ΦΑΡΜΑΚO

Κίνδυνος για την υγεία των ασθενών με χρόνια νοσήματα, λόγω του πλαφόν

Τους κινδύνους για την υγεία και τη ζωή των ασθενών με χρόνια νοσήματα, που εγκυμονεί το πλαφόν συνταγογράφησης, όπως στα άτομα με διαβήτη ή με σκλήρυνση κατά πλάκας, επισημαίνει η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες.

Κίνδυνος για την υγεία των ασθενών με χρόνια νοσήματα, λόγω του πλαφόν

Η Ε.Σ.Α.μεΑ ζητεί να δοθεί τέλος στην αδικία που συντελείται με την Υπουργική απόφαση, με θέμα «Καθορισμός ελάχιστων ποσοστιαίων ορίων συνταγογράφησης φαρμάκων δραστικών ουσιών, οι οποίες δεν τελούν υπό καθεστώς προστασίας και καθορισμός ορίου δαπάνης συνταγογράφησης φαρμάκων».

Στη συγκεκριμένη απόφαση ορίζονται τα όρια φαρμακευτικής δαπάνης των ιατρών ανά ασθενή, ανά ειδικότητα, ανά νομό και ανά μήνα (εποχικότητα) καθώς επίσης και ποσοστιαία όρια συνταγογράφησης για τα φάρμακα δραστικών ουσιών εκτός προστασίας.

Τα όρια αυτά δεν επαρκούν προκειμένου ένα άτομο με Σακχαρώδη Διαβήτη να λάβει ακόμη και τη στοιχειώδη αγωγή για την ρύθμιση της πάθησής του και στο ΦΕΚ δεν αναφέρεται πουθενά η εξαίρεση φαρμάκων για το Σακχαρώδη Διαβήτη!

Ο τρόπος με τον οποίο το υπουργείο Υγείας προσπαθεί να επιτύχει μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, δημιουργεί κινδύνους για την προάσπιση της υγείας των πολιτών και κυρίως των ατόμων με σοβαρά χρόνια νοσήματα για τα οποία απαιτείται υψηλού κόστους φαρμακευτική - θεραπευτική αγωγή. Βέβαια είναι προφανές ότι η άκριτη υπερσυνταγογράφιση δεν είχε κανένα θετικό αποτέλεσμα. Η οριζόντια επιβολή του μέτρου του πλαφόν της συνταγογράφησης όμως, με τις λίγες εξαιρέσεις, εγκυμονεί ΠΟΛΥ σοβαρούς κινδύνους σε:

-- Άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα για τα οποία απαιτείται πολυδάπανη φαρμακευτική αγωγή, ειδικά με νέα πρωτοποριακά φαρμακευτικά σκευάσματα υψηλού κόστους. Εάν δεν εξαιρεθούν από το πλαφόν της δαπάνης συνταγογράφησης τα φάρμακα που αφορούν σε χρόνια νοσήματα οι γιατροί δεν θα δύνανται να τα συνταγογραφήσουν (π.χ. σε πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας, εν γένει σε όσους λαμβάνουν ανοσοκατασταλτική αγωγή κ.λπ.).

-- Άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, τα οποία αυξάνονται αλματωδώς μεταξύ του γενικού πληθυσμού, όπως είναι για παράδειγμα τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, γεγονός που θα αυξήσει τους πάσχοντες που επισκέπτονται τόσο τα ιδιωτικά ιατρεία όσο και τα Διαβητολογικά Κέντρα, αυξάνοντας ταυτόχρονα και τη δαπάνη συνταγογράφησης.

Τέλος ζητείται παράλληλα η διασφάλιση και ενίσχυση των Φαρμακείων ΕΟΠΥΥ για την προμήθεια φαρμάκων υψηλού κόστους σε χρόνια πάσχοντες.

Διαβάστε επίσης

Αυξάνεται η συμμετοχή των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ από σήμερα και τίθεται πλαφόν μέχρι 50 ευρώ

Το μηνιαίο κόστος φαρμάκων ενός διαβητικού είναι 200-250€, αλλά το πλαφόν του ΕΟΠΥΥ προβλέπει 40-50€