ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

Λογοθεραπευτές κατά ΕΟΠΥΥ: Μόνο οι ιδιώτες παρέχουν υψηλές υπηρεσίες ειδικής αγωγής

Και ενώ η διαβούλευση του ΕΟΠΥΥ με τους παρόχους υπηρεσιών υγείας και ειδικής αγωγής για νέες συμβάσεις βρίσκεται σε εξέλιξη, οι Λογοθεραπευτές συνεχίζουν να αντιδρούν, με τον Σύλλογο Επιστημόνων Λογοπαθολόγων Λογοθεραπευτών Ελλάδος (ΣΕΛΛΕ) να καλεί τα μέλη του «να αφυπνισθούν στην ισοπέδωση που ο κύριος Μπερσίμης ως Πρόεδρος του Οργανισμού προσπαθεί να προκαλέσει με τη σύμβαση-έκτρωμα, στις ζωές τόσων οικογενειών που ήδη ταλαιπωρούνται καθημερινά, με μικρότερες ή μεγαλύτερες σωματικές ή/ και πνευματικές αναπηρίες στους κόλπους τους».

Λογοθεραπευτές κατά ΕΟΠΥΥ: Μόνο οι ιδιώτες παρέχουν υψηλές υπηρεσίες ειδικής αγωγής

Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα οι ιδιώτες είναι οι μόνοι που παρέχουν συστηματικά υψηλής ποιότητας υπηρεσίες ειδικής αγωγής, τονίζει ο Σύλλογος στην επιστολή του, ενώ η τακτική της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ, θα έχει ως αποτέλεσμα τη σαφή μείωση των εξειδικεύσεων και των μετεκπαιδεύσεων των θεραπευτών, εφόσον δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά, με συνέπεια την έκπτωση της ποιότητας των παρεχόμενων θεραπειών, σημειώνει.

Επιπλέον, οι λογοθεραπευτές χαρακτηρίζουν την σύμβαση πρόχειρη, και επισημαίνουν ότι «οι χώροι παροχής υπηρεσιών ειδικής αγωγής θα θυμίζουν εφεξής, περισσότερο δημόσιο νοσοκομείο σε εφημερία που αδυνατεί να διαχειριστεί τον όγκο των περιστατικών».

Αναφέρει αναλυτικά στην επιστολή του ο ΣΕΛΛΕ:

«Πολλοί από εσάς ίσως ήδη γνωρίζετε τις αδιαφανείς ενέργειες του ΕΟΠΥΥ μέσω του Προέδρου του, κυρίου Σωτηρίου Μπερσίμη, ο οποίος κάλεσε σε διαβούλευση μέσω e-mail (!) όλους τους ενδιαφερόμενους στις 23/12/2016 προκειμένου να εκφράσουν την συναίνεση ή τη διαφωνία τους σχετικά με την υπογραφή συμβάσεων των ειδικοτήτων των Λογοθεραπευτών, Εργοθεραπευτών, παιδιατρικών Φυσικοθεραπευτών και Ψυχολόγων με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Το ορισμένο χρονικό περιθώριο για την τελική αποδοχή, υπογραφή και εισαγωγή στο νέο καθεστώς σύμβασης, προετοιμασίας των συστημάτων του φορέα διαχείρισης των σχετικών πληροφοριών αλλά και της απαραίτητης υλικοτεχνικής υποδομής των συμβεβλημένων θεραπευτών είναι οι 7 ημέρες (!) καθώς το σύστημα των συμβάσεων πρόκειται να τεθεί σε ισχύ από 01/01/2017.

Το προαναφερθέν παράλογο έρχεται να συμπληρώσει η προχειρότητα με την οποία ο φορέας του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. συνέταξε ένα τόσο σημαντικό έγγραφο, τη σύμβαση προς υπογραφή, η οποία καθημερινά παρουσιάζεται με μικρές και επουσιώδεις τροποποιήσεις, διατηρώντας, ωστόσο τα μεγαλειώδη κενά, τις παραλείψεις και τα λειτουργικά προβλήματα που προκύπτουν από το αρχικό κείμενο, με κυρίαρχο στοιχείο την ακύρωση της Ειδικής Αγωγής ως μέσω παρέμβασης σε επίπεδο αξιολόγησης, θεραπευτικής παρέμβασης και έρευνας.

Οι χώροι παροχής υπηρεσιών ειδικής αγωγής θα θυμίζουν περισσότερο δημόσιο νοσοκομείο σε εφημερία που αδυνατεί να διαχειριστεί τον όγκο των περιστατικών, ενώ τίθενται σοβαρά θέματα επιβίωσης των χώρων, καθώς ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. φλερτάρει με έννοιες όπως clawbacks και rebate (ο τελευταίος αδόκιμος, χαρακτηριστικό της ημιμάθειας και της προχειρότητας διαχείρισης του θέματος, δόκιμος θα ήταν ο όρος deduction).

Η παρούσα επιστολή αφορά όλους μας: γονείς, κηδεμόνες, φροντιστές, δασκάλους και όσους ενεργά ασχολούμαστε με την θεραπευτική παρέμβαση- διαπαιδαγώγηση παιδιών και εφήβων που χρήζουν ειδικών θεραπειών για την εκπαίδευση ή και την επιβίωσή τους. Αφορά όμως και όλους εσάς που απλά είστε Άνθρωποι, ευαισθητοποιημένοι σε θέματα Ειδικής Αγωγής.

Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα οι ιδιώτες είναι οι μόνοι που παρέχουν συστηματικά υψηλής ποιότητας υπηρεσίες ειδικής αγωγής (Λογοθεραπείας, Εργοθεραπείας, Φυσικοθεραπείας, Ειδικής Διαπαιδαγώγησης, Συμβουλευτικής, Ψυχολογικής Υποστήριξης) όταν όλο το δημόσιο καταρρέει.

Οι υπηρεσίες ειδικής αγωγής που παρέχονται στην Ελλάδα ιδιωτικά, αποτελούν πρότυπο διαχείρισης περιστατικών τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδος, καθώς όλο και περισσότερες οικογένειες από το εξωτερικό (Αγγλία, Σουηδία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιράκ κ.α.) ακολουθούν θεραπευτικά προγράμματα βραχείας ή/ και μακράς διάρκειας σε χώρους στην Ελλάδα.

Η λογική του κυρίου Μπερσίμη, Προέδρου του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., θα έχει σαν αποτέλεσμα τη σαφή μείωση των εξειδικεύσεων και των μετεκπαιδεύσεων των θεραπευτών, εφόσον δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά, με συνέπεια την έκπτωση της ποιότητας των παρεχόμενων θεραπειών. Η επιστημονική κατάρτιση και η επαγγελματική ακεραιότητα δεν θα αποτελούν πλέον κριτήριο επιλογής θεραπευτή, αλλά η επιλογή θεραπευτή θα γίνεται με κριτήρια οικονομικά και κριτήρια εντοπιότητας. Η θεραπευτική σχέση καταλύεται».