ΦΑΡΜΑΚO

52.000 ευρώ η ζημιά για το Δημόσιο από παράνομες συνταγογραφήσεις

Σε 52.000 ευρώ ανέρχεται η ζημιά για το ελληνικό Δημόσιο με αφορμή παράνομες συνταγογραφήσεις γιατρών και φαρμακοποιών στην Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα, η Αστυνομία της Θεσσαλονίκης, εξάρθρωσε κύκλωμα παράνομων συνταγογραφήσεων στο οποίο είχαν εμπλακεί ένας γιατρός, τρεις φαρμακοποιοί και ένας συνταξιούχος ιατρικός επισκέπτης.

52.000 ευρώ η ζημιά για το Δημόσιο από παράνομες συνταγογραφήσεις

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, ο 60χρονος γιατρός είχε γράψει 2.500 πλαστές συνταγές που αφορούν σε 900 ασθενείς και 10.000 ιατρικά σκευάσματα.

Ο γιατρός μετά την συνταγογράφηση, εξέδιδε το σχετικό παραστατικό πλαστογραφώντας τις υπογραφές των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ και στη συνέχεια τα τρία φαρμακεία αναλάμβαναν να την εκτελέσουν.

Οι δύο συλληφθέντες φαρμακοποιοί εκτέλεσαν συνολικά 848 παράνομες συνταγές, οι οποίες αφορούσαν 3.708 ιατρικά σκευάσματα ενώ η τρίτη φαρμακοποιός, η οποία δεν συνελήφθη, εκτέλεσε τουλάχιστον 11 «μαϊμού» συνταγές. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Αστυνομία, ο ρόλος του 60χρονου συνταξιούχου ήταν διπλός: σε πρώτη φάση προμήθευε τον γιατρό με αριθμούς μητρώου κοινωνικής ασφάλισης (ΑΜΚΑ) και στη συνέχεια αναλάμβανε την κατάθεση των πλαστών συνταγών στα «συνεργαζόμενα» φαρμακεία, απ΄όπου παραλάμβανε τα φαρμακευτικά σκευάσματα.