ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αδυνάτισμα: Βοηθάει όσο λένε το να πίνετε νερό;

Μιχάλης Θερμόπουλος

Υπάρχουν αρκετοί που αποφασίζουν να πίνουν παραπάνω νερό ως μέρος των προσπαθειών τους για απώλεια βάρους.

Αδυνάτισμα: Βοηθάει όσο λένε το να πίνετε νερό;
Bigstock

Μάλιστα, μια μελέτη του 2019 ανέφερε ότι το 26,3% των συμμετεχόντων φέρεται να έπιναν “πολύ νερό κάθε μέρα” με την ελπίδα ότι θα χάσουν έτσι περισσότερα κιλά.

Υπάρχουν επίσης και άλλες μελέτες που δείχνουν ότι η αυξημένη κατανάλωση νερού σχετίζεται με την απώλεια βάρους. Ωστόσο, τα ερευνητικά στοιχεία δεν είναι αρκετά για να δείξουν μια άμεση αιτιακή συσχέτιση.

Οπότε, η απορία πολλών παραμένει: βοηθά πραγματικά στην απώλεια βάρους το να πίνουμε παραπάνω νερό κάθε μέρα;

Καύση θερμίδων

Η κατανάλωση νερού συνδέεται με αυξημένη συμπαθητική δραστηριότητα στον οργανισμό. Το συμπαθητικό σύστημα του σώματος ενεργοποιεί πράγματα, όπως ο μεταβολισμός και ο καρδιακός ρυθμός. Ως εκ τούτου, το πόσιμο νερό θα μπορούσε να βοηθήσει στην ενίσχυση του μεταβολικού ρυθμού και του συνολικού αριθμού των θερμίδων που καίμε κάθε μέρα.

Μια μελέτη του 2023 παρατήρησε ότι τα άτομα που έπιναν 200 έως 250 ml ζεστό νερό μετά από κάθε γεύμα είχαν μεγαλύτερη απώλεια βάρους και χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.

Σε μια άλλη παλαιότερη μελέτη, στους συμμετέχοντες δόθηκε σακχαρόζη, αλατούχο διάλυμα ή απλό νερό. Στη συνέχεια αξιολογήθηκαν για την επίδραση των ποτών στην ενεργειακή δαπάνη σε κατάσταση ηρεμίας (θερμίδες που καίγονται κατά την ανάπαυση). Παρατηρήθηκε ότι η θερμοκρασία δωματίου δεν είχε κανένα αποτέλεσμα, ενώ το κρύο νερό έδειξε ότι καίγονταν 23 περισσότερες θερμίδες καθημερινά. Το ποτό σακχαρόζης έδειξε υψηλότερη και σημαντική ενεργειακή δαπάνη.

Αυτό αμφισβητεί την ιδέα πως το νερό από μόνο του είναι αποτελεσματικό στη διαχείριση της παχυσαρκίας. Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για τις επιπτώσεις των κρύων και ζεστών ροφημάτων στην ενεργειακή δαπάνη.

Νερό πριν από τα γεύματα

Μερικοί πιστεύουν ότι η κατανάλωση νερού πριν από τα γεύματα μειώνει την όρεξη και άρα την κατανάλωση θερμίδων. Μια μελέτη του 2018 δείχνει ότι η κατανάλωση νερού πριν από τα γεύματα θα μπορούσε να κάνει ένα άτομο να αισθάνεται λιγότερο πεινασμένο και να τρώει λιγότερο ως αποτέλεσμα. Ωστόσο, αυτό παρατηρήθηκε μόνο σε άτομα με μέσο ΔΜΣ και βάρος. Δεν είναι σαφές αν και κατά πόσον αυτό θα μπορούσε να ισχύει για άτομα με παχυσαρκία ή υπέρβαρα.

Μια μελέτη του 2016 υποδηλώνει ότι η κατανάλωση νερού αντί για θερμιδικά ποτά θα μπορούσε να οδηγήσει σε χαμηλότερη κατανάλωση θερμίδων και ότι το πόσιμο νερό συμβάλλει στην καύση θερμίδων και στην τόνωση της διάσπασης του λίπους. Αλλά μια άλλη μελέτη έδειξε ότι η αυξημένη κατανάλωση νερού δεν επηρέασε το σωματικό βάρος παχύσαρκων ή υπέρβαρων εφήβων.

Πιθανότητες αύξησης βάρους

Το πόσιμο νερό θα μπορούσε επίσης να αποτρέψει την αύξηση βάρους μακροπρόθεσμα. Σε μια μελέτη του 2013, οι συμμετέχοντες που έπιναν μόλις 1 επιπλέον φλιτζάνι νερό κάθε μέρα είχαν μικρότερη αύξηση βάρους κατά 0,13 κιλά. Όσοι έπιναν αυτό το 1 φλιτζάνι νερό αντί για ένα ρόφημα με ζάχαρη είχαν μειωμένη αύξηση βάρους κατά 0,5 κιλά για τέσσερα χρόνια.

Μια νεότερη ανασκόπηση επιμέρους ερευνών έδειξε ότι η κατανάλωση περισσότερου νερού συσχετίστηκε με περισσότερη απώλεια βάρους (από 0,4 έως 8,8 κιλά). Ωστόσο, σύμφωνα με τους ερευνητές, η απώλεια βάρους παρατηρήθηκε όταν οι συμμετέχοντες επέλεξαν το νερό ως αντικατάσταση άλλων ποτών με πολλές θερμίδες. Αυτό δείχνει ότι η καθαυτή κατανάλωση νερού δεν είναι από μόνη της ο λόγος πίσω από την απώλεια βάρους.

Συμπερασματικά

Το νερό σίγουρα μπορεί να είναι χρήσιμο στην απώλεια βάρους, καθώς δεν έχει θερμίδες, βοηθάει στις καύσεις και θα μπορούσε ακόμη και να καταστείλει την όρεξη. Είναι ακόμη καλύτερα εάν κάποιος επιλέξει το νερό ως αντικατάσταση άλλων ζαχαρούχων ποτών.

Ωστόσο, τα ερευνητικά στοιχεία δεν επαρκούν για να υποστηρίξουν τον ισχυρισμό ότι η κατανάλωση περισσότερου νερού θα μπορούσε άμεσα να οδηγήσει σε απώλεια βάρους.

Πηγή: sciencetimes.com