ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς να αφαιρέσετε κατά 90% τα μικροπλαστικά από το νερό της βρύσης

Μιχάλης Θερμόπουλος

Τα μικροπλαστικά είναι μικροσκοπικά σωματίδια στον αέρα, το νερό και το έδαφος.

Πώς να αφαιρέσετε κατά 90% τα μικροπλαστικά από το νερό της βρύσης
Bigstock

Είναι ένα ατυχές υποπροϊόν της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας σε μια εποχή που πολλοί ερευνητές χαρακτηρίζουν ως την “εποχή του πλαστικού”.

Η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των Ηνωμένων Πολιτειών (NOAA), το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP) και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών Προϊόντων ορίζουν τα μικροπλαστικά ως σωματίδια μεγέθους κάτω των 5 χιλιοστών (mm) και αδιάλυτα στο νερό.

Δυστυχώς, τα μικροπλαστικά εξαπλώνονται ολοένα και περισσότερο στους ωκεανούς της Γης, στην ατμόσφαιρα, στα τρόφιμα αλλά και στο πόσιμο νερό που φτάνει στα σπίτια μας.

Ορισμένες μελέτες έχουν εξετάσει τις επιπτώσεις που έχουν τα μικροπλαστικά στο μικροβίωμα του ανθρώπινου εντέρου. Το 2022, οι ερευνητές δημοσίευσαν μια μελέτη στο περιοδικό Nature όπου επισήμαναν πως “τα μικροπλαστικά στην σίτιση (τροφή και νερό) επηρεάζει τόσο τη σύνθεση όσο και την ποικιλομορφία των μικροβιακών κοινοτήτων του παχέος εντέρου του ανθρώπου”.

Πώς να απαλλαγείτε από τα μικροπλαστικά στο πόσιμο νερό

Αν και υπάρχουν ορισμένα συστήματα φιλτραρίσματος νερού που μπορούν να μειώσουν τον αριθμό των μικροπλαστικών από το πόσιμο νερό στα συστήματα των πόλεων, μια νέα μελέτη στο περιοδικό Environmental Science & Technology Letters προτείνει ότι το βράσιμο και το φιλτράρισμα του νερού (με μεθόδους και υλικά που μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει για να φτιάξει τσάι ή καφέ) θα μπορούσε να μειώσει κατά 90% τα ελεύθερα επιπλέοντα νανο- και μικρο-πλαστικά (NMPs).

Οι ερευνητές πήραν δείγματα νερού της βρύσης από το Guangzhou της Κίνας και πρόσθεσαν διαφορετικά επίπεδα NMPs σε διαφορετικά δείγματα και στη συνέχεια έβρασαν κάθε δείγμα για πέντε λεπτά.

Βρήκαν ότι οι κρυσταλλικές δομές του ανθρακικού ασβεστίου (εμφανίζεται όταν βράζει το σκληρό νερό της βρύσης καθώς είναι γεμάτο μέταλλα) περικλείει τα σωματίδια των MNPs.

Ο καθηγητής Eddy Zeng, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, είπε ότι αυτά τα σωματίδια θα μπορούσαν να συσσωρευτούν με την πάροδο του χρόνου και να αφαιρεθούν. Χύνοντας το υπόλοιπο νερό σε ένα τυπικό φίλτρο καφέ, θα μπορούσαν να αφαιρεθούν τυχόν εναπομείναντα επικαλυμμένα MNP.

Αυτές οι μέθοδοι έδειξαν ότι το 90% των μικροπαλστικών αφαιρέθηκαν από ένα δείγμα νερού με 300 χιλιοστόγραμμα (mg) ανθρακικού ασβεστίου ανά λίτρο. Δείγματα μαλακού νερού με λιγότερο από 60 mg ανθρακικού ασβεστίου ανά λίτρο έδειξαν μείωση κατά 25% στα MNP μέσω βρασμού.

Υπάρχουν τροφές ή συμπληρώματα που μπορούν να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις των μικροπλαστικών;

Οποιοδήποτε επίπεδο πρε- ή προ-βιοτικών συμπληρωμάτων μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση ενός υγιούς μικροβιώματος του εντέρου. Τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση όπως το γιαούρτι, το ξινολάχανο, τα τουρσιά ή το kimchi μπορούν επίσης να αποτελούν μέρος ενός καλού προβιοτικού πεπτικού σχήματος.

Σύμφωνα με διατροφολόγους, οι φυτικές ίνες σε τρόφιμα όπως τα κρεμμύδια, τα σπαράγγια, οι μπανάνες ή το φαγόπυρο είναι πρεβιοτικά που τροφοδοτούν τα “καλά βακτήρια” στο έντερο, ενώ τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα σε λιναρόσπορο, καρύδια και σκουμπρί μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή.

Οι πολυφαινόλες στο πράσινο τσάι, τα μούρα ή τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά μπορούν επίσης να καταπολεμήσουν τη ζημιά από την κατανάλωση μικροπλαστικών.

Πηγή: medicalnewstoday.com