ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Το φρούτο που βελτιώνει την ψυχική υγεία μέσα σε 4 μέρες

Μιχάλης Θερμόπουλος

Χρειάζεστε μια γρήγορη τόνωση για τη διάθεσή σας;

Το φρούτο που βελτιώνει την ψυχική υγεία μέσα σε 4 μέρες
Bigstock

Η κατανάλωση ακτινιδίων μπορεί να βοηθήσει! Ερευνητές ανακάλυψαν πρόσφατα ότι η ενσωμάτωση του ακτινιδίου στη διατροφή μπορεί να τονώσει τη διάθεση και τη ζωτικότητα σε μόλις τέσσερις ημέρες, φτάνοντας τα μέγιστα οφέλη μέσα σε περίπου δύο εβδομάδες.

Γενικότερα, η υγιεινή διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά έχει συνδεθεί με βελτιωμένη ψυχική ευεξία. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα θρεπτικά συστατικά των φρούτων, ιδιαίτερα η βιταμίνη C, συμβάλλουν σημαντικά σε αυτό.

Η βιταμίνη C συμβάλλει στη διαδικασία σύνθεσης νευροδιαβιβαστών και πεπτιδικών ορμονών και καταλύει αρκετά ένζυμα απαραίτητα για τη διατήρηση της υγιούς λειτουργίας του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένης της διάθεσης. Ωστόσο, μέχρι πρότινος είχαν γίνει μόνο περιορισμένες μελέτες σχετικά με το πόσο γρήγορα βελτιώνεται η διάθεση μετά την εισαγωγή συμπληρωμάτων ή ολόκληρων τροφών με βιταμίνη C.

Οι επιστήμονες πίσω από μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The British Journal of Nutrition θέλησαν να καλύψουν αυτό το ερευνητικό κενό, αναλύοντας δεδομένα που συλλέχθηκαν σε μια μελέτη διατροφικής παρέμβασης διαρκείας δύο μηνών. Η έρευνα εξέτασε τις καθημερινές αλλαγές στη ζωτικότητα, τη διάθεση και την ευεξία σε 155 ενήλικες με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης C.

Στους συμμετέχοντες δόθηκε είτε ένα καθημερινό συμπλήρωμα βιταμίνης C ή ένα εικονικό φάρμακο ή δύο ακτινίδια. Μέσω ερευνών, τους ζητήθηκε να αναφέρουν τη ζωτικότητα, τη διάθεσή τους, την ποιότητα και ποσότητα του ύπνου και τη σωματική τους δραστηριότητα.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι:

  • Η προσθήκη ακτινιδίων βελτίωσε τη ζωτικότητα και τη διάθεση μέσα σε 4 ημέρες και τα οφέλη κορυφώθηκαν περίπου σε 14 έως 16 ημέρες.
  • Οι συμμετέχοντες που έπαιρναν συμπληρώματα βιταμίνης C παρουσίασαν οριακές βελτιώσεις μέχρι την 12η ημέρα.

“Η μελέτη μας δείχνει ότι η κατανάλωση ακτινιδίων και σε μικρότερο βαθμό η συμπλήρωση με βιταμίνη C μπορεί να οδηγήσει σε βελτιώσεις που σχετίζονται με τη διάθεση σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα (από 4 έως 16 ημέρες), ακόμη και σε έναν σχετικά υγιή πληθυσμό με καλή ψυχική υγεία. Οι πηγές πλήρους τροφής (ακτινίδια) έδειξαν μεγαλύτερες και πιο σταθερές βελτιώσεις με την πάροδο του χρόνου, αποτέλεσμα που ήταν πιο εμφανές σε άτομα με εξαρχής χαμηλά επίπεδα βιταμίνης C, έγραψαν οι ερευνητές.

"Αυτό μας βοηθά να δούμε ότι αυτά που τρώμε μπορούν δυνητικά να έχουν σχετικά γρήγορο αντίκτυπο στο πώς νιώθουμε. Οι συμμετέχοντες είχαν σχετικά καλή ψυχική υγεία από την αρχή, οπότε είχαν λίγα περιθώρια βελτίωσης, αλλά παρόλα αυτά ανέφεραν οφέλη από την προσθήκη ακτινιδίων ή συμπληρωμάτων βιταμίνης C στη διατροφή τους", είπε ο επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας, δρ. Ben Fletcher.

Πηγή: medicaldaily.com