ΦΑΡΜΑΚO

Η Teva, οι Ινδοί και τα ακατάλληλα γενόσημα που κυκλοφορούν χωρίς έλεγχο

Το σκάνδαλο με τα παραποιημένα στοιχεία πιστοποίησης από ινδική εταιρεία, έως και 700 γενόσημων που κυκλοφορούν στην Ευρώπη, επαναφέρει με εκτενές δημοσίευμα η εφημερίδα «ΤΟ ΧΩΝΙ».

Η Teva, οι Ινδοί και τα ακατάλληλα γενόσημα που κυκλοφορούν χωρίς έλεγχο

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακάλεσε στα τέλη Γενάρη την κυκλοφορία των γενοσήμων αυτών, ενώ από τον Δεκέμβρη του 2014 το ίδιο είχε κάνει και η Γερμανία για πιο περιορισμένο αριθμό σκευασμάτων. «Η σύσταση βασίζεται στα αποτελέσματα μιας επιθεώρησης που θέτει εν αμφιβόλω τον τρόπο με τον οποίο η εταιρεία GVK Biosciences εκπονούσε τις μελέτες, οι οποίες είναι απαραίτητες, προκειμένου να δοθεί η έγκριση για να κυκλοφορήσουν στην αγορά τα φάρμακα αυτά για λογαριασμό των φαρμακευτικών εταιρειών», τόνιζε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων στη σχετική ανακοίνωση.

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της κυριακάτικης εφημερίδας «Το ΧΩΝΙ», το οποίο αποτυπώνει το πώς οι μνημονιακές κυβερνήσεις άνοιξαν την «κερκόπορτα» για να εισέλθουν στην Ελλάδα αμφίβολης ποιότητας γενόσημα, πλήττοντας παράλληλα την ποιοτική ελληνική φαρμακοβιομηχανία, καθώς και πώς μία ισραηλινή εταιρεία, η TEVA, μπορεί να κυκλοφορεί στην Ευρώπη τα φθηνά σκευάσματά της, που παράγονται πολλές φορές σε τρίτες χώρες, χωρίς κανένα έλεγχο:

«Σκάνδαλο µμεγατόνων ξέσπασε ξανά γύρω από τα made in India γενόσηµα. Παρά τις προειδοποιήσεις των ειδικών για τις βλάβες που μπορούν να προκαλέσουν τα επικίνδυνα φάρμακα τα οποία παράγονται υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες σε τριτοκοσμικές χώρες όπως η Ινδία, το Μπαγκλαντές και το Ισραήλ, κάποιοι εξακολουθούν να στήνουν βρώμικα παιχνίδια στους Έλληνες, δίνοντάς τους αναμφιβόλου ποιότητας προϊόντα.

Η είδηση, η οποία προήλθε από την Ευρώπη, προκαλεί ανατριχίλα και «παγώνει» τον φαρμακευτικό κόσμο. Το νέο αυτό σκάνδαλο, που ξεδιπλώνει σήμερα Το ΧΩΝΙ, ξέσπασε µε επίκεντρο παραποιημένα στοιχεία από ινδική εταιρεία πιστοποίησης για γενόσηµα που κυκλοφορούν στην Ευρώπη, μετά από αίτημα της Επιτροπής Φαρμάκων για ανθρώπινη χρήση (CHMP) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.

Παραποιημένα στοιχεία

Σε κατάσταση συναγερμού τέθηκε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, ο οποίος ζήτησε την απόσυρση των συγκεκριμένων γενόσημων, όταν η ινδική εταιρεία που τα πιστοποιούσε, βρέθηκε να παραποιεί τα δεδομένα. Όπως διαπιστώθηκε, τις μελέτες είχε πραγματοποιήσει η ινδική GVK Biosciences, στην περιοχή Hyderabad της Ινδίας, όπου διαπιστώθηκαν σοβαρές παραλείψεις στη διεξαγωγή τους και την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων. Με άλλα λόγια, αυτό αποδεικνύει ότι τα αμφιβόλου ποιότητας και προέλευσης γενόσημα τα οποία έφερε στην Ελλάδα η προηγούμενη μνημονιακή κυβέρνηση και οι εκάστοτε υπουργοί Υγείας -υπακούοντας σε εντολές συγκεκριμένων ξένων συμφερόντων- είναι μια ανοικτή πληγή για την υγεία των πολιτών.

Την ίδια ώρα, δηλαδή, που η αναγνωρισμένη διεθνώς ως απόλυτα ποιοτική ελληνική φαρμακοβιομηχανία δέχθηκε στα χρόνια του μνημονίου απανωτά χτυπήματα, οι μνημονιακοί πολιτικοί άνοιξαν την κερκόπορτα για να εισέλθουν τα άθλια ανώνυμα γενόσηµα στη χώρα µας.

Αναστολή πωλήσεων

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, που εδρεύει στο Λονδίνο, ζήτησε στα τέλη Ιανουαρίου να ανασταλούν οι πωλήσεις περισσότερων από 700 επικίνδυνα γενόσημα φάρμακα που κυκλοφορούν στην Ευρώπη.

Αυτό που πρέπει, μάλιστα, να αναφερθεί είναι ότι η ίδια ινδική εταιρεία είχε απασχολήσει ξανά τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, το Δεκέμβριο του 2014. Τότε είχαν διαπιστωθεί ξανά παραποιημένα αποτελέσματα κλινικών ελέγχων και ελέγχων βιοϊσοδυναμίας για 178 γενόσημα που παρήγαγαν 28 φαρμακευτικές εταιρείες την περίοδο 2008- 2014.

«Η απόφαση βασίζεται στα αποτελέσματα επιθεώρησης που θέτει εν αμφιβόλω τον τρόπο µε τον οποίο η εταιρεία GVK Biosciences εκπονούσε τις μελέτες, που είναι απαραίτητες, προκειμένου να δοθεί η έγκριση για να κυκλοφορήσουν στην αγορά τα φάρμακα αυτά για λογαριασμό των φαρμακευτικών εταιρειών», επισημαίνει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων σε ανακοίνωσή του.

Στη Γαλλία έχουν ήδη ανασταλεί οι άδειες κυκλοφορίας 25 σκευασμάτων και στον κατάλογο αυτόν προστέθηκαν πρόσφατα και άλλα οκτώ σκευάσματα. Αξίζει να αναφέρουμε ότι και στις δύο περιπτώσεις, μεταξύ των «κομμένων» γενοσήμων υπάρχει σκεύασμα της ισραηλινής Teva, η οποία έχει βεβαρυμμένο παρελθόν ανακλήσεων. Επίσης, στη λίστα βρίσκονται, μεταξύ άλλων, και σκευάσματα της ινδικής Ranbaxy, από την οποία ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έχει απαγορεύσει τις εισαγωγές, επειδή έχει κατηγορηθεί για μια σειρά παραπτωμάτων, από παραποίηση στοιχείων μέχρι ακατάλληλες συνθήκες υγιεινής στην παραγωγή, ακόμη και νοθευμένα φάρμακα. Οι εξελίξεις, πάντως, αυτές εγείρουν θέμα δημόσιας υγείας σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, φυσικά, στη χώρα µας.

Την 1η Δεκεμβρίου 2013 Το ΧΩΝΙ (σ.σ. στο φύλλο 87) είχε αποκαλύψει πρωτόκολλο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που ορίζει ότι αρκεί η διαβεβαίωση της ισραηλινής φαρμακοβιομηχανίας, Teva, για να κυκλοφορούν χωρίς κανέναν άλλο έλεγχο τα γενόσημα. Η συγκεκριμένη φαρμακοβιομηχανία ήταν η μεγάλη αγαπημένη των Μέρκελ-Ρέσλερ. Αυτή η φαρμακοβιομηχανία, όπως είχε αποκαλύψει Το ΧΩΝΙ, είναι, πλέον, η ιδιοκτήτρια της γερμανικής Ratiopharm, ενώ διαθέτει εργοστάσια σε Ισραήλ, Ινδία, Κίνα, Πουέρτο Ρίκο, Μεξικό κ.α. Η Teva (που κατά διαβολική σύμπτωση εµπλέκεται ξανά στο σκάνδαλο) έχει κατηγορηθεί πολλές φορές για σκευάσματα µε τρομακτικές παρενέργειες.

Μάλιστα, σε ελέγχους που έχει πραγματοποιήσει στις εγκαταστάσεις της ο αμερικανικός οργανισμός φαρμάκου, έχει εντοπίσει από ακαθαρσίες, µαύρα σωματίδια αγνώστου προελεύσεως, μέχρι και νοθευμένα φάρμακα.

Το ντοκουμέντο που δημοσίευσε Το ΧΩΝΙ πρόκειται συγκεκριμένα για το πρωτόκολλο που εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 20 Νοεμβρίου 2012 και δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε. στις 4 Ιανουαρίου του 2013.

Το πρωτόκολλο αυτό αφορούσε στη συμφωνία σύνδεσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ισραήλ για την αποδοχή βιομηχανικών προϊόντων και διαθέτει ειδικό παράρτημα σχετικά µε την «Ορθή πρακτική για την παρασκευή φαρμάκων».

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε µόνο τυχαία δεν ήταν και ασφαλώς ενισχύει τις καταγγελίες για σχέδιο προκειμένου να θησαυρίζει η ισραηλινή φαρμακοβιομηχανία. Κι αυτό γιατί η Teva έχει κατηγορηθεί αρκετές φορές για επικίνδυνα σκευάσματα. Επίσης, αρκετές φορές Αμερικανοί, µε εκθέσεις τους, έχουν καταδείξει τις απαράδεκτες συνθήκες παραγωγής. Η εταιρεία βασίζεται στις εξευτελιστικές τιμές της, γιατί έχει εργοστάσια σε Ινδία, Κίνα, Πουέρτο Ρίκο και Μεξικό, όπου παράγει υπό ανεξέλεγκτες συνθήκες».

«Προσοχή στα φάρμακα»

Η εφημερίδα «Το Χωνί» φιλοξενεί και την τοποθέτηση του προέδρου των φαρμακοποιών, Κωνσταντίνου Λουράντου, ο οποίος με κατηγορηματικό τρόπο τονίζει ότι θα πρέπει τον έλεγχο για τα φάρματα που δεν κυκλοφορούν στην Ευρώπη, να τον έχει το κάθε κράτος: «Δεν έχει κανείς το δικαίωμα να μην ερευνά και να μην προσέχει τα φάρμακα που παράγει. Γι' αυτό φταίει η εταιρεία που δεν ελέγχει τα προϊόντα της. Το κάθε κράτος πρέπει να κάνει έλεγχο για τα σκευάσματα που δεν κυκλοφορούν στην Ευρώπη. Για τα φάρμακα που κυκλοφορούν σε αυτήν, τον έλεγχο πραγματοποιεί κάποιος Οργανισμός Φαρμάκων χώρας - µέλους της Ε.Ε. και μετά κυκλοφορούν στην Ευρώπη χωρίς να τα ελέγξει κάθε χώρα-µέλος της ξεχωριστά».

«Παραμορφώσεις και θάνατοι»

Το καμπανάκι του κινδύνου για την υγεία των πολιτών που κάνουν χρήση γενοσήμων από τρίτες χώρες χτυπά (αφρικανικές και Ασίας) με δήλωσή του στο «Χωνί» ο Νίκος Κατσαρός, επιστημονικός σύμβουλος του Δημόκριτου: «Τα γενόσηµα φάρμακα που προέρχονται κυρίως από αφρικανικές χώρες, στην πλειονότητά τους, δεν ακολουθούν ούτε τις προδιαγραφές των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά ούτε και τις ευρωπαϊκές. Επομένως, θα πρέπει να γίνεται µία ολοκληρωμένη και πλήρης μελέτη βιοϊσοδυναμίας έτσι ώστε τα φάρμακα αυτά να επιτρέπεται να κυκλοφορούν στην Ευρώπη. Αν αρχίσουν να τα χρησιμοποιούν οι ασθενείς μπορούν να πάθουν από μια απλή δυσανεξία μέχρι παραμόρφωση και θάνατο».

Πηγή: newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ζητά την απόσυρση γενόσημων γιατί η ινδική εταιρεία που τα πιστοποιούσε "παραποιούσε" τα δεδομένα

Η Γερμανία ανακαλεί γενόσημα που κυκλοφορούν και στην Ελλάδα

Πρόσκαιρα και μόνο τα οφέλη στο κράτος από τα εισαγόμενα γενόσημα: Όταν ανησυχούν και οι γιατροί

Συνεχίζεται η μάχη κατά των ινδικών, αμφίβολης ποιότητας, γενόσημων