ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

Αυξάνονται συνεχώς οι οφειλές των ασφαλιστικών Ταμείων προς τον ΕΟΠΥΥ. Τι χρωστά το ΙΚΑ και ο ΟΑΕΕ

Πονοκέφαλος για την κυβέρνηση και την τρόικα αποτελούν οι διαρκώς αυξανόμενες οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων προς τον ΕΟΠΥΥ. Πρόκειται για χρέη από μη αποδοθείσες εισφορές που έχουν καταβάλει οι ασφαλισμένοι, αλλά και από κρατήσεις των Ταμείων «υπέρ λειτουργικών εξόδων», η νομιμότητα των οποίων προβληματίζει τον ΕΟΠΥΥ.

Αυξάνονται συνεχώς οι οφειλές των ασφαλιστικών Ταμείων προς τον ΕΟΠΥΥ. Τι χρωστά το ΙΚΑ και ο ΟΑΕΕ

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, οι συνολικές οφειλές των Ταμείων είναι περίπου 571,6 εκατομμύρια ευρώ, με αποτέλεσμα να μην είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του προς τους παρόχους υγείας.

Το ΙΚΑ οφείλει από εισφορές ασφαλισμένων του 2012 και του 2013 το ποσό των 177,066 εκατομμυρίων ευρώ (για το 2014 το ΙΚΑ έχει αποδώσει τις μέχρι τώρα εισφορές, ενώ έχει «καλύψει» και μέρος των οφειλουμένων από τα προηγούμενα έτη).

Ο ΟΑΕΕ οφείλει από εισφορές του 2013 και του 2014 το ποσό των 127,2 εκατομμυρίων.

Το ΕΤΑΑ χρωστά από το 2013 και από το 2014 περίπου 117,2 εκατ. ευρώ.

Κρατήσεις Ταμείων

Επιπλέον, το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ παρακρατεί κάθε μήνα για τα έτη 2012 και 2013 ποσοστό 5% επί των πόρων του ΕΟΠΥΥ ως αποζημίωσή του για δαπάνες διαχείρισης - διοίκησης που παρέχει στον Οργανισμό, καθώς και ποσοστό 0,5% ως εισφορά υπέρ του ΤΕΑΥΕΟ (Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Εργατικών Οργανώσεων).

Για τα δύο έτη οι κρατήσεις αυτές ανέρχονται στα 150,2 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι κρατήσεις αυτές δεν προβλέπονται από νομοθετική ρύθμιση, αλλά από απλή απόφαση του Δ.Σ. του Ιδρύματος.

Χρέη ΕΟΠΥΥ

Από την πλευρά του ο ΕΟΠΥΥ οφείλει σε γιατρούς, διαγνωστικά κέντρα, ιδιωτικές κλινικές, φαρμακεία, και φαρμακευτικές εταιρείες περίπου 1,5 δισ. ευρώ.