ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ποια φρούτα εποχής έχουν τη βιταμίνη C που χρειάζεστε για τον χειμώνα

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η βιταμίνη C δεν παράγεται από τον οργανισμό, επομένως πρέπει να καταναλώνετε τροφές που είναι καλές πηγές αυτού του θρεπτικού συστατικού.

Ποια φρούτα εποχής έχουν τη βιταμίνη C που χρειάζεστε για τον χειμώνα
Bigstock

Μια ανεπάρκεια βιταμίνης C μπορεί να οδηγήσει σε μια ασθένεια που ονομάζεται σκορβούτο, η οποία μπορεί να προκαλέσει αναιμία, αιμορραγία των ούλων, μώλωπες και κακή επούλωση πληγών.

Η συνιστώμενη ποσότητα βιταμίνης C είναι 90 χιλιοστόγραμμα την ημέρα για τους ενήλικες άνδρες και 75 χιλιοστόγραμμα την ημέρα για τις ενήλικες γυναίκες.

Οι περισσότεροι μπορούν να λάβουν αρκετή βιταμίνη C από μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή. Εάν παίρνετε συμπληρώματα βιταμίνης C, μιλήστε με τον γιατρό σας, καθώς μια ενδεχομένως υπερβολική ποσότητα βιταμίνης C μπορεί να έχει παρενέργειες και να προκαλέσει αλληλεπιδράσεις με φάρμακα.

Αλληλεπίδραση εσπεριδοειδών και φαρμάκων

Το γκρέιπφρουτ και άλλα εσπεριδοειδή μπορεί να επηρεάσουν πολλά είδη συνταγών. Η σοβαρότητα της αλληλεπίδρασης διαφέρει ανάλογα με το άτομο, τη φαρμακευτική αγωγή και την ποσότητα γκρέιπφρουτ ή χυμού γκρέιπφρουτ που καταναλώνετε. Εάν έχετε ερωτήσεις, μιλήστε με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας. Βεβαιωθείτε ότι έχετε διαβάσει τις πληροφορίες που παρέχονται με το φάρμακό σας.

Πώς να πάρετε τη βιταμίνη C που χρειάζεστε

Μπορείτε να βρείτε βιταμίνη C στα εσπεριδοειδή, όπως τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια, ο ανανάς, το γκρέιπφρουτ και τα λεμόνια. Τα μούρα, οι πατάτες, οι ντομάτες, οι πιπεριές, το λάχανο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το μπρόκολο και το σπανάκι είναι επίσης καλές πηγές.

Η ενσωμάτωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνη C στην καθημερινή σας ρουτίνα μπορεί να είναι ευκολότερη απ' όσο νομίζετε. Πολλά από αυτά τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν να αποθηκευτούν σε θερμοκρασία δωματίου για μερικές ημέρες.

Ένα πορτοκάλι ή λίγα μανταρίνια αποτελούν ένα εύκολο σνακ. Προσθέστε λεμόνι στο νερό σας για να αυξήσετε τη γεύση καθώς και τη βιταμίνη C. Τα εσπεριδοειδή και άλλες τροφές με βιταμίνη C ενισχύουν και τα κύρια πιάτα, τις σάλτσες για σαλάτες, τα επιδόρπια και τα ποτά.

Τα φρούτα εποχής με βιταμίνη C

Παρόλο που τα εσπεριδοειδή είναι συνήθως διαθέσιμα καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, ορισμένες ποικιλίες εσπεριδοειδών βρίσκονται στο αποκορύφωμά τους κατά τους χειμερινούς μήνες:

  • Πορτοκάλια: Ανάλογα με την ποικιλία, είναι καλύτερα από τον Νοέμβριο έως τον Απρίλιο.
  • Μανταρίνια: Είναι στην πιο γλυκιά και ζουμερή φάση τους από τον Νοέμβριο έως τον Ιανουάριο.
  • Γκρέιπφρουτ: Η εποχή των ροζ γκρέιπφρουτ διαρκεί από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο. Το σκούρο κόκκινο γκρέιπφρουτ είναι καλύτερο από τον Νοέμβριο έως τον Μάρτιο, ενώ το πιο λευκόσαρκο είναι από το Νοέμβριο έως τον Φεβρουάριο.

Πηγή: mayoclinichealthsystem.org