ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

Κραυγή αγωνίας από τον ΕΟΠΥΥ: Στεγνώνει από ρευστό - Δεν έχουν αποδοθεί 1,5 δισ ευρώ από τα Ταμεία εδώ και τρία χρόνια

Σήμα κινδύνου για τα οικονομικά του, εκπέμπει για πρώτη φορά εδώ και καιρό η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, πράγμα εξαιρετικά σοβαρό το οποίο θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν συνολικά από την κυβέρνηση και από το υπουργείο Υγείας.

Κραυγή αγωνίας από τον ΕΟΠΥΥ: Στεγνώνει από ρευστό - Δεν έχουν αποδοθεί 1,5 δισ ευρώ από τα Ταμεία εδώ και τρία χρόνια

Ο ΕΟΠΥΥ στεγνώνει από ρευστό, καθώς τα Ασφαλιστικά Ταμεία δεν έχουν καταθέσει εδώ και μήνες τις ασφαλιστικές εισφορές (εκτιμάται ότι για την τριετία δεν έχουν κατατεθεί 1,5 δισ ευρώ και για την τρέχουσα χρονιά περί τα 800 εκατ. ευρώ) και είναι φυσικό επομένως, και ο Οργανισμός με την σειρά του, να μην μπορεί να φανεί συνεπής στους παρόχους υγείας.

Το θέμα της μειωμένης ρευστότητας απασχόλησε χθες και την συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι της ΠΕΦ και του ΣΦΕΕ με τον υπηρεσιακό υπουργό Υγείας κ. Θάνο Δημόπουλο. Ο κ. Δημόπουλος τόνισε προς τους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας, ότι επιχειρεί να βρει κονδύλιο από το υπουργείο Οικονομικών για να στηρίξει τα οικονομικά του ΕΟΠΥΥ.

Για το ίδιο θέμα, πριν δύο ημέρες, ο πρόεδρος του ΠΙΣ κ. Μιχάλης Βλασταράκος μίλησε με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Δημ. Κοντό, ενώ συζήτησε το θέμα και με τον υπηρεσιακό υπουργό Υγείας, κ. Θάνο Δημόπουλο.

Ειδικότερα, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., κατά τη συνεδρίαση της 2ας Σεπτεμβρίου 2015, κατόπιν αξιολόγησης των στοιχείων αναφορικά με το ύψος των εισφορών που έχουν εισπραχθεί από τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης για λογαριασμό του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και δεν του έχουν αποδοθεί, οι οποίες ανέρχονται στα 800 εκ. € για το έτος 2015 (έως τον μήνα Ιούλιο) και συνολικά σε 1,5 δις € για τα τρία έτη λειτουργίας του Οργανισμού (2012 -2015), εκφράζει την έντονη ανησυχία του.

Η προκαλούμενη υστέρηση στα έσοδα του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. θα οδηγήσει τον Οργανισμό σε αδυναμία πληρωμών και θα επιφέρει σημαντικά προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία των παρόχων υγείας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού καλεί τα συναρμόδια Υπουργεία, Οικονομικών, Υγείας και Εργασίας, όπως προβούν άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για τη μεταφορά των οφειλόμενων εισφορών προκειμένου να συνεχιστεί η τακτικότητα στην αποπληρωμή των παρόχων υγείας και να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη πρόσβαση των ασφαλισμένων σε υπηρεσίες υγείας.

Διαβάστε ακόμη:

Πάνω από 1,5 δισ. το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ

ΕΟΠΥΥ: Νέα αυστηρά όρια για τις ασφαλισμένες που επιχειρούν για β΄φορά εξωσωματική