ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα αναψυκτικά “διαίτης” συνδέονται με σοβαρό καρδιακό πρόβλημα

Μιχάλης Θερμόπουλος

Όσοι πίνουν 2 ή περισσότερα λίτρα ποτών με τεχνητά γλυκαντικά την εβδομάδα έχουν κατά 20% αυξημένο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Τα αναψυκτικά “διαίτης” συνδέονται με σοβαρό καρδιακό πρόβλημα
Bigstock

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Circulation: Arrhythmia and Electrophysiology, διαπίστωσε επίσης ότι τα άτομα που έπιναν κάθε εβδομάδα τουλάχιστον 2 λίτρα ροφήματα με ζάχαρη είχαν κατά 10% μεγαλύτερο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής. Τέλος, όσοι έπιναν το πολύ 1 λίτρο καθαρό χυμό φρούτων κάθε εβδομάδα είχαν 8% χαμηλότερο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής.

Η κολπική μαρμαρυγή είναι ο ακανόνιστος καρδιακός παλμός που προκαλείται από ελαττωματικά ηλεκτρικά σήματα στην καρδιά. Ο μη φυσιολογικός ρυθμός σταματά την καρδιά να αντλεί το αίμα όσο καλά θα έπρεπε και αυξάνει τις πιθανότητες για εγκεφαλικό και άλλα καρδιακά προβλήματα.

Πώς έγινε η έρευνα

Οι ερευνητές εξέτασαν τα αρχεία υγείας περίπου 202.000 ατόμων από τη UK Biobank, μια βιοϊατρική βάση δεδομένων για άτομα που λαμβάνουν υγειονομική περίθαλψη μέσω της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου. Τα άτομα που μελέτησαν ήταν κατά 45% άνδρες και ήταν ηλικίας από 37 έως 73 ετών. Κατά τη διάρκεια μιας περιόδου παρακολούθησης 10 ετών, οι ερευνητές βρήκαν 9.362 περιπτώσεις κολπικής μαρμαρυγής.

  • Τα άτομα που κατανάλωναν περισσότερα τεχνητά ζαχαρούχα ποτά ήταν πιο πιθανό να είναι νεαρές γυναίκες, υπέρβαρες και να έχουν διαβήτη τύπου 2.
  • Τα άτομα που κατανάλωναν περισσότερα “κανονικά” ζαχαρούχα ποτά έτεινα να είναι νεαροί άνδρες, υπέρβαροι και να έχουν καρδιοπάθεια και χαμηλότερη κοινωνικοοικονομική κατάσταση.

Η μελέτη βρήκε μια συσχέτιση μεταξύ των ποτών “διαίτης” και της κολπικής μαρμαρυγής. Αλλά ο τρόπος που ήταν δομημένη η έρευνα δεν μπορεί να επιβεβαιώσει σχέση αιτίας-αποτελέσματος, δηλαδή δεν απέδειξε ότι αυτά τα ποτά προκαλούσαν την κολπική μαρμαρυγή.

Τι είπαν οι ερευνητές

“Εντούτοις, με βάση αυτά τα ευρήματα, συνιστούμε στους ανθρώπους να μειώσουν ή ακόμη και να αποφεύγουν πλήρως τα τεχνητά ζαχαρούχα και τα ζαχαρούχα ποτά. Μην θεωρείτε δεδομένο ότι η κατανάλωση τεχνητά ζαχαρούχων ποτών χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη και χαμηλών θερμίδων είναι καλή πρακτική, διότι μπορεί να εγκυμονεί πιθανούς κινδύνους για την υγεία”, δήλωσε ο δρ. Ningjian Wang, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ερευνητής στο Ninth People's Hospital στη Σαγκάη.

Η δρ. Penny Kris-Etherton, μέλος της Επιτροπής Διατροφής της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, δεν συμμετείχε στην έρευνα. Είπε ότι αυτή είναι η πρώτη μελέτη που έδειξε σύνδεση μεταξύ αυτών των ειδών ποτών και του αυξημένου κινδύνου κολπικής μαρμαρυγής.

Ζήτησε περισσότερη έρευνα για το θέμα και σημείωσε ότι “στο μεταξύ, το νερό είναι η καλύτερη επιλογή και, με βάση αυτήν την μελέτη, τα ζαχαρούχα ποτά χωρίς ή με χαμηλές θερμίδες θα πρέπει να περιορίζονται ή να αποφεύγονται”.

Πηγή: webmd.com