ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Σάκχαρο αίματος: Πώς αλλάζει ανάλογα με το αν τρώτε αργά ή γρήγορα

Μιχάλης Θερμόπουλος

Πολλοί παράγοντες επηρεάζουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας και διαβήτη τύπου 2, όπως το υπερβολικό σωματικό βάρος, η ηλικία, το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας, το αν καπνίζετε και η διατροφή.

Σάκχαρο αίματος: Πώς αλλάζει ανάλογα με το αν τρώτε αργά ή γρήγορα
Bigstock

Αν και αυτό που τρώτε μπορεί σίγουρα να επηρεάσει τον κίνδυνο αυτό, το πώς τρώτε μπορεί επίσης να παίξει ρόλο: έρευνες δείχνουν ότι τα άτομα που τρώνε πιο γρήγορα έχουν αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με εκείνους που τρώνε πιο αργά.

“Έχουν γίνει κάποιες μελέτες που εξετάζουν το πώς το να τρώει κανείς γρήγορα μπορεί να επηρεάσει το σάκχαρο στο αίμα και τον κίνδυνο διαβήτη. Δεν είναι όλες οι μελέτες συνεπείς, αλλά η βιβλιογραφία φαίνεται να προτείνει ότι όταν τρώμε πιο γρήγορα, το σάκχαρο στο αίμα μας ανεβαίνει πιο γρήγορα”, είπε ο δρ. David Creel, ενδοκρινικός διαιτολόγος και ψυχολόγος στην Cleveland Clinic.

Πώς το να τρώμε γρήγορα επηρεάζει τον κίνδυνο διαβήτη και παχυσαρκίας

Λίγα είναι γνωστά για το γιατί η ταχύτητα κατανάλωσης γεύματος επηρεάζει το σάκχαρο στο αίμα, αλλά οι ειδικοί έχουν μια θεωρία.

Μπορεί να τρώμε γρήγορα όταν είμαστε ιδιαίτερα πεινασμένοι, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει και το πόσο τρώμε. “Βρίσκω ότι οι συχνά τρώνε πιο γρήγορα όταν έχουν μείνει πολύ ώρα χωρίς να φάνε και πεινούν πολύ. Όταν περνάει πολύ ώρα μεταξύ των γευμάτων, αυτό μπορεί να προκαλέσει χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, που, με την σειρά του, συμβάλλει στο να τρώμε γρήγορα και σε αύξηση του σακχάρου στο αίμα”, λέει η δρ. Alissa Rumsey.

Με την πάροδο του χρόνου, το υψηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, ενώ η υπερκατανάλωση τροφής εκείνον για παχυσαρκία. “Έχουμε τις οξείες συνέπειες του γρήγορου φαγητού (που σημαίνει ότι το σάκχαρο στο αίμα αυξάνεται περισσότερο ή πιο συχνά) και μετά έχουμε τις χρόνιες επιπτώσεις εάν τρώμε πολύ γρήγορα: η αντίσταση στην ινσουλίνη τείνει να χειροτερεύει και ο κίνδυνος διαβήτη να αυξάνεται”, είπε ο δρ. Creel.

Αν και ορισμένοι ερευνητές έχουν συνδέσει την ταχύτητα κατανάλωσης γεύματος με αυξημένο κίνδυνο ασθένειας, δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι το ένα προκαλεί το άλλο. “Ορισμένες μελέτες δείχνουν μια συσχέτιση μεταξύ της ταχύτητας κατανάλωσης φαγητού και της ανάπτυξης διαβήτη, αλλά δεν έχουμε στοιχεία ότι προκαλεί άμεσα διαβήτη. Η ανάπτυξη του διαβήτη επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, πολλοί από τους οποίους είναι εκτός ελέγχου μας”, είπε η δρ. Rumsey.

eating-mouth-full-salad

Τα οφέλη του να τρώμε πιο αργά

Οι ειδικοί λένε ότι το να τρώτε πιο αργά μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε την υπερκατανάλωση τροφής και, ως εκ τούτου, να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος. “Όταν τρώμε πιο αργά, προσέχουμε περισσότερο το φαγητό που τρώμε : τη γεύση, την υφή, την μυρωδιά”, είπε ο δρ. Creel.

Το να τρώτε αργά μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να αποφύγετε γαστρεντερικά προβλήματα: “Αν τρώμε πιο γρήγορα, τείνουμε να καταπίνουμε περισσότερο αέρα και να έχουμε περισσότερα αέρια, κάτι που μπορεί να προκαλέσει δυσφορία”, είπε ο ίδιος.

Επίσης, “σε άτομα που πάσχουν από παλινδρόμηση, γνωρίζουμε ότι αυτό μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματά τους το τρώνε γρήγορα και χορταίνουν απότομα, ευνοώντας έτσι την άνοδο/επιστροφή των στομαχικών οξέων στον οισοφάγο”, πρόσθεσε.

Η επιβράδυνση μπορεί επίσης να διευκολύνει το σώμα σας να διασπάσει την τροφή: “Το να τρώτε πιο αργά μπορεί να βοηθήσει στην πέψη και την απορρόφηση, επειδή όταν μασάτε την τροφή περισσότερο, το στομάχι έχει λιγότερη δουλειά να κάνει”, είπε η δρ. Rumsey.

Το να προσέχετε το επίπεδο σακχάρου στο αίμα σας είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα άτομα με διαβήτη, αλλά είναι σημαντικό να το λάβουν υπόψη όλοι: “Αν και οι διαβητικοί σίγουρα πρέπει να δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους, οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται καλύτερα γενικά, όταν το σάκχαρό τους είναι σταθερό χωρίς μεγάλες διακυμάνσεις”, πρόσθεσε.

Ο τρόπος για να το πετύχετε αυτό είναι να μην αφήσετε τον εαυτό σας να φτάσει στο σημείο να πεινάει τόσο ώστε να τρώτε πολύ γρήγορα. Το να τρώτε τακτικά κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε ισορροπημένο το σάκχαρό σας και μπορεί να σας αποτρέψει από το να φτάσετε στο σημείο της μεγάλης πείνας. Αυτό θα σας βοηθήσει να μειώσετε την ταχύτητα κατανάλωσης γεύματος.

fast-food

Πώς να αρχίσετε να δίνετε προσοχή στην ταχύτητα κατανάλωσης γεύματος

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι αν και είναι καλό να προσέχετε την ταχύτητα που τρώτε, η επιβράδυνση κατά τη διάρκεια των γευμάτων δεν θα μειώσει απαραίτητα τον κίνδυνο ορισμένων ασθενειών, όπως ο διαβήτης και η παχυσαρκία, διότι, σε μεγάλο βαθμό, αυτές εξαρτώνται από τη γενετική και άλλους παράγοντες.

Αλλά υπάρχουν μερικοί τρόποι για να αρχίσετε να παρατηρείτε και να αλλάξετε την ταχύτητα που τρώτε.

Ένας από τους απλούστερους τρόπους για να επιβραδύνετε είναι να κάνετε διαλείμματα: “Αν τρώτε με πιρούνι, αφήστε το κάτω στο πιάτο ανάμεσα στις μπουκιές σας”, είπε ο δρ. Creel.

Μπορείτε επίσης να επιβραδύνετε εάν χρησιμοποιείτε “κόλπα” που δεν έχετε συνηθίσει: “Μερικοί μπορεί να δοκιμάσουν να τρώνε με το μη κυρίαρχο χέρι τους ή να χρησιμοποιήσουν ξυλάκια αντί για πιρούνι, πρόσθεσε.

Ο καθορισμός μιας επιθυμητής χρονικής διάρκειας για τα γεύματά σας μπορεί επίσης να είναι χρήσιμος. Ο δρ. Creel συμβουλεύει να θέσετε έναν στόχο, για παράδειγμα, 20 λεπτών για να φάτε το δείπνο σας. Με αυτόν τον τρόπο, θα αντιληφθείτε ότι μετά από πέντε λεπτά, θα πρέπει να έχετε τελειώσει μόλις το ένα τέταρτο του γεύματος, στα 10 λεπτά το μισό, και ούτω καθεξής.

Πηγή: verywellhealth.com