ΦΑΡΜΑΚO

Καθυστερεί στην πράξη η φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων

Υποπολλαπλάσιο των πραγματικών αναγκών, το εκτιμώμενο ποσό των 340 εκατ. ευρώ

Σοβαρές επιφυλάξεις για το κατά πόσο θα λυθεί στην πράξη το φλέγον ζήτημα της φαρμακευτικής κάλυψης των ανασφάλιστων πολιτών εκφράζει η ιατρική κοινότητα, παρά την ψήφιση από τη βουλή της σχετικής τροπολογίας του υπουργείου Υγείας, αργά το βράδυ της Τετάρτης.

Καθυστερεί στην πράξη η φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων

Η τροπολογία, που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με θέμα «Αρχές Δημοσιονομικής Διαχείρισης και εποπτείας - δημόσιο λογιστικό», ήταν αναγκαία προσθήκη καθώς στους σκοπούς του ΕΟΠΥΥ δεν περιλαμβάνεται η φαρμακευτική κάλυψη ανασφάλιστων πολιτών. Αναμένεται, τώρα, η έκδοση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης.

Ωστόσο, η θεσμική επίλυση του θέματος δεν εξασφαλίζει αυτόματα και την πρακτική. Πληροφορίες από το Γενικό Λογιστήριο του κράτους αναφέρουν ότι ο προϋπολογισμός για τους ανασφάλιστους πολίτες θα ανέλθει σε 340 εκατ. ευρώ.

Το ποσό αυτό, όμως, εκτιμάται ότι δεν επαρκεί σε καμία περίπτωση για την κάλυψη της φαρμακευτικής δαπάνης των ανασφάλιστων.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, σε ανακοίνωσή του, τονίζει ότι «η εκτίμηση ότι 340 εκατομμύρια ευρώ αρκούν για την κάλυψη φαρμακευτικής δαπάνης των ανασφάλιστων πολιτών δεν ευσταθεί, καθώς απαιτούνται 2 δισ. ευρώ για τη συνολική κάλυψη φαρμακευτικής δαπάνης. Ως εκ τούτου το ανωτέρω ποσό είναι υποπολλαπλάσιο του πραγματικού».

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος των εργαζομένων του Ευαγγελισμού, καρδιολόγος Ηλίας Σιώρας, ενός νοσοκομείου που σήκωσε μεγάλο βάρος της περίθαλψης ανασφάλιστων πολιτών το προηγούμενο διάστημα, στο τμήμα επειγόντων, και με αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις για να λυθεί το θέμα, εκφράζει τις δικές του επιφυλάξεις. Μιλώντας στο newsbomb.gr σημειώνει ότι η κάλυψη νοσηλείας και φαρμάκου για τους ανασφάλιστους ως προαπαιτούμενο της τρόικας, πρόκειται για μέτρο που δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες περίθαλψης των πολιτών, καθώς αποτελεί ένα μίνιμουμ πλαίσιο, «για να μην πεθαίνει κόσμος στο δρόμο». Το γεγονός αυτό καταδεικνύεται από το ύψος της δαπάνης που εκτιμάται, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, για τη φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων, καθώς η νοσηλεία γίνεται πλέον με το νέο τρόπο βάσει σχετικής εγκυκλίου που έχει αποσταλεί στα νοσοκομεία.

«Πώς είναι δυνατόν με 340 εκατ. να καλυφθούν οι φαρμακευτικές ανάγκες των 2.500.000 με 2.700.000 ανασφάλιστων πολιτών;» ρωτά και συνεχίζει: με βάση αυτούς τους αριθμούς προκύπτει δαπάνη κατ' άτομο για φάρμακα 125,9 ευρώ, ποσό ακόμη χαμηλότερο από τη μέση ετήσια κατ' άτομο δαπάνη που είναι στα 180 ευρώ για την Ελλάδα. Το τελευταίο αυτό μέγεθος υπολείπεται κατά 45% του μέσου όρου των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν αναλογιστεί κανείς το γεγονός ότι από τους ανασφάλιστους οι περισσότεροι είναι άνεργοι, και παρουσιάζουν αυξημένη νοσηρότητα λόγω συνθηκών διαβίωσης, γίνεται σαφές ότι τα 340 εκατ. δεν φτάνουν ούτε για το «μισό» των αναγκών τους.

Επιπλέον, από τη στιγμή που δεν έχει οριστικοποιηθεί από πού θα καλυφθεί αυτή η δαπάνη, ο κ. Σιώρας θέτει το ερώτημα αν θα υπάρξουν ισοδύναμα μέτρα ή ενδεχομένως θα αφαιρεθεί από την προϋπολογισμένη δαπάνη για τους ασφαλισμένους, η οποία επίσης είναι οριακή. «Δηλαδή, παίρνουν από τους φτωχούς για να δώσουν στους πάμφτωχους», σημειώνει χαρακτηριστικά και προσθέτει «αυτή άλλωστε είναι η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρώην υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, είχε αναφέρει λίγο πριν αποχωρήσει από το υπουργείο, ότι 100 εκατ. ευρώ σε σύνολο 200 (αυτή ήταν η τότε εκτίμηση) θα καλυφθούν από το πλεόνασμα. Για τα υπόλοιπα, είχε ζητήσει τη συνεισφορά των εκπροσώπων της φαρμακοβιομηχανίας. Ωστόσο οι επικεφαλής των επιχειρήσεων είχαν ζητήσει από τον κ. Γεωργιάδη να συνεισφέρουν σε είδος, καθώς δεν είναι πάντα εύκολο να προχωρήσουν σε σχετικές εκπτώσεις προς τον ΕΟΠΥΥ, όπως είχαν υποστηρίξει.

Φαίνεται, λοιπόν, πως η φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων, έστω και σε ένα στοιχειώδες επίπεδο, αργεί μέχρι να γίνει πράξη, παρόλο που πρόκειται για ένα αυτονόητο δικαίωμα, αυτό της πρόσβασης όλων των πολιτών σε δημόσια και δωρεάν υγεία.

Πηγή: newsbomb

Διαβάστε ακόμη:

Στο τέλος του μήνα η απόφαση για τους ανασφάλιστους - Ψηφίστηκε η σχετική τροπολογία