ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

Τα χρέη του αγοραστή ΕΟΠΥΥ στα νοσοκομεία, τους ιδιώτες και τους ασφαλισμένους

Στα χρέη των 6 δις ευρώ βουλιάζει ο ΕΟΠΥΥ, ο οποίος αντιμέτωπος με την ανεπαρκή χρηματοδότησή του, συμπαρασύρει το χώρο της υγείας στο τέλμα.

Τα χρέη του αγοραστή ΕΟΠΥΥ στα νοσοκομεία, τους ιδιώτες και τους ασφαλισμένους

Ο ΕΟΠΥΥ, ως αγοραστής πλέον των υπηρεσιών υγείας και όχι ως πάροχος υπηρεσιών υγείας, αδυνατεί να πληρώνει τα νοσήλια των ασφαλισμένων του στα δημόσια νοσοκομεία και τα συνολικά του χρέη προς το ΕΣΥ φτάνουν τα 5 δισ. ευρώ!

Αλλά και στους ιδιώτες παρόχους υγείας (γιατροί, κλινικές και διαγνωστικά εργαστήρια) οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ ανέρχονται περίπου στο 1 δισ. ευρώ.

Είναι χαρκτηριστικό ότι το ετήσιο κονδύλι για διαγνωστικές εξετάσεις , το οποίο έχει προυπολογισθεί στα 328 εκατομμύρια έχει ήδη εξαντληθεί.

Επιπλέον, ο ΕΟΠΥΥ οφείλει στους ασφαλισμένους του περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ από έξοδα νοσηλείας, αγοράς φαρμάκων και υλικών, κ.λπ. Ο μέσος όρος εξόφλησης των οφειλών προς τους ασφαλισμένους είναι 5 μήνες.

Το μεγάλο πρόβλημα του ΕΟΠΥΥ είναι ότι τα ασφαλιστικά Ταμεία δεν αποδίδουν, όπως οφείλουν τις εισφορές υγείας των εργαζομένων.

Προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης προκειμένου να υπάρξει πίεση προς το υπουργείο Εργασίας για απόδοση των εισφορών στον ΕΟΠΥΥ.