ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

Αγωνία να παραμείνουν οι γιατροί στις μονάδες ΠΕΔΥ, αλλιώς το σύστημα καταρρέει

Την αναγκαιότητα να παραμείνουν οι γιατροί στο σύστημα της ΠΦΥ αλλά και οι συμβεβλημένοι γιατροί στα ΠΕΔΥ, αφού εάν φύγουν το σύστημα θα καταρρεύσει, καθώς και την αδήριτη ανάγκη να καταγραφούν οι πραγματικές ανάγκες του συστήματος, εξέφρασαν γιατροί της ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ, αλλά και ο Αναπληρωτής ΓΓ του υππυργείου Υγείας κ. Σταμάτης Βαρδαρός, σε στρογγυλό τραπέζι στο 7ο Health & Pharma Conference που πραγματοποίησε η Ethos Media την Πέμπτη.

Αγωνία να παραμείνουν οι γιατροί στις μονάδες ΠΕΔΥ, αλλιώς το σύστημα καταρρέει

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Είναι φανερή η αγωνία των γιατρών προκειμένου να παραμείνουν στο σύστημα και σε μία στιγμή, που η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, βρίσκεται σε φάση αναδιοργάνωσης (ή για την ακρίβεια ξεκινά από μηδενική βάση μετά από πολλά χρόνια προσδοκιών), με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, να δηλώνει ότι τον Σεπτέμβριο θα είναι έτοιμο το σχετικό νομοσχέδιο.
Εν τω μεταξύ, ολοένα και πιο επιτακτική είναι η ανάγκη για αξιολόγηση των μονάδων του ΠΕΔΥ όπως και των ιδίων των γιατρών, όπως τονίζουν εκπρόσωποι της ιατρικής κοινότητας, παρά τις αντιρρήσεις, καθώς και η ανάγκη για εκπαίδευση των γιατρών και δημιουργίας κινήτρων.

«Βασικό είναι να φύγει η επιβάρυνση από τον πολίτη» υπογράμμισε ο Σταμάτης Βαρδαρός, Αναπλ. Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Υγείας. «Δεν αρκεί η εξοικονόμηση των δαπανών, είναι απαραίτητη και η ενίσχυση των δομών της ΠΦΥ με στελεχιακό δυναμικό» πρόσθεσε.
Ανέφερε μάλιστα πως οι ιατρικοί επισκέπτες είναι μία κατεξοχήν εξωστρεφής ειδικότητα η οποία θα μπορούσε και πρόκειται να αξιοποιηθεί, σημειώνοντας ότι μέχρι τώρα «ήταν παρκαρισμένη στα νοσοκομεία και ασκούσε αλλότρια καθήκοντα».

Όπως εξήγησε επιπλέον, ο σχεδιασμός σε αυτή τη φάση επιτρέπει τις προσλήψεις επικουρικού προσωπικού με προοπτική μονιμοποίησης βάσει μοριοδότητησης. «Προσπαθούμε με όποιο τρόπο μπορούμε να κρατήσουμε τους γιατρούς στο σύστημα. Αυτόν έχουμε αυτή τη στιγμή» πρόσθεσε. Είπε ακόμη ότι η αξιολόγηση θα γίνεται τόσο σε ατομικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο μονάδων.

ΤΡΑΠΕΖΙ 4

«Θα πρέπει να καταγράψουμε τις πραγματικές ανάγκες των ασθενών για να μπορούμε να τις ικανοποιήσουμε και το πλαίσιο να μην είναι τόσο σκληρό» τόνισε από την πλευρά της η Άννα Μαστοράκου, Πρόεδρος ΙΣΠ, Πρ. ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ και Μέλος ΔΣ ΠΙΣ.

Όπως εκτίμησε οι προσλήψεις που προβλέπονται βάσει του αρχικού προγραμματισμού για τις δομές του ΠΕΔΥ Πάτρας δεν αρκούν, δεδομένου ότι δεν λειτουργεί και ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού. Αναφερόμενη δε στα εργαστήρια αναφοράς σημείωσε «Η μεταφορά των δειγμάτων και ο τρόπος ανάλυσης έχει ορισμένες προδιαγραφές, δεν μπορούμε να κάνουμε ότι θέλουμε».

Η κυρία Μαστοράκου ανέφερε ακόμη ότι το σύστημα είναι υπεργηρασμένο και πώς η επιδότηση των αγροτικών γιατρών μέχρι 450 ευρώ δεν αρκεί, καθώς οι ίδιοι δεν έχουν καμία προοπτική. «Αν οι συμβεβλημένοι γιατροί φύγουν από το σύστημα αυτό θα καταρρεύσει» κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο Δρ. Ανάργυρος Μαριόλης, Διευθυντής στο Κέντρο Υγείας Αρεόπολης & Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Γενικής Ιατρικής, τόνισε πως το σύστημα παραπομπής δεν μπορεί να εφαρμοστεί. «Θα γίνει πόλεμος με το ιατρικό σώμα στην Ελλάδα με τόσους γιατρούς», εκτίμησε. Σύμφωνα με τον κ. Μαριόλη, αποφάσεις για εκπαίδευση και μετεκπαίδευση εκκρεμούν εδώ 5-6 χρόνια, ενώ προέκρινε την αξιολόγηση, τόσο την ατομική όσο και των μονάδων.

Στη σημασία των κινήτρων απόδοσης «για τη σοβαρή και συστηματική αξιολόγηση του προσωπικού και των μονάδων, αλλά και στη βάση που πρέπει να δοθεί στην εκπαίδευση και στην επανεκπαίδευση του προσωπικού» αναφέρθηκε ο Αθανάσιος Λοπατατζίδης, Σύμβ. Διοίκησης Ομίλου Βιοϊατρικής.
Στην κατεύθυνση αυτή ανέδειξε τη σημασία των κέντρων αριστείας τα οποία υπάρχουν τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. «Η Βιοϊατρική και πολλοί άλλοι θα μπορούσαν να δημιουργήσουν συνθήκες εσωτερικού ανταγωνισμού και να αξιοποιήσουμε τα κέντρα αυτά για να προσφέρουμε τις καλύτερες υπηρεσίες» τόνισε. «Ένα καλά οργανωμένο σύστημα υγείας μειώνει τις δαπάνες και αυξάνει την ικανοποίηση των ασθενών πρόσθεσε, καταλήγοντας ότι απαιτείται να δημιουργηθεί ένα πακέτο παροχών στην ΠΦΥ που θα ανοίξει στην κοινωνία.

Την εκτίμηση ότι δεν υπάρχει σχέδιο για την ΠΦΥ έκανε ο Αθανάσιος Αποστολόπουλος, Δ/ντής Καρδιολόγος πΕΔΥ, Γ.Γ. ΠΟΣΕΥΠ-ΠΕΔΥ.
«Το σύστημα αποδέχεται μόνο αυτούς που θα κλείσουν τα ιατρεία τους και όχι εκείνους που αξιολογούνται επιστημονικά» ανέφερε, κάνοντας λόγο για μαρξιστική σύλληψη στην ΠΦΥ σε ότι αφορά τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών. Αυτό όπως είπε εγγυάται την αποτυχία του συστήματος.
«Τα παλιό ΙΚΑ, παρά τις αδυναμίες του, προσέφερε ικανοποιητικές υπηρεσίες στους πολίτες» πρόσθεσε, τονίζοντας πως για το σχεδιασμό της ΠΦΥ θα πρέπει κανείς να δει την επιτυχία προηγμένων συστημάτων.

Διαβάστε ακόμη:

Η νέα ΠΦΥ βάζει τέλος στην πολυφαρμακία, στην προκλητή ζήτηση και στην ασφυξία του ΕΣΥ