί οι παράγοντες μπορούν να αλλάξουν τη ζωή σας και αυξάνουν την πιθανότητα κατάθλιψης.

Πηγή: mayoclinic.org