ΦΑΡΜΑΚO

Σε στάδιο κλινικών δοκιμών δύο νέα φάρμακα για το Αλτσχάιμερ

Στο στάδιο της κλινικής δοκιμής μπαίνουν δύο νέα πειραματικά σκευάσματα για το Αλτσχάιμερ, με στόχο την πρόληψη ή και καθυστέρηση της εκδήλωσης των συμπτωμάτων της νευροεκφυλιστικής νόσου.

Σε στάδιο κλινικών δοκιμών δύο νέα φάρμακα για το Αλτσχάιμερ

Τα άτομα που πάσχουν από Αλτσχάιμερ, διαθέτουν δύο αντίγραφα της αλληλόμορφης απολιποπρωτεΐνης Ε4 (APOE4).

Πρόκειται για ένα γονίδιο που περιέχει τις οδηγίες παραγωγής μιας πρωτεΐνης η οποία μεταφέρει τη χοληστερόλη και είναι γνωστός παράγοντας κινδύνου για τη νόσο.

Τα άτομα που είναι φορείς δύο αντιγράφων του εν λόγω γονιδίου έχουν δεκαπλάσιο κίνδυνο εκδήλωσης νόσου Αλτσχάιμερ.

Το Ινστιτούτο για τη Νόσο Αλτσχάιμερ «Banner» θα μελετήσει δύο θεραπευτικά σχήματα σε υγιή άτομα που κινδυνεύουν να εκδηλώσουν τη νόσο.

Το πρώτο σε μια θεραπεία ενέσιμης μορφής που βρίσκεται σε κλινική φάση ΙΙ, και διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα να παράγει ουδέτερα αντισώματα τα οποία επιτίθενται στο αμυλοειδές, το παθολογικό πρωτεϊνικό υλικό η εναπόθεσή του οποίου διαταράσσει τη λειτουργία των προσβεβλημένων οργάνων.

Το δεύτερο αφορά σ' έναν αναστολέα BACE σε μορφή δισκίου που βρίσκεται σε κλινική ανάπτυξη φάσης Ι. Το χάπι έχει σκοπό να μπλοκάρει τη δράση του ενζύμου της β-σεκρετάσης, η οποία εμπλέκεται στην παραγωγή του β-αμυλοειδούς.

Η μελέτη θα συμπεριλάβει περισσότερα από 1.300 υγιή άτομα, ηλικίας από 60 έως 75 ετών και αναμένεται να ξεκινήσει φέτος.