ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς η νηστεία μπορεί να μειώνει Πάρκινσον και Αλτσχάιμερ

Μιχάλης Θερμόπουλος

Το ανοσοποιητικό σύστημα μας προστατεύει ενεργοποιώντας χημικούς παράγοντες και ειδικά κύτταρα σε σημεία που αναπτύσσεται φλεγμονή.

Πώς η νηστεία μπορεί να μειώνει Πάρκινσον και Αλτσχάιμερ
Bigstock

Δυστυχώς, μια σειρά παραγόντων δυσχεραίνει το έργο του ανοσοποιητικού στον περιορισμό της φλεγμονής. Η δυτικού τύπου διατροφή, για παράδειγμα, είναι γνωστό ότι αυξάνει τον κίνδυνο φλεγμονών, που οδηγούν σε διάφορες παθήσεις υγείας.

Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι η νηστεία μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από τη φλεγμονή. Έτσι μια ομάδα ερευνητών με επικεφαλής επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ στην Αγγλία εξέτασε πιο προσεκτικά αυτήν τη συσχέτιση και πώς μπορεί να συμβαίνει.

Πώς έγινε η έρευνα

Μελετώντας δείγματα αίματος από 21 εθελοντές στους οποίους ζητήθηκε να φάνε ένα γεύμα 500 θερμίδων, να απέχουν από το φαγητό για 24 ώρες και στη συνέχεια να φάνε ένα δεύτερο γεύμα 500 θερμίδων, οι ερευνητές εντόπισαν αύξηση σε μια ένωση που ονομάζεται αραχιδονικό οξύ ως αποτέλεσμα της νηστείας.

Το αραχιδονικό οξύ είναι ένα λίπος που έχει συνδεθεί με τη φλεγμονή στο παρελθόν, αν και θεωρήθηκε ότι αύξησε παρά μείωσε τα επίπεδά της.

FastingDiagram.jpg

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν μια σχέση μεταξύ της νηστείας, του αραχιδονικού οξέος και του φλεγμονώδους NLRP3.

“Αυτό αποτελεί μια πιθανή εξήγηση για το πώς η αλλαγή της διατροφής μας –ιδιαίτερα με τη νηστεία– μας προστατεύει από φλεγμονή, ειδικά από την επιβλαβή μορφή που είναι καταλύτης πολλών ασθενειών οι οποίες σχετίζονται με μια δυτική δίαιτα υψηλής θερμιδικής αξίας”, είπε η ανοσολόγος, Clare Bryant, από το πανεπιστήμιο του Cambridge.

Η ομάδα διεξήγαγε δοκιμές σε κύτταρα που καλλιεργήθηκαν στο εργαστήριο, διαπιστώνοντας ότι το αραχιδονικό οξύ μείωσε τη δραστηριότητα ενός συμπλέγματος πρωτεΐνης που ονομάζεται φλεγμονώδες NLRP3.

Τα φλεγμονώδη, όπως υποδηλώνει το όνομά τους, είναι μηχανισμοί που πυροδοτούν τη φλεγμονή. Αυτά -όπως το NLRP3- είναι κάτι σαν “καμπανάκια συναγερμού” που λένε στο ανοσοποιητικό σύστημα να αναλάβει άμεσα δράση και φαίνεται ότι αυτή είναι η διαδρομή μέσω της οποίας η νηστεία πετυχαίνει να μειώσει τη φλεγμονή.

Πώς η νηστεία μπορεί να προστατεύει από Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον

“Αυτό που έχει γίνει εμφανές τα τελευταία χρόνια είναι ότι το φλεγμονώδες NLRP3 είναι πολύ σημαντικό σε μια σειρά από σημαντικές ασθένειες όπως η παχυσαρκία και η αθηροσκλήρωση, αλλά και σε ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ και η νόσος του Πάρκινσον”, λέει η Bryant.

Εφόσον το αραχιδονικό οξύ, που αυξάνεται με τη νηστεία, μειώνει το φλεγμονώδες NLRP3 και άρα καταστέλλει τη φλεγμονή, αυτό θα μπορούσε τελικά να προστατεύει τον οργανισμό μας από τον εκφυλισμό του εγκεφάλου. Εντούτοις, απαιτείται πολλή περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθεί αυτή η σύνδεση.

“Είναι πολύ νωρίς για να πούμε εάν η νηστεία προστατεύει από ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ και η νόσος του Πάρκινσον, καθώς οι επιπτώσεις του αραχιδονικού οξέος είναι μόνο βραχύβιες. Αλλά η μελέτη μας προσθέτει σε έναν αυξανόμενο όγκο επιστημονικής βιβλιογραφίας που επισημαίνει τα οφέλη του περιορισμού των θερμίδων για την υγεία”, κατέληξε η Bryant.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Cell Reports.

Πηγή: sciencealert.com