ΥΓΕΙΑ

Φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου: Ο ρόλος της διατροφής στην παιδική ηλικία

Σινάνη Αικατερίνη

Τα νήπια έχουν συγκεκριμένες γευστικές προτιμήσεις, είναι σημαντικό όμως οι γονείς να επιμένουν στην υγιεινή διατροφή, προκειμένου τα παιδιά να αποφύγουν στο μέλλον προβλήματα με το έντερό τους.

Φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου: Ο ρόλος της διατροφής στην παιδική ηλικία

Νέα έρευνα δείχνει ότι τα νήπια που τρώνε άφθονα ψάρια και λαχανικά και ελάχιστα ποτά με ζάχαρη, έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν φλεγμονώδη νόσο του εντέρου μέχρι την εφηβεία.

Τα ιδιοπαθή φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου είναι η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα.

«Τα νέα ευρήματα συνάδουν με την υπόθεση ότι η διατροφή στα πρώτα στάδια της ζωής, ενδεχομένως με τη μεσολάβηση αλλαγών στο μικροβίωμα του εντέρου, μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο ανάπτυξης ΙΦΝΕ», κατέληξαν οι ερευνητές με επικεφαλής την Annie Guo, διατροφολόγο παιδιών στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ στη Σουηδία.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για τη διατροφή και την υγεία 81.000 παιδιών που συμμετείχαν σε δύο μεγάλης κλίμακας μελέτες στη Σουηδία και τη Νορβηγία.

Οι γονείς συμπλήρωσαν λεπτομερή ερωτηματολόγια σχετικά με τη διατροφή των παιδιών τους σε ηλικία 12 έως 18 μηνών και ξανά σε ηλικία 30 έως 36 μηνών.

Οι ερευνητές εκτίμησαν την ποιότητα της διατροφής κάθε παιδιού χρησιμοποιώντας μετρήσεις της κατανάλωσης κρέατος, ψαριών, φρούτων, λαχανικών, γαλακτοκομικών, γλυκών, σνακ και ποτών.

Μια δίαιτα υψηλότερης ποιότητας περιείχε περισσότερα λαχανικά, φρούτα και ψάρια και λιγότερο κρέας, γλυκά, σνακ και ποτά.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές παρακολούθησαν κάθε παιδί κατά μέσο όρο για 15 έως 21 χρόνια, για να διαπιστώσουν αν η διατροφή του επηρέαζε τον κίνδυνο εμφάνισης φλεγμονώδους νόσου του εντέρου.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, 131 παιδιά διαγνώστηκαν με νόσο του Crohn, 97 με κολίτιδα και 79 με μη ταξινομημένη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου. Η μέση ηλικία διάγνωσης ήταν μεταξύ 12 και 17 ετών.

Οι δίαιτες μέτριας και υψηλής ποιότητας στην ηλικία του ενός έτους, σχετίζονταν με 25% χαμηλότερο κίνδυνο φλεγμονώδους νόσου του εντέρου στην εφηβεία, ακόμη και αφού λήφθηκαν υπόψιν άλλοι παράγοντες, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Συγκεκριμένα, η υψηλή πρόσληψη ψαριών στην ηλικία του ενός έτους μείωσε τον κίνδυνο κολίτιδας κατά 54%, καθώς και τον συνολικό κίνδυνο για όλες τις φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου.

Από την άλλη πλευρά, η μεγάλη κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών συσχετίστηκε με 42% αυξημένο κίνδυνο φλεγμονώδους νόσου του εντέρου.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Gut.