ΦΑΡΜΑΚO

Έρχεται το clawback ανά θεραπευτική κατηγορία και χρειάζεται πολύ προσοχή

Και τώρα έρχεται το clawback ανά θεραπευτική κατηγορία φαρμάκων.

Αυτό ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη προς τους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας ο υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης, με αφορμή την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων.

Έρχεται το clawback ανά θεραπευτική κατηγορία και χρειάζεται πολύ προσοχή

Για τον λόγο αυτό, ο κ. Γεωργιάδης ζήτησε τόσο από την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας όσο και από τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος να καταθέσουν σχετικές προτάσεις για το πώς μπορεί να υλοποιηθεί το βήμα αυτό.

Το ερώτημα όμως που προκύπτει εύλογα και σύμφωνα με τον προβληματισμό των επικεφαλής των επιχειρήσεων, με ποια λογική θα προχωρήσει ο υπουργός Υγείας στο μοίρασμα του clawback. Με ποια λογική δηλαδή θα βάλει κόκκινες γραμμές και θα πει, αυτά τα φάρμακα τα λαμβάνουν οι ασθενείς και κάποια άλλα όχι, προκειμένου να ελεγχθεί η δαπάνη και να μην γίνονται υπερβάσεις. Με ποιά κριτήρια θα πει σε ασθενείς, να λαμβάνουν τα καρδιολογικά, αλλά στα ρευματολογικά να υπάρξει λελογισμένη χρήση;

Πως μπορείς να περιορίσεις τους ασθενείς από τα αναγκαία φάρμακά τους ιδιαίτερα όταν πρόκειται για χρονίως πάσχοντες και όταν μιλάμε για τα φάρμακα συγκεκριμένα της λίστας 3816.

Πως είναι δυνατόν η κυβέρνηση να δημιουργήσει για ακόμη μία φορά πολίτες πολλών ταχυτήτων, όταν ήδη οι ουρές των ανασφάλιστων μεγαλώνουν και όταν οι πολίτες της χώρας αυτής σταμάτησαν να επισκέπτονται ακόμη και τα δημόσια νοσοκομεία (όπως προέκυψε από τα στοιχεία του ΕΣΥnet κατά την διάρκεια της συνάντησης του υπουργού Υγείας με τους διοικητές των νοσηλευτηρίων) αφήνοντας στην άκρη το πρόβλήμά τους με το οποίο θα ασχοληθούν ξανά όταν θα είναι ίσως πολύ αργά. Και αντί να δημιουργούνται προϋποθέσεις για στρατηγικές πρόληψης και προαγωγής υγείας, στην Ελλάδα της παρατεταμένης ύφεσης, μειώνονται αισθητά ακόμη και οι ημέρες νοσηλείας και οι επισκέψεις στο ΕΣΥ.

Ε λοιπόν, δεν γίνεται όλα τα πράγματα να αντιμετωπίζονται με όρους δημοσιονομικών κριτηρίων και οικονομίας. Κάποτε θα πρέπει να πρυτανεύσει η λογική της πραγματικής φροντίδας και του ανθρωπισμού από το κράτος, την οποία έχει ξεχάσει αυτή η κυβέρνηση, υπηρετώντας εις το έπακρον τους μνημονιακούς στόχους.

Διαβάστε ακόμη:

Ο κλάδος του φαρμάκου βάζει πλάτη για τους ανασφάλιστους & ο Άδωνις δεν μειώνει τα χαράτσια

Σε κίνδυνο η λειτουργία του Κέντρου Δηλητηριάσεων

Εφιαλτικά σενάρια με Μόσιαλο στο υπουργείο Υγείας;