ΦΑΡΜΑΚO

Λάθος το "κουτάλι" στη χορήγηση φαρμάκων επισημαίνουν οι ειδικοί

Οι γονείς που χορηγούν τα σιρόπια μετρώντας τα σε ml και δεν χρησιμοποιούν για τον υπολογισμό της δόσης κουταλάκια του καφέ ή κουταλιές της σούπας, έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να κάνουν λάθος, σύμφωνα με τα συμπεράσματα μίας νέας μελέτης που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Pediatrics».

Λάθος το "κουτάλι" στη χορήγηση φαρμάκων επισημαίνουν οι ειδικοί

Το πρόβλημα των λανθασμένων δοσολογιών στα φάρμακα φαίνεται να είναι τόσο εκτεταμένο, ώστε ιατρικές ενώσεις, μεταξύ των οποίων η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP), υποστηρίζουν πως πρέπει να καταργηθούν όλες οι άλλες μονάδες μέτρησης και να ισχύσει για όλα τα σιρόπια μία αυτή των ml.

Στο πλαίσιο της μελέτης, ερευνητές με επικεφαλής τη δρα Σόνα Γιν, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (NYU), πήραν συνεντεύξεις από 287 γονείς ζητώντας τους να δείξουν πώς μέτρησαν τα φάρμακα.

Τι έδειξαν οι απαντήσεις τους

- Περισσότεροι από τέσσερις στους δέκα δεν είχαν μετρήσει σωστά τα σιρόπια

- Ένας στους έξι είχε καταφύγει σε δόσεις στο περίπου χρησιμοποιώντας ακατάλληλα οικιακά είδη

- Οι γονείς αυτοί είχαν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν χορηγήσει στα παιδιά τους λάθος δόση σε σύγκριση με εκείνους που τα είχαν μετρήσει σε ml

«Το κουτάλι της κουζίνας μπορεί να έχει διάφορα μεγέθη και σχήματα, οπότε ουδείς μπορεί να γνωρίζει με ακρίβεια την ποσότητα του φαρμάκου που χωράει. «Πολύ εύκολα, λοιπόν, μπορεί ένα παιδί να πάρει πολύ μεγάλη δόση», εξηγεί ο δρ Ιαν Μ. Πολ, καθηγητής Παιδιατρικής στο Κολέγιο Ιατρικής του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια.

Όπως επισημαίνεται στην έρευνα, ένα εξίσου σημαντικό λάθος είναι να μπερδεύει ένας γονιός την κουταλιά της σούπας με αυτήν του καφέ, καθώς το πρώτο παρέχει τριπλάσια δόση του φαρμάκου απ' ό,τι το μικρό, συνεπώς πάλι ελλοχεύει κίνδυνος υπερδοσολογίας.

Την ίδια ώρα, όμως πρόβλημα μπορεί να προκληθεί και από τη χορήγηση μικρότερης δόσης από την επιθυμητή.

Προβλήματα, ωστόσο, εντοπίστηκαν και κατά την ερμηνεία της συνταγής του γιατρού, καθώς πολλοί γονείς είχαν ξεχάσει τι τους είχε πει στο ιατρείο και όταν διάβασαν τη συνταγή παρερμήνευσαν όσα έγραφε.

«Είναι διάχυτη η αντίληψη ότι είναι πιο εύκολο να μετράς τα φάρμακα με κουτάλια απ' ό,τι σε ml, αλλά αυτό είναι λάθος από ιατρικής πλευράς» σχολίασε ο δρ Ντάνιελ Μπάντνιτζ, διευθυντής του Προγράμματος Ασφαλείας των Φαρμάκων στα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ.

Όπως επισημαίνει, λοιπόν, για να είναι ακριβής η θεραπεία, πρέπει να καταργηθούν σταδιακά οι συνταγές με «κουταλάκια» και «κουταλιές» και να χορηγούνται τα σιρόπια αποκλειστικά και μόνο σε ml.