ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

ΕΟΠΥΥ: ο διάλογος, η αξιολόγηση και οι απολύσεις στην Βουλή

Μεανοιχτά όλα τα μέτωπα κυρίως όμως αυτό των απολύσεων, ξεκινά σήμερα στις 10 τοπρωί στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ο διάλογος για τον ΕΟΠΥΥ, τιςαλλαγές που θα επιφέρει η περιβόητη αξιολόγηση στις δομές και στα Κέντρα Υγείαςκαι κυρίως στο ανθρώπινο προσωπικό
ΕΟΠΥΥ: ο διάλογος, η αξιολόγηση και οι απολύσεις στην Βουλή

Μεανοιχτά όλα τα μέτωπα κυρίως όμως αυτό των απολύσεων, ξεκινά σήμερα στις 10 τοπρωί στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ο διάλογος για τον ΕΟΠΥΥ, τιςαλλαγές που θα επιφέρει η περιβόητη αξιολόγηση στις δομές και στα Κέντρα Υγείαςκαι κυρίως στο ανθρώπινο προσωπικό.

Εάνκάποιος θεωρεί ότι οι γιατροί- που θα μετάσχουν στον διάλογο όπως καιεκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων- είναι οι μόνοι που έχουν αγωνία για την έκβασητης σημερινής συζήτησης, είναι γελασμένοι. Διότι πολύ απλά, την ίδια αγωνίαίσως και περισσότερη, έχει και ο υπουργός Υγείας κ. Αδωνις Γεωργιάδης πουεπιθυμεί διακαώς να περάσει το πόρισμα της αξιολόγησης, όσο γίνεται πιο ανώδυνα.

Είναιβέβαιο όμως, ότι οι γιατροί – οι οποίοι από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε ηιστορία της αξιολόγησης έχουν κρατήσει σκληρή στάση με την απεργία τους καταρχήν, την οποία έχουν παρατείνει μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου- ασφαλώς θα τουκάνουν ακόμη πιο δύσκολη την ζωή.

Από την πλευρά των ανθρώπων που έχουν εκπονήσει τοπόρισμα για την Αξιολόγηση του ΕΟΠΥΥ- επικεφαλής του οποίου είναι ο γενικόςγραμματέας του υπουργείου Υγείας κ. Πελοπίδας Καλλίρης- ακούγεται ότι αυτό πουέχει σημασία, είναι ο ΕΟΠΥΥ και το μέλλον του και η απόφαση της κυβέρνησης νακαταστεί ένας ισχυρός ασφαλιστικός Οργανισμός ο οποίος να μπορεί να εξυπηρετεί τουςασφαλισμένους. Επιπλέον, όπως αναφέρουν, ο υπουργός Υγείας, ουδέποτε μίλησε γιααπολύσεις γιατρών.

Αναφορικά με την αξιολόγηση των δομών, αυτό που είναιβέβαιο, είναι ότι θα υπάρξουν συγχωνεύσεις Κέντρων υγείας με Πολυιατρεία.Βεβαίως να σημειωθεί, ότι ήδη από την εποχή του πρώτου προέδρου του ΕΟΠΥΥ κ.Γεράσιμου Βουδούρη είχε γίνει τέτοια αναφορά. Να θυμίσουμε, ότι αυτή την στιγμή η Ελλάδα διαθέτει 100 Πολυιατρεία (47 Νομαρχιακές μονάδες και 53 τοπικές) καθώςκαι 250 μονάδες διαφόρων μεγεθών, σε σύνολο περίπου 560 Μονάδων (στις οποίεςσυμπεριλαμβάνονται και νοσοκομεία του ΕΣΥ). Σύμφωνα με το πόρισμα, όλο το προσωπικό, γιατροί και διοικητικοί, θα μεταφερθούν στο ΕΣΥ, ενώ στην κατοχή του ΕΟΠΥΥ θα παραμένουν μόνο 4 φαρμακεία.

Οσον αφορά τέλος το θέμα των απολύσεων, αυτό που είναιγνωστό – αποτυπώνεται άλλωστε σε έγγραφο του υπουργού Υγείας στην Βουλή- 2.246 γιατροί της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας θαπρέπει να μετακινηθούν στο ΕΣΥ. Οι γιατροί αυτοί, αφορούν στις εξής ειδικότητες:

393 ορθοπεδικοί, 272 γυναικολόγοι, 290 οφθαλμίατροι,200 ΩΡΛ, 168 Δερματολόγοι, 255 πνευμονολόγοι, 147 νευρολόγοι. Υπάρχουν επίσης 123λοιπές ειδικότητες, όπως αναισθησιολόγοι, αγγειοχειρουργοί, πλαστικοί χειρουργοί.

Ακόμη, άλλοι 2.303 γιατροί του ΙΚΑ, θα μπορούσαν να ανήκουν στην ομάδας της ΠρωτοβάθμιαςΦροντίδας Υγείας, σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Ο αριθμός αυτός είναιυπό συζήτηση για το που θα μετακινηθεί. Εδώ να σημειωθεί ότι υπάρχουνειδικότητες όπως κυτταρολόγοι, παιδίατροι, μικροβιολόγοι, καρδιολόγοι.

Τέλος, υπάρχουν 1.216 γιατροί (869 παθολόγοι του ΕΟΠΥΥ, 156 γενικοί γιατροί και 191 άνευ ειδικότητας) οι οποίοι σύμφωνα με τον μέχρι στιγμήςσχεδιασμό της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, μπορούν να μείνουν εν δυνάμειοικογενειακοί γιατροί.

Διαβάστε επίσης:

Τα πισωγυρίσματα στην αξιολόγηση, οι παγίδες και στο βάθος απολύσεις

Πόρισμα ΕΟΠΥΥ: Πρόσβαση σε ειδικούς γιατρούς προαναγγέλει το υπουργείο

Για αλλοίωση των θέσεων της Ν.Δ για την Υγεία κατηγορούν τον Άδωνι



Οι γιατροί της Ν.Δ σε ανοιχτή κόντρα με τον Άδωνι και την κυβέρνηση




Ο Άδωνις κάνει διάλογο «υψηλού επιπέδου» στο Μέγαρο Μουσικής

κ. Πρωθυπουργέ τι έχετε να πείτε για την πορεία διάλυσης της Υγείας;

Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της πείνας και της ανθρωπιστικής κρίσης

Προϋπολογισμός ενταφιασμού της δημόσιας υγείας

Αφήνονται χιλιάδες παιδιά χωρίς τα απαραίτητα εμβόλια

Με υπογραφή Άδωνη η ταφόπλακα και στα εμβόλια

Η Ελλάδα έχει την χειρότερη περίθαλψη στην Ευρώπη

Εκατομμύρια ασφαλισμένοι στο κενό από το γκρέμισμα του ΕΟΠΥΥ

Και όμως... μπήκαμε - βγήκαμε ανενόχλητοι στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας

Ανεξέλεγκτα βάσει πρωτοκόλλου τα επικίνδυνα ισραηλινά φάρμακα στην ΕΕ

Οργή λαού για τα γενόσημα αλλά και την ακρίβεια στα φάρμακα (Video)

Στην «κόκκινη» λίστα ένα ακόμα ινδικό εργοστάσιο παραγωγής γενόσημων

Αποκάλυψη: Το plan b των εκκαθαρίσεων στον ΕΟΠΥΥ

Οι δραματικές ελλείψεις σε γιατρούς ανά νοσοκομεία