ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

Οι νεφροπαθείς της Θεσσαλονίκης ζητούν 2η Περιφερειακή Διεύθυνση ΕΟΠΠΥ στην πόλη

Την ανάγκη λειτουργίας 2ης Περιφερειακής Διεύθυνσης (ΠΕ.ΔΙ.) του ΕΟΠΠΥ στην πόλη επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης, αναφέροντας μάλιστα πως υπάρχουν αναξιοποίητα κτίρια που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για αυτόν τον σκοπό.

Οι νεφροπαθείς της Θεσσαλονίκης ζητούν 2η Περιφερειακή Διεύθυνση ΕΟΠΠΥ στην πόλη

«Γιατί οι Δημόσιοι Φορείς δεν παραχωρούν άδεια κτίρια στον ΕΟΠΥΥ για τη λειτουργία της 2ης ΠΕ.ΔΙ. στην Θεσσαλονίκη;» διερωτάται ο Σύλλογος και συνεχίζει:

«Στη Θεσσαλονίκη ως σήμερα λειτουργεί μόνο μία Περιφερειακή Διεύθυνση του ΕΟΠΥΥ (ΠΕ.ΔΙ.) για την εξυπηρέτηση 1,5 εκατομμυρίου ανθρώπων, με αποτέλεσμα να διαδραματίζονται τραγικές αναξιοπρεπείς σκηνές τις περισσότερες μέρες του μήνα, παρά τις προσπάθειες των εργαζομένων στον Οργανισμό.

Η δημιουργία και η λειτουργία 2ης ΠΕΔΙ στη Θεσσαλονίκη είναι αναγκαία και επιβεβλημένη, γιατί θα ανακουφίσει σημαντικά την ταλαιπωρία των πολιτών της πόλης κατά τη διαδικασία εξυπηρέτησής τους για υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ και θα βελτιώσει σημαντικά τις συνθήκες εργασίας και αποτελεσματικότητας των εργαζομένων στον Οργανισμό. Επίσης, είναι αναγκαία η μεταφορά της υπάρχουσας ΠΕ.ΔΙ. από την οδό Σαπφούς 3, επειδή ο υπάρχων χώρος είναι ακατάλληλος να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της υπηρεσίας.

Παρότι όμως ο ΕΟΠΥΥ διαθέτει το απαιτούμενο προσωπικό για να στελεχώσει τη 2η ΠΕ.ΔΙ., δεν διαθέτει ιδιόκτητα κτίρια για τη στέγαση των υπηρεσιών. Δημόσια κτίρια όμως διαθέσιμα για την εγκατάσταση της 2ης ΠΕ.ΔΙ. υπάρχουν στην Θεσσαλονίκη, κατάλληλα, λειτουργικά και προσβάσιμα από ΑμεΑ. Τα κτίρια αυτά ανήκουν σε άλλους φορείς του δημοσίου που είτε συγχωνεύτηκαν είτε καταργήθηκαν και είναι μισοάδεια ή παραμένουν κλειστά χωρίς να αξιοποιούνται. Δυστυχώς όμως οι δημόσιοι φορείς που διαχειρίζονται τα ακίνητα αρνούνται την παραχώρησή τους για τις ανάγκες εξυπηρέτησης των υπηρεσιών υγείας στην πόλη, επιδεικνύοντας τρομερή αναλγησία σε ένα τόσο σημαντικό πρόβλημα που ταλαιπωρεί τους Θεσσαλονικείς αλλά και όλη την Περιφερειακή Ενότητα. Παραδείγματα μόνο είναι τα μισοάδεια κτίρια του ΕΦΚΑ στην πόλη (ΙΚΑ, ΤΣΜΕΔΕ) ή κτίρια της πρώην Εργατικής Εστίας που διαχειρίζεται ο ΟΑΕΔ και είναι άδεια με λουκέτα στην πόρτα.

Αυτή η στάση των διοικήσεων δημόσιων φορέων, που αδιαφορεί για τις ανάγκες της πόλης, ωθεί τον ΕΟΠΥΥ στη λύση της ενοικίασης ιδιωτικών κτιρίων με υψηλό αντίτιμο, κάτι που συνεπάγεται ότι οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν το τίμημα για τα τσιφλίκια που έχουν απομείνει στο δημόσιο. Τονίζουμε ότι στις ΠΕ.ΔΙ. του ΕΟΠΥΥ προσέρχονται πολίτες με προβλήματα υγείας για να λάβουν τις παροχές που δικαιούνται από τον Οργανισμό όπως νεφροπαθείς, καρκινοπαθείς, θαλασσαιμικοί, διαβητικοί, άτομα με κινητικά προβλήματα καθώς και κάθε συμπολίτης μας που χρειάστηκε να αντιμετωπίσει ζητήματα υγείας.

Θεωρούμε απαράδεκτη τη στάση των διοικήσεων των φορέων που διαχειρίζονται δημόσια ακίνητα στη Θεσσαλονίκη και τους καλούμε να κοιτάξουν το δάσος των πολιτών, το δημόσιο συμφέρον και όχι την καρέκλα του γραφείου τους».