ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

Φυσικοθεραπευτές, γιατροί και φαρμακοποιοί τα «θύματα» του ΕΟΠΥΥ

Σε οριακό σημείο βρίσκονται πλέον οι φυσικοθεραπευτές, όπως και οι υπόλοιποι πάροχοι υπηρεσιών υγείας, όχι μόνο εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, αλλά και της πολιτικής που ακολουθεί ο ΕΟΠΥΥ τόσο με τον εξαιρετικά αργό ρυθμό της αποπληρωμής των υποχρεώσεών του όσο και με τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας.

Φυσικοθεραπευτές, γιατροί και φαρμακοποιοί τα «θύματα» του ΕΟΠΥΥ

Οι φυσικοθεραπευτές, όπως οι γιατροί και οι φαρμακοποιοί, αποτελούν μαζί με τους ασφαλισμένους, τα «θύματα» του ΕΟΠΥΥ.

Εκατοντάδες φυσικοθεραπευτές βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να κλείσουν τα εργαστήρια τους λόγω μη αποπληρωμής των οφειλών του ΕΟΠΥΥ σε σταθερή βάση, ενώ οι ασάφειες του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ έχουν ως αποτέλεσμα να στρέφονται πολλοί ασφαλισμένοι στα Κέντρα Αποκατάστασης για φυσικοθεραπείες που θα μπορούσαν να εκτελεστούν με σημαντικά χαμηλότερο κόστος στα εργαστήρια φυσικοθεραπείας. Θεραπευτικές πράξεις αξίας 15 ευρώ, κοστολογούνται στον ΕΟΠΥΥ από 70 έως 150 ευρώ και σε πολλές περιπτώσεις ο ασφαλισμένος πληρώνει ο ίδιος πολύ μεγάλη συμμετοχή.

Τη στιγμή που όλοι αναγνωρίζουν ότι η Φυσικοθεραπεία, η οποία είναι μια υπηρεσία πρώτης ανάγκης για τους ασφαλισμένους, έχει περιοριστεί σε τραγικά επίπεδα και έχουν ευνοηθεί τα Κέντρα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης, με αποφάσεις που έρχονται σε αντίθεση με τους νόμους που διέπουν τη λειτουργία τους.

Παράλληλα, το rebate, το clawback, η καθιέρωση των Ιδιωτικών Ελεγκτικών Εταιρειών, ο αποκλεισμός διαφόρων ιατρικών ειδικοτήτων από το να συνταγογραφούν θεραπείες της ειδικότητάς τους, το πλαφόν στη συνταγογράφηση και άλλες πολιτικές που εφαρμόζει το Υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ στραγγαλίζουν τους επαγγελματίες υγείας και τους οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στον αφανισμό.

Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στον τομέα της αποκατάστασης και να ενισχύσει το σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας, όχι όμως στα λόγια αλλά στην πράξη.

Όλοι οι επαγγελματίες υγείας περιμένουν από τη νέα κυβέρνηση και την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να προχωρήσει στον εξορθολογισμό του χώρου της Υγείας μαζί με τους συλλογικούς φορείς, οι οποίοι θέτουν ως προαπαιτούμενο την εξυγίανση για ένα καλύτερο σύστημα υγείας.

Γεώργιος Μπάκας πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών

ΜΠΑΚΑΣ

Διαβάστε ακόμη:

Αυτός είναι ο νέος πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ: Σωτήρης Μπερσίμης λέκτορας του παν. Πειραιά

Στα κάγκελα οι πρώην γιατροί του ΕΟΠΥΥ για το χρονοεπίδομα

Φυσικοθεραπευτές: Αναστέλλουν τις υπηρεσίες στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ μετά το Πάσχα