ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι 7 τροφές που επηρεάζουν την φυσική οσμή του σώματος

Μιχάλης Θερμόπουλος

Μπορεί να γνωρίζετε ότι ο ιδρώτας συνδέεται με την οσμή του σώματος, αλλά σίγουρα έχετε προσέξει ότι η μυρωδιά δεν είναι ίδια σε όλα τα σημεία του.

Οι 7 τροφές που επηρεάζουν την φυσική οσμή του σώματος
Bigstock

Είναι πιο έντονη στις μασχάλες και στη βουβωνική χώρα. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ιδρωτοποιοί αδένες (οι οποίοι συνδέονται με τους θύλακες των τριχών) είναι πιο δραστήριοι σε σημεία όπως οι μασχάλες.

Όταν η εφίδρωση από αυτούς τους αδένες αναμιγνύεται με βακτήρια στην επιφάνεια του δέρματός σας, από εκεί προέρχεται η φυσική οσμή του σώματος.

Και αυτή η μυρωδιά μπορεί να γίνει πιο έντονη ή να επηρεάζεται ανάλογα με το τι τρώτε: από πικάντικα τρόφιμα που σας κάνουν να ιδρώνετε περισσότερο μέχρι τροφές πλούσιες σε θείο (π.χ. σκόρδο) που μεταφέρονται μέσω του ιδρώτα.

Η συνεργάτιδα της Cleveland Clinic, γαστρεντερολόγος, δρ. Christine Lee, εξηγεί αυτό το φαινόμενο, καθώς και τους διαφορετικούς τύπους τροφίμων και πώς επηρεάζουν την φυσική οσμή του σώματός σας μετά την κατανάλωση τους.

Ουσιαστικά, τα τρόφιμα που θα επηρεάσουν περισσότερο τη μυρωδιά του σώματός σας είναι εκείνα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θειικό οξύ. Εδώ είναι οι τροφές που μπορούν να προκαλέσουν αλλαγή στην φυσική οσμή του σώματός σας και γιατί:

1. Μπαχαρικά

Τα μπαχαρικά όπως το κάρυ, το κύμινο και η τριγωνέλλα μπορούν να γίνουν πολύ δυνατά όταν προσκολλώνται στη γλώσσα και τα δόντια σας. Αυτά τα μπαχαρικά όχι μόνο μπορούν να παραμείνουν για ώρες στην αναπνοή σας, αλλά μπορούν επίσης να κολλήσουν στα μαλλιά, το δέρμα και τα ρούχα σας. Περιέχουν επίσης πτητικές ενώσεις που μπορούν να απορροφηθούν στην κυκλοφορία του αίματός σας και να απελευθερωθούν μέσω των ιδρωτοποιών αδένων σας, οδηγώντας σε μια ξεχωριστή οσμή.

2. Σκόρδο και κρεμμύδι

Πέραν των γνωστών ενώσεων που τους δίνουν την έντονη μυρωδιά τους, σε μερικούς ανθρώπους μπορούν επίσης να ενισχύσουν τον μεταβολισμό, τη θερμότητα του σώματος και την εφίδρωση. Η δρ. Lee εξηγεί ότι αυτό μπορεί να προκαλέσει την ανάμειξη των βακτηρίων στο δέρμα σας με τον ιδρώτα που εκκρίνετε μέσω των αδένων σας, οδηγώντας σε συσσώρευση δυσάρεστης οσμής.

3. Κόκκινο κρέας

Όταν τρώτε κόκκινο κρέας, τότε αυτό μπορεί να απελευθερώσει άοσμες πρωτεΐνες μέσω της εφίδρωσης. “Όταν όμως αυτές οι πρωτεΐνες αναμειγνύονται με τα βακτήρια του δέρματος, η οσμή τους εντείνεται”, λέει η ίδια.

4. Σταυρανθή λαχανικά

Τα σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο, το λάχανο, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το κουνουπίδι απελευθερώνουν θειικό οξύ. Αυτό το άρωμα εντείνεται με τον ιδρώτα, την αναπνοή ή τα αέρια.

5. Σπαράγγια

Εάν τα σπαράγγια αποτελούν μέρος της κανονικής σας χορτοφαγικής διατροφής, μπορεί να έχετε παρατηρήσει την... επίδρασή τους στα ούρα σας. Όταν ένα συγκεκριμένο οξύ που βρίσκεται στα σπαράγγια αφομοιωθεί από το σώμα, μετατρέπεται σε θειικό οξύ. Αυτό δίνει στα ούρα μια έντονη θειική δυσοσμία. Αλλά καθώς ο καθένας μεταβολίζει το φαγητό διαφορετικά, οπότε δεν θα το βιώσουν όλοι αυτό. Επιπλέον, σε ορισμένες περιπτώσεις, κάποιες γενετικές παραλλαγές μπορεί να σας εμποδίσουν να ανιχνεύσετε (μυρίσετε) ούτως ή άλλως αυτήν την οσμή.

6. Αλκοόλ

Το αλκοόλ μεταβολίζεται σε οξικό οξύ, το οποίο απελευθερώνεται μέσω των πόρων του δέρματός σας, καθώς και της αναπνοής σας.

7. Ψάρια

Ανάλογα με τα γονίδιά σας, τα ψάρια μπορεί να είναι μια τροφή που επηρεάζει την οσμή του σώματός σας. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, το σώμα μας μετατρέπει ένα υποπροϊόν θαλασσινών, που ονομάζεται χολίνη, σε τριμεθυλαμίνη, η οποία έχει οσμή ψαριού. Αυτή η ένωση ταξιδεύει στο σώμα σας και απελευθερώνεται μέσω της αναπνοής και του δέρματός σας.

Οι άνθρωποι που έχουν τριμεθυλαμινουρία εκπέμπουν μια οσμή ψαριού από άλλα τρόφιμα, όπως τα φασόλια, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα φιστίκια και τα προϊόντα σόγιας. Αλλά αυτή η απίστευτα σπάνια πάθηση επηρεάζει μόνο μερικές εκατοντάδες άτομα. Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων μπορεί να τρώει ψάρια χωρίς φόβο δυσοσμίας.

Πηγή: clevelandclinic.org