ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Oatzempic: Τι είναι η νέα “μόδα” στα ΜΚΔ για απώλεια βάρους

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η λήψη Ozempic, Wegovy ή παρόμοιων φαρμάκων GLP-1 μπορεί να είναι αρκετά κοστοβόρο εγχείρημα.

Oatzempic: Τι είναι η νέα “μόδα” στα ΜΚΔ για απώλεια βάρους
Bigstock

Ωστόσο, η ικανότητα αυτών των φαρμάκων να βοηθούν τους ανθρώπους να χάσουν μεγάλες ποσότητες βάρους έχει δημιουργήσει τεράστια ζήτηση γι' αυτά. Τόσο πολύ που κάποιοι, αδυνατώντας να αντέξουν οικονομικά το φάρμακο, προσπαθούν να βρουν φθηνές εναλλακτικές λύσεις.

Μερικοί από τους δημιουργικούς, αν και όχι πάντα ασφαλείς και αποτελεσματικούς, τρόπους με τους οποίους πολλοί έχουν προσπαθήσει να μιμηθούν την απώλεια βάρους που επιτυγχάνεται με τα φάρμακα GLP-1 περιλαμβάνουν καθαρτικά, χάπια αδυνατίσματος, διουρητικά και συμπληρώματα φυτικών ινών.

Τώρα μια νέα παραλλαγή του "budget Ozempic", που ονομάζεται "Oatzempic", κάνει τον γύρο του TikTok. Ένας χρήστης με το όνομα TheChorroKing ισχυρίζεται ότι έχασε 18 κιλά σε μόλις δύο μήνες χρησιμοποιώντας αυτήν την μέθοδο. Έκτοτε και άλλοι χρήστε των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης (ΜΚΔ) ακολούθησαν το παράδειγμά του καταναλώνοντας καθημερινά ποτά Oatzempic.

Τι είναι όμως το Oatzempic και μπορεί πραγματικά να σας βοηθήσει να χάσετε γρήγορα μεγάλες ποσότητες βάρους;

Τι είναι το Oatzempic

Σύμφωνα με τη διατροφολόγο Lauren Mahesri από το The Pediatric Dietitian, η τάση Oatzempic εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο TikTok.

Για να φτιάξουν το Oatzempic, ρίχνουν 1/2 φλιτζάνι βρώμη, 1 φλιτζάνι νερό και τον χυμό από 1/2 λάιμ σε ένα μπλέντερ.

“Η θεωρία είναι ότι οι φυτικές ίνες στη βρώμη και το κιτρικό οξύ στον χυμό λάιμ είναι και τα δύο ήπια κατασταλτικά της όρεξης, που σας εμποδίζουν να καταναλώνετε υπερβολικές θερμίδες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επειδή οι ίνες χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αφομοιωθούν, επιβραδύνουν ελαφρώς τον ρυθμό της πέψης, κάτι που μιμείται αυτό που κάνει το Ozempic”, εξήγησε η Mahesri.

Πόσο ασφαλές είναι το Oatzempic

Δεδομένων των επικίνδυνων τάσεων που εξαπλώνονται συχνά-πυκνά στο TikTok, είναι φυσικό να αναρωτιέστε εάν η μέθοδος Oatzempic είναι ασφαλής.

Σε αντίθεση με τις περισσότερες τάσεις για την υγεία στα ΜΚΔ, η Mahesri υποστηρίζει ότι το Oatzempic έχει τουλάχιστον ολόκληρα συστατικά τροφίμων: “Δεν υπάρχει κανένα ύποπτο μείγμα άγνωστων συμπληρωμάτων όπως οι περισσότερες σκόνες που προωθούνται για τπετοια ζητήμαστα”, είπε η ίδια.

Ωστόσο, προτείνει να προσεγγίσετε το Oatzempic με προσοχή εάν ζείτε με διαβήτη, καθώς θα μπορούσε να αυξήσει το σάκχαρό σας.

Η βρώμη μπορεί να αυξήσει το σάκχαρο στο αίμα σε πολλούς ανθρώπους, ειδικά εάν χρησιμοποιείτε στιγμιαία βρώμη και την ανακατεύετε, αντί να τρώτε ολόκληρη βρώμη κομμένη στη φυσική της μορφή.

Ακόμη και για εκείνους που δεν ζουν με διαβήτη, οι συχνές αυξομειώσεις του σακχάρου στο αίμα δεν είναι καλό πράγμα. Οι αιχμές συχνά ακολουθούνται από μεγάλες πτώσεις σακχάρου, οι οποίες οδηγούν σε περισσότερη λαχτάρα για υδατάνθρακες. Έτσι, μπαίνουμε σε έναν φαύλο κύκλο που οδηγεί σε αντίσταση στην ινσουλίνη και τελικά σε διαβήτη και παχυσαρκία, αν δεν αντιμετωπιστεί.

Η δρ. Jill Barat από την Pharmedico Pharmacy, εξέφρασε επίσης ανησυχίες ότι ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να έχουν την εσφαλμένη εντύπωση ότι το Oatzempic είναι μια γνήσια εναλλακτική λύση στα φάρμακα για τον διαβήτη όπως το Ozempic: “Δεν είναι”, δήλωσε με ξεκάθαρο τρόπο. Επιπλέον, σημείωσε ότι η εξαιρετικά γρήγορη απώλεια βάρους δεν είναι υγιής:

“Όταν ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή και άσκηση για να χάσετε βάρος, μπορείτε να περιμένετε να χάσετε 0,5-1,5 κιλά την εβδομάδα όταν το κάνετε σωστά. Τα πάνω από 2 κιλά την εβδομάδα είναι πολύ απότομη εξέλιξη για να είναι υγιής ή ακόμα και ασφαλής μέθοδος”.

Πόσο πιθανό είναι το Oatzempic να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος

Όσον αφορά την απώλεια βάρους, η δρ. Barat είπε ότι είναι εξίσου πιθανό να χάσετε βάρος τρώγοντας ένα μπολ πλιγούρι βρώμης για πρωινό κάθε πρωί.

Η γρήγορη απώλεια βάρους είναι απίθανη με το Oatzempic και δεν θα ήταν ασφαλής ακόμα κι αν ήταν δυνατό:

“Τούτου λεχθέντος, το πλιγούρι βρώμης μπορεί να είναι μια καλή επιλογή για άτομα που θέλουν να προσαρμόσουν τη διατροφή τους για να χάσουν βάρος. Περιέχει βιταμίνες, μέταλλα, κάποιες πρωτεΐνες και πολλές φυτικές ίνες”.

Όταν το πλιγούρι βρώμης αναμιγνύεται με νερό, μπορεί να αποκτήσει μια σύσταση σαν τζελ, εξήγησε, κάτι που μπορεί να σας βοηθήσει να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και να μειώσετε την όρεξή σας.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι θα σας προσφέρει τα ίδια οφέλη με το Ozempic.

Η δρ.Barat είπε ότι οποιοιδήποτε ισχυρισμοί ότι κάποιο smoothie είναι ισοδύναμο με τα φάρμακα GLP-1 είναι με απλοϊκοί και σίγουρα αναληθείς.

Πηγή: healthline.com