ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

Βορίδης: Κάνουμε αγώνα δρόμου για την καταβολή των ληξιπρόθεσμων - μικρή η δαπάνη & άδικο το clawback

Τεράστια προσπάθεια γίνεται στο υπουργείο Υγείας προκειμένου να καταβληθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα τα ληξιπρόθεσμα χρέη του ΕΟΠΥΥ για το 2011 και με στόχο να πληρωθούν άμεσα οι προμηθευτές των νοσοκομείων για το 2013.

Βορίδης: Κάνουμε αγώνα δρόμου για την καταβολή των ληξιπρόθεσμων - μικρή η δαπάνη & άδικο το clawback

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης μιλώντας την Τετάρτη στο 13ο Health World που οργανώνει το Ελληνο-Αμερικανικό Επιμελητήριο, στέλνοντας το αισιόδοξο μήνυμα ότι το 2015 θα είναι πολύ πιο ισορροπημένο έτος για την βιομηχανία και τους παρόχους. «Θα τακτοποιηθούν τα ληξιπρόθεσμα, θα ισορροπήσει η συνταγογράφηση και θα αυξηθεί η χρήση γενοσήμων. Θα αξιολογηθεί το νομικό πλαίσιο για τις κλινικές μελέτες και θα επιταχυνθεί η αδειοδότηση νέων φαρμάκων για να ευνοηθεί η καινοτομία», ανέφερε.

Αναφορικά με τα ληξιπρόθεσμα, ο κ. Βορίδης υπογράμμισε, ότι μέχρι τον 9ο μήνα του 2011 τα ληξιπρόθεσμα υπολογίζονταν στο 1,9 δισ. ευρώ ωστόσο το τελικό ποσό είναι 1,3 δισ. ευρώ και υπολογίζεται ότι το τελευταίο τρίμηνο του 2011 θα πληρωθεί άμεσα. Μόλις καθαρίσει με αυτό θα ξεκινήσει το 2012. Εκτιμά όπως είπε, ότι θα βοηθήσει και η πρόσθετη χρηματοδότηση των 350 εκατ. ευρώ που έλαβε από το Υπουργείο Οικονομικών ενώ υπολογίζει να μπουν στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ και τα χρήματα εκκαθάρισης του ΙΚΑ ύψους 115 εκατ. ευρώ τα οποία έχουν καθυστερήσει.

Σε ότι αφορά τον πόλεμο μεταξύ ΕΟΠΥΥ και ιδιωτικών κλινικών για το θέμα των υπερβάσεων στις δαπάνες με αποτέλεσμα να καταγράφεται μέχρι στιγμής ζημία 130 εκατ. ευρώ στον Οργανισμό, ο κ. Βορίδης επεσήμανε ότι αναμένει το σχετικό πόρισμα που θα παραδοθεί στις 30 Σεπτεμβρίου. Τόνισε όμως με έμφαση, ότι οι ψευδείς δηλώσεις νοσηλειών σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος και η χρέωση εκατομμυρίων ευρώ, αποτελούν ποινικό αδίκημα και επισύρουν ακόμη και την ποινή της ισόβιας κάθειρξης.

Ο υπουργός Υγείας αναγνώρισε ότι το μέτρο του clawback είναι βαρύ, άδικο και ισοπεδωτικό προσθέτοντας χαρακτηριστικά, ότι το επίκεντρο πρέπει να είναι ο ασθενής, ενώ πράγματι όπως παραδέχθηκε, «το clawback για την βιομηχανία είναι ισοπεδωτικό». «Προσπαθήσαμε να εξασφαλίσουμε τη φαρμακευτική αγωγή στον ασθενή όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτή δεν διαχωρίζεται από το κόστος. Μια άλλη πραγματικότητα είναι πιστεύω μόνο του ΣΥΡΙΖΑ» τόνισε και συνέχισε. «Δυστυχώς τα προηγούμενα χρόνια ο ασφαλισμένος δαπανούσε ποσά που δεν έπρεπε. Το clawbck είναι μια περιοριστική πολιτική που δεν μ' αρέσει αλλά!!!»
«Το ηθικό επιχείρημα των εταιρειών είναι ότι, κύριοι εμείς σας παρέχουμε φάρμακα χωρίς να μας πληρώνεται και εσείς ασκείτε έτσι κοινωνική πολιτική. Δίκιο έχουν παραδέχθηκε, όμως τόσα χρόνια εσείς που παίρνατε χρήματα ενώ δεν έπρεπε δεν τίθεται ηθικό ζήτημα;». Και συνέχισε για το θέμα αυτό:

«Το παράπονο της βιομηχανίας είναι το clawback και το rebate γιατί τα ποσά είναι δυσβάσταχτα. Το σέβομαι, αλλά έχουμε να τηρήσουμε ένα προϋπολογισμό που καθορίζει τις κινήσεις μας» κατέληξε. Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι πρέπει να ενισχυθεί η προβλεψιμότητα και να επανακαθοριστεί η επιστροφή. Με το μηχανισμό αυτόματης επιστροφής κάποιοι πληρώνουν τα "κερατιάτικα" όσων λειτουργούν σωστά, επεσήμανε ο κ. Βορίδης.

Ο υπουργός Υγείας στην συνέχεια, παραδέχθηκε, ότι η φαρμακευτική δαπάνη πρέπει να αυξηθεί γιατί είναι μικρή, ενώ επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αύξηση των δημοσίων δαπανών Υγείας, στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2015, άλλα έσπευσε να διευκρινίσει ότι, «εάν αυξηθεί τελικά ο κρατικός προϋπολογισμός για την Υγεία στο 2015, δεν έχει ακόμη αποφασισθεί σε ποιούς τομείς της Υγείας θα κατανεμηθούν τα επιπλέον διαθέσιμα κονδύλια».

Αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις που θέλουμε στο υπουργείο Υγείας, αυτές είναι όπως σημείωσε: Μείωση κόστους φαρμάκου, περισσότερα γενόσημα, περιορισμός συνταγογράφησης, ενώ αναμένουμε την απόφαση της ολομέλειας για το πλαφόν στην συνταγογράφηση. Αυτές είναι οι δυσκολίες στα διαρθρωτικά, όπως επεσήμανε. Ανέφερε ακόμη, ότι θέλουμε μεγαλύτερη ταχύτητα στα θεραπευτικά πρωτόκολα και για τον λόγο αυτό, σε νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, θα υπάρξουν ρυθμίσεις σχετικά με το θέμα των Πρωτοκόλων.

Τέλος, αναφορικά με θέματα καινοτομίας, ο κ. Βορίδηςμ σημείωσε ότι θέλουμε να προχωράμε στην καινοτομία αλλά πρέπει να αξιολογήσουμε το κόστος της πρώτα, επισημαίνοντας ότι το Υπουργείο έκανε το μεγάλο "βήμα" και μάλιστα η προηγούμενη ηγεσία το έκανε και έβαλε στην αγορά 400 νέα καινοτόμα σκευάσματα σε μια τόσο δύσκολα οικονομική περίοδο για τη χώρα.

Διαβάστε ακόμη:

Η υγεία είναι πολιτική επιλογή: Οι πολίτες, γιατί δεν το εισπράττουν & χάνονται στους αριθμούς;