ΦΑΡΜΑΚO

Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία η μείωση του ορίου συνταγογράφησης

Ορατούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία δημιουργεί η μείωση κατά 20% στο ανώτατο όριο μηνιαίας συνταγογράφησης, το οποίο ισχύει για όλους τους γιατρούς που συνταγογραφούν για τον ΕΟΠΥΥ.
Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία η μείωση του ορίου συνταγογράφησης

Ορατούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία δημιουργεί η μείωσηκατά 20% στο ανώτατο όριο μηνιαίας συνταγογράφησης, το οποίο ισχύει για όλουςτους γιατρούς που συνταγογραφούν για τον ΕΟΠΥΥ.


Με εγκύκλιό του ο Οργανισμός, που βασίζεται σε υπουργικήαπόφαση του Α. Γεωργιάδη, μειώνει κατά 20% σε σχέση με το 2013 το πλαφόνσυνταγογράφησης ανά γιατρό που συνταγογραφεί για τον ΕΟΠΥΥ. Ο έλεγχος στοσύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης για το νέο πλαφόν εφαρμόζεται από τις 15Ιανουαρίου και ήδη έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα και σύγχυση τόσο σεγιατρούς όσο και σε ασθενείς. Πολλοί είναι οι γιατροί που ήδη έχουν καλύψει τοεπιτρεπόμενο όριο συνταγογράφησης, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να αρνηθούν σεασθενείς να τους «γράψουν» φάρμακα!

Στη διόγκωση του προβλήματος έχει συντελέσει και η αύξησητων δωρεάν επισκέψεων από 200 σε 400 για να εξυπηρετούνται οι ασθενείς στουςσυμβεβλημένους με τον Οργανισμό γιατρούς, λόγω της απεργίας των συναδέλφωντους. Όπως εξηγεί η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ, από τη μια αυξάνεται ο αριθμός τωνδωρεάν επισκέψεων, αλλά από την άλλη μειώνεται κατά 20% το όριο των συνταγώνπου μπορεί να δώσει ο συμβεβλημένος γιατρός.

Έτσι, οι ασθενείς είτε θα πρέπει να αναζητούν γιατρό που δενέχει συμπληρώσει το πλαφόν, είτε να πληρώσουν τα φάρμακα από την τσέπη τους,είτε θα μείνουν χωρίς την αναγκαία γι' αυτούς φαρμακευτική αγωγή, με σοβαρούςκινδύνους για την υγεία τους.

Τον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία καταγγέλλουν οι ιατρικέςενώσεις της χώρας, οι οποίες εξέδωσαν οργισμένες ανακοινώσεις κατά τηςδιοίκησης του ΕΟΠΥΥ και της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, ζητώντας τηναπόσυρση τόσο της εγκυκλίου όσο και των αντίστοιχων υπουργικών αποφάσεων.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος τονίζει μεταξύ άλλων ότι «τοσυγκεκριμένο μέτρο, πέραν του γεγονότος ότι καθιστά προβληματική τη λειτουργίατων ιατρών όλων της χώρας, δημιουργεί ορατούς κινδύνους, ταλαιπωρία και εμπόδιαστην φαρμακευτική περίθαλψη των ασφαλισμένων».

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών σημειώνει χαρακτηριστικά: «Χρόνιαολόκληρα πλήρωναν το Ασφαλιστικό τους Ταμείο εκατομμύρια έλληνες πολίτες για ναέχουν μια μέρα την περίθαλψη που χρειάζονται, για να έρθει σήμερα ο ΕΟΠΥΥ νατους στερήσει και το πιο σημαντικό αγαθό που τους κρατάει στη ζωή: τα φάρμακατους. Καρκινοπαθείς, μεταμοσχευθέντες, χρόνια πάσχοντες, ασθενείς με σπάνιανοσήματα που χρήζουν θεραπείες υψηλού κόστους πετιούνται σήμερα στον Καιάδαγιατί οι θεράποντες γιατροί τους θα παρανομήσουν αν τους συνταγογραφήσουν ταφάρμακα που χρειάζονται για να ζήσουν!!!

Γίνεται αντιληπτό, ότι ο επιλεχθείς τρόπος ελέγχου τηςσυνταγογράφησης των γιατρών είναι ο πλέον αδόκιμος. Από εδώ και στο εξής οΕΟΠΥΥ θα φέρει την ευθύνη της υποθεραπείας και της υποτροπής του ασθενή,διακυβεύοντας κατά αυτόν τον τρόπο την ζωή των ασθενών».

Ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά τονίζει επιπλέον ότι στηναπόφαση της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ δεν έχουν ληφθεί υπόψη οι νέοι ιατροί πουάνοιξαν ιατρεία το 2013, η χειρόγραφη συνταγογράφηση που πραγματοποιήθηκε το2013, η περιοδικότητα και η διακύμανση του θεραπευτικού έργου του ιατρού, καθώςκαι η συνταγογράφηση για άτομα υψηλού κινδύνου (μεταμοσχευθέντες, νεφροπαθείς,καρδιοπαθείς, ειδικά νοσήματα παίδων κλπ.), για τα οποία συνταγογραφούνταιφάρμακα υψηλού κόστους. Επίσης, σημειώνει ότι ατομικό πλαφόν συνταγογράφησηςδεν υφίσταται πουθενά στον κόσμο και δηλώνει ότι «επιφυλασσόμαστε παντόςνομίμου δικαιώματός μας».

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, σε μία ακόμα απόδειξηλογιστικού εξορθολογισμού της δαπάνης για τη δημόσια υγεία, μεταφέρει χωρίς ίχνοςευαισθησίας το κόστος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους ασφαλισμένους,παρά το γεγονός ότι είναι διαπιστωμένο και από έρευνες ότι όλο και περισσότεροιΈλληνες δεν έχουν να πληρώσουν για τα φάρμακά τους. Αντί να λαμβάνονται μέτραανακούφισης του χτυπημένου από τη λιτότητα ελληνικού λαού, ο μνημονιακότεροςόλων των υπουργών φέρνει και με τις ενέργειές του όλο και πιο κοντά τηγιγάντωση της ανθρωπιστικής κρίσης στη χώρα.



Πηγή: newsbomb.gr


Διαβάστε επίσης


Αγώνας δρόμου για τους ασθενείς η εξεύρεση γιατρού και φαρμάκων


ΕΟΠΥΥ: Μειώνεται το όριο συνταγογράφησης φαρμάκων κατά 20%

ΙΣΑ: στον Καιάδα οι ασφαλισμένοι εξαιτίας του ΕΟΠΥΥ

ΠΙΣ: Κίνδυνος από τη μείωση του ορίου συνταγογράφησης

Τραγικές ανισότητες από τη μείωση του ορίου συνταγογράφησης

ΠΙΣ: Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο – «έκτρωμα» για την ΠΦΥ

Πρωτοφανές: «Ντελίβερι» φαρμάκων από ταχυδρόμους!

Ο Άδωνις εξετάζει να «κόψει» πάνω από 1.000 αποζημιούμενα φάρμακα