ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

Ναι στους ελέγχους των γιατρών από τον ΕΟΠΥΥ, όχι όμως παρεμβάσεις στις υπηρεσίες υγείας, λέει ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά

Ο ΕΟΠΥΥ πρέπει άμεσα να απαντήσει γιατί διέκοψε την Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση σε ιατρούς μετά από έλεγχο που έκανε με την αιτιολογία ότι ήταν εκτός ειδικότητας τα συνταγογραφημένα φάρμακα ή υπερέβαιναν τον μέσο όρο της Συνταγογράφησης ανά Ειδικότητα.

Ναι στους ελέγχους των γιατρών από τον ΕΟΠΥΥ, όχι όμως παρεμβάσεις στις  υπηρεσίες υγείας, λέει ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά

Αυτό αναφέρει ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά, ο ο οποίος απέστειλε έγγραφο στον ΕΟΠΥΥ σχετικά με την απόφαση του ΕΟΠΥΥ στις 10 Ιουνίου σχετικά με την αφαίρεση δικαιώματος συνταγογράφησης σε ιατρό με το σκεπτικό του ότι οι ισχυρισμοί του για την υπέρβαση της συνταγογράφησης δεν κρίνονται επαρκείς «καθώς η εξυπηρέτηση ασθενών δεν δικαιολογούν την παράβαση νόμου χωρίς να αιτιολογείται τι εννοεί ο ΕΟΠΥΥ παράβαση νόμου (στην περίθαλψη) και τι υπερτερεί. Η θεραπεία - η εξυπηρέτηση του ασθενούς - η προστασία της Δημόσιας Υγείας ή οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που εφαρμόζει».

Ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά αναφέρει ότι «σαφέστατα είμαστε υπέρ των ελέγχων όταν όμως γίνονται με επιστημονικά αντικειμενικά κριτήρια, λαμβάνοντας υπόψιν και όλες τις προϋποθέσεις της Ελληνικής πραγματικότητας στην περίθαλψη».

Ο ΙΣΠ επαναδιατυπώνει τα αναπάντητα από τον ΕΟΠΥΥ ερωτήματά του:

• Ποιoς έκανε τους ελέγχους;

• Ποιος έκρινε ότι είναι άλλης ειδικότητας τα συνταγογραφημένα φάρμακα;

• Ποιος έκρινε ότι δεν έπρεπε να χορηγηθεί η συγκεκριμένη αγωγή στον συγκεκριμένο ασθενή

• Ελήφθη υπόψιν το Ιατρικό ιστορικό των ασθενών που χορηγήθηκαν οι συνταγές για τις οποίες έγινε ο έλεγχος του ιατρού και εκρίθει «παραβάτης»;

Ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά «προασπίζει το Δημόσιο συμφέρον αλλά και το δικαίωμα του ιατρού να θεραπεύει και να περιθάλπει τον ασθενή του με ασφάλεια, καθώς επίσης και το δικαίωμα του ασθενή να απολαμβάνει πλήρους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης εμπιστευόμενος τον ιατρό του. Ο ΕΟΠΥΥ αν πράξει με τον ίδιο γνώμονα τότε μόνο όλοι θα μπορούμε να μιλάμε για ασφαλή – έγκυρη και αξιοπρεπή περίθαλψη. Ζητάμε από τον Υπουργό Υγείας άμεση παρέμβαση για να μπορέσουν οι ιατροί να συνεχίσουν την περίθαλψη των ασθενών».

Στην επιστολή του προς τον Αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Νίκο Μπραβάκο ο ΙΣΠ αναφέρει τα εξής:

Κε Αντιπρόεδρε,

Επειδή υπογράψατε διακοπή συνταγογράφησης για Ιατρούς-μέλη μας, διότι σε έλεγχο που έγινε από τον ΕΟΠΥΥ ευρέθησαν να έχουν συνταγογραφήσει -όπως αναφέρετε- εκτός ειδικότητας φάρμακα, θα θέλαμε να σας γνωρίσουμε ότι :

Η συνταγογράφηση αποτελεί Ιατρική Πράξη. Ο Ιατρός στα πλαίσια της ειδικότητάς του να θεραπεύσει το νόσημα ή να αντιμετωπίσει συμπτώματα ή λόγω του ιστορικού του ασθενή και της εν γένει καταστάσεώς του (κληρονομικότητα, εργασιακό περιβάλλον κλπ.) πρέπει να χρησιμοποιήσει φαρμακευτικά σκευάσματα για θεραπεία, πρόληψη, αντιμετώπιση πιθανών παρενεργειών από την συγχορήγηση φαρμακευτικών μέσων κλπ.

Πολλές φορές -ειδικά με τις υπάρχουσες συνθήκες παροχής ΠΦΥ- οι ασθενείς ζητούν να αποφύγουν την ταλαιπωρία ή ο Ιατρός κρίνει ότι πρέπει να αναγράψει ένα φάρμακο που χρονίως λαμβάνει ο ασθενής του και έχει άμεση σχέση με το σύνολο της κατάστασης της υγείας του. Ο ασθενής δεν πρέπει να ταλαιπωρείται, αλλά και του Ιατρού δεν πρέπει κάθε πράξη του να αντιμετωπίζεται από την Διοίκηση με «στεγνά» κριτήρια ως πράξη για ίδιον όφελος.

Κατά την τηλεφωνική μας επικοινωνία τόσο με εσάς, όσο και με Υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ, ενημερωθήκαμε ότι πριν επιβληθούν οι ποινές, υπήρξαν Γνωμοδοτικές Εκθέσεις από Ιατρούς της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΕΟΠΥΥ. Ως εκ τούτου και επειδή η επιβολή 3μηνης διακοπής συνταγογράφησης σε Ιατρούς που χορήγησαν αγωγές στους ασθενείς τους είναι μία μεγάλη επιστημονική και εργασιακή ποινή, ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά σας ζητά να επανεξετάσετε το θέμα και να μας γνωστοποιήσετε τις Γνωμοδοτικές Εκθέσεις πάνω στις οποίες στηρίχθηκαν οι αποφάσεις διακοπής της συνταγογράφησης, διότι διαφορετικά θα επαναληφθεί η γνωστή ιστορία της προσφυγής των Ιατρών στην Δικαιοσύνη και η δικαίωσή τους.

Υποχρέωση όλων είναι η διασφάλιση της Υγείας των Πολιτών, της επιστημονικής και ασφαλούς παροχής υπηρεσιών Υγείας και η διασφάλιση του έργου του Ιατρού. Συμπεριφορές ποινικοποίησης της άσκησης της Ιατρικής και του έργου του Ιατρού δεν θα δεχθούμε, όταν μάλιστα οι πράξεις δεν είναι έκνομες και είναι στα πλαίσια της Ιατρικής Νομοθεσίας και Δεοντολογίας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα θεσμικά όργανα όπως είναι οι Ιατρικοί Σύλλογοι δεν θα προστατεύσουν τους νόμους του Κράτους ή ότι θέλουν να συγκαλύψουν παράνομες πράξεις. Το θιγόμενο θέμα δεν υπάγεται στις κατηγορίες αυτές.