ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

Όταν το clawback καταστρέφει έναν ακόμη κλάδο: Ετοιμοπόλεμα και τα Διαγνωστικά κατά του ΕΟΠΥΥ

Την απόφασή τους να σταματήσουν τη συνεργασία τους με τον ΕΟΠΥΥ και να μη δέχονται τους ασφαλισμένους για ένα διάστημα, θα ανακοινώσουν σήμερα οι εκπρόσωποι των Διαγνωστικών Κέντρων, μικρών και μεγάλων, οι οποίοι έχουν ζημιωθεί, όπως αναφέρουν, τα μέγιστα, από την τακτική της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ να επιβάλει το clawback και το rebate.

Όταν το clawback καταστρέφει έναν ακόμη κλάδο: Ετοιμοπόλεμα και τα Διαγνωστικά κατά του ΕΟΠΥΥ

Τα Διαγνωστικά δεν είναι ο μόνος κλάδος που βρίσκεται σε ασφυξία εξαιτίας των τρομακτικών αυτών χαρατσιών και, όπως οι φαρμακοβιομηχανίες, αναμένουν με μεγάλη αγωνία να γίνουν πραγματικότητα οι προθέσεις του υπουργού Υγείας, κ. Μάκη Βορίδη, να πάψει το clawback και το rebate.

"Θα πρέπει να το πολεμήσουμε, και εμένα δεν μου αρέσει το clawback", έχει τονίσει πολλές φορές ο κ. Βορίδης, αλλά για να γίνει αυτό, θα πρέπει να λειτουργήσουν πρώτα τα διαρθρωτικά μέτρα που έχουν θεσπιστεί (όπως πλαφόν, ατομικό όριο ανά πάροχο κ.λπ.). Προς επίρρωσιν της λογικής αυτής του υπουργού Υγείας, να σημειώσουμε ότι η φαρμακευτική δαπάνη του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου έφθασε τα 6 εκατ. ευρώ, την ώρα που οι προηγούμενοι μήνες είχαν σημαντική υπέρβαση.

Βέβαια, για να κάνει κάποιος τον συνήγορο του διαβόλου, θα πρέπει να επισημάνει ότι έως ότου λειτουργήσουν τα διαρθρωτικά μέτρα, όλοι οι πάροχοι θα έχουν απωλέσει σημαντικά έσοδα και αποζημιώσεις από τις πληρωμές τους, που φθάνουν έως και το 50%.

Έτσι και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων χαρακτηρίζει τα χαράτσια clawback και rebate ληστρικά, μέσω των οποίων ο ΕΟΠΥΥ έχει αρπάξει πάνω από το 50% της αποζημίωσης των παρόχων, όπως αναφέρει.

Ο ΠΑΣΙΔΙΚ καλεί όλους τους παρόχους εργαστηριακής ιατρικής ανά την Ελλάδα, είτε ανήκουν στον Σύνδεσμο είτε σε άλλη συνδικαλιστική Ένωση "να ενωθούν με τους αποφασισμένους παρόχους της Αττικής, προκειμένου να πετύχουν ταχύτερα την ανατροπή των άδικων και καταστροφικών αυτών μέτρων, τα οποία πλήττουν ανεπανόρθωτα όλους μας".

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΠΑΣΙΔΙΚ "έχουν παρέλθει τρία χρόνια από την λειτουργία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., χρόνος εντυπωσιακά μεγάλος για να μην έχει καταφέρει ακόμη ένας νέος Οργανισμός να οργανωθεί στοιχειωδώς με στόχο την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Ως εκ τούτου, καλούμε όλους τους παρόχους εργαστηριακής ιατρικής ανά την Ελλάδα, είτε ανήκουν στον Σύνδεσμο μας, είτε σε άλλη συνδικαλιστική Ένωση, καθώς και εκείνους που δεν είναι ενταγμένοι σε συνδικαλιστικές οργανώσεις και με την προϋπόθεση ότι συμφωνούν με τα αιτήματά μας, να ενωθούν με τους αποφασισμένους παρόχους της Αττικής, για να μπορέσουμε όλοι μαζί να επιτύχουμε ταχύτερα την ανατροπή των άδικων και καταστροφικών αυτών μέτρων, τα οποία πλήττουν ανεπανόρθωτα όλους μας".

"Πρέπει όλοι μας να ξεπεράσουμε ενδοιασμούς και φόβους, να αφυπνίσουμε την συνείδησή μας, να επιστρατεύσουμε την λογική μας, να υπερασπιστούμε την αξιοπρέπεια μας και να ενωθούμε όλοι μαζί σε μια κοινή προσπάθεια. Το όπλο μας δεν μπορεί να είναι άλλο από το 'η ισχύς εν τη ενώσει'. Μόνον η ένωση των δυνάμεών μας θα μπορέσει να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα των μονάδων μας και να αποτρέψει την αναπόφευκτη χρεοκοπία μας", καταλήγει ο ΠΑΣΙΔΙΚ, ο οποίος σήμερα αναμένεται να ανακοινώσει σειρά μέτρων για να πλήξει τον ΕΟΠΥΥ και όχι τους ασφαλισμένους, αναφέρουν οι εκπρόσωποί του.

Διαβάστε ακόμη:

Τα Διαγνωστικά τραβούν τα άκρα, στο στόχαστρο ο ΕΟΠΥΥ και τα ληστρικά χαράτσια clawback & rebate

Κουτσουρεμένος ο προϋπολογισμός του 2015 για την υγεία - χωρίς θετικές εκπλήξεις

Γ. Πατούλης: Βιώσιμη ΠΦΥ δεν γίνεται με 328 εκατ. ευρώ - γιατί καθυστερεί το ατομικό πλαφόν;

Όταν και η ΝΔ ζητά κατάργηση του clawback και του rebate