ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

Η οστική πυκνότητα & άλλες μικροβιολογικές εξετάσεις εκτινάσσουν την δαπάνη του ΕΟΠΥΥ

Η εξέταση οστικής πυκνότητας και αρκετές μικροβιολογικές εξετάσεις (όπως αίματος) βρίσκονται μεταξύ των 54 πιο κοστοβόρων εξετάσεων που επιβαρύνουν το σύστημα, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΠΥΥ.

Η οστική πυκνότητα & άλλες μικροβιολογικές εξετάσεις εκτινάσσουν την δαπάνη του ΕΟΠΥΥ

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Η δαπάνη των διαγνωστικών εξετάσεων έχει χτυπήσει κόκκινο, τόνισε χαρακτηριστικά ο απερχόμενος πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ την περασμένη Πέμπτη, κατά τη διάρκεια του απολογισμού του, μια υπέρβαση της τάξης των 210 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, η εφαρμογή από την αρχή του χρόνου των κατευθυντήριων οδηγιών, των επιτρεπόμενων ορίων παραπομπής, των κοφτών ανά ιατρική ειδικότητα, του αποκλεισμού των εργαστηριακών ειδικοτήτων από την παραπομπή εξετάσεων, είχε ως αποτέλεσμα τον περιορισμό της συνταγογράφησης και εξασφάλισε με βάση τα στοιχεία του α' εξαμήνου μείωση της τάξης του 14.53% (45.500.000€), σύμφωνα με τον κ. Κοντό.

Εκτιμάται ότι για το σύνολο του 2015, η δαπάνη θα ανέλθει σε 508.000.000€ έναντι 602.000.000€ το 2014. Με την υλοποίηση της πρότασης για κλιμακωτό rebate όγκου, θα επέλθει μια μείωση της τάξης των 110.000.000€. Επομένως, το σύνολο θα ανέλθει σε 390.000.000€ και άρα, βάσει του χειρότερου σεναρίου, θα απαιτηθεί συνολικό clawback ύψους περίπου 90.000.000€, το οποίο θα μπορούσε να μειωθεί σε πολύ μεγάλο ποσοστό εάν έγκαιρα είχε υλοποιηθεί η πρόταση ανακοστολόγησης, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο απερχόμενος πρόεδρος.

Μάλιστα, για το rebate όγκου, όπως τόνισε, δεν υπάρχουν αντιδράσεις από τους Θεσμούς.

Να σημειωθεί ότι η απερχόμενη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ έχει υποβάλει προς το υπουργείο Υγείας σειρά προτάσεων προκειμένου να μπορέσει η δαπάνη για τις διαγνωστικές εξετάσεις να μείνει σε χαμηλά επίπεδα. Μάλιστα, εάν υιοθετηθούν οι προτάσεις αυτές, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κοντός, τότε η δαπάνη μπορεί να κλείσει στα 390 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα:

Ανακοστολόγηση διαγνωστικών εξετάσεων

Πρόταση ανακοστολόγησης που αφορά σε 52 διαγνωστικές εξετάσεις από ένα σύνολο 1.792 εξετάσεων που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ, οι οποίες συνεισφέρουν περισσότερο από το 50% της προκαλούμενης δαπάνης. Το εκτιμώμενο όφελος, με αναγωγή στα στοιχεία του 2014, είναι περίπου 41.000.000 ευρώ ή 6,8% της συνολικής δαπάνης.

Σύστημα κλιμακωτών εκπτώσεων διαγνωστικών εξετάσεων

Πρόταση κλιμακωτών εκπτώσεων για 6 κύριες κατηγορίες διαγνωστικών εξετάσεων (Μαγνητικές τομογραφίες, μέτρηση οστικής πυκνότητας, αξονικές τομογραφίες, σπινθηρογραφήματα, υπέρηχοι και εξετάσεις αίματος), σε σχέση με το εκτελούμενο πλήθος εξετάσεων, δηλαδή όσο αυξάνεται το πλήθος των εκτελούμενων εξετάσεων αυξάνει και η έκπτωση επί της υποβαλλόμενης δαπάνης του παρόχου. Εκτιμάται μείωση της δαπάνης κατά 121.000.000 ευρώ, με αναγωγή στο 2014 ή 20,13% της συνολικής δαπάνης.

Κατάργηση διαγνωστικών εξετάσεων και θεραπευτικών πράξεων

Ο ΕΟΠΥΥ, σε συνεργασία με τις επιστημονικές εταιρείες των αντίστοιχων ειδικοτήτων, διά μέσου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, προχώρησε στον εξορθολογισμό του συστήματος αποζημίωσης των διαγνωστικών εξετάσεων και ιατρικών πράξεων, καθώς προέβη στην απενεργοποίηση από το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης συγκεκριμένων κωδικών εξετάσεων, για τις οποίες έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα τα οποία αφορούν σε διπλές καταχωρίσεις της ίδιας εξέτασης, εξετάσεις οι οποίες είναι παρωχημένες και δεν χρησιμοποιούνται στη σύγχρονη ιατρική πράξη, περιλαμβάνονται σε άλλες εξετάσεις ή στην ιατρική επίσκεψη και κατά συνέπεια δεν τιμολογούνται μεμονωμένα.

Σύστημα ενδείξεων διαγνωστικών εξετάσεων βάσει διεθνών κατευθυντήριων οδηγιών

Μετά από διαβούλευση με τους ιατρικούς συλλόγους, ο ΕΟΠΥΥ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, υιοθέτησε 30 Πρωτόκολλα διαγνωστικών εξετάσεων, με σκοπό τον εξορθολογισμό του συστήματος αποζημίωσης των διαγνωστικών εξετάσεων και ιατρικών πράξεων.

Διαβάστε ακόμη:

Ο νέος λειτουργικός & ασθενοκεντρικός Ενιαίος Κανονισμός του ΕΟΠΥΥ

Η υγεία, η σπατάλη & η παραβατικότητα, πίσω από το «δημόσιο μάθημα» του Δ. Κοντού προς τον νέο πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ