ΦΑΡΜΑΚO

Πέρασε τις κλινικές δοκιμές το πρώτο εμβόλιο για την ελονοσία

Πέρασε με καλά ποσοστά επιτυχίας το τελικό στάδιο των κλινικών δοκιμών, το πρώτο εμβόλιο στην ιστορία για την ελονοσία, δημιουργώντας προσδοκίες για τη σωτηρία εκατομμυρίων παιδιών.

Πέρασε τις κλινικές δοκιμές το πρώτο εμβόλιο για την ελονοσία

Το εμβόλιο που δοκιμάστηκε σε 16.000 παιδιά από επτά αφρικανικές χώρες, όπου η ελονοσία σκοτώνει καθημερινά σχεδόν 1.300 παιδιά, είχε θετικά αποτελέσματα στο 46% των περιπτώσεων στα βρέφη και τα νήπια ηλικίας 5 έως 17 μηνών και στο 27% των περιπτώσεων σε νεογέννητα ηλικίας 6 έως 12 εβδομάδων.

Ως προς τα αποτελέσματα, οι ερευνητές φυσικά σχολιάζουν ότι μπορεί να μην είναι εντυπωσιακά, ειδικότερα εν συγκρίσει με αυτά άλλων εμβολίων, όπως της ιλαράς, ωστόσο είναι πολύ σημαντικά, καθώς δεν υπάρχει εμβόλιο για μία νόσο που προκαλεί 198 εκατομμύρια κρούσματα ετησίως και κοστίζει τη ζωή σε 584.000 ανθρώπους.

Σύμφωνα με όσα δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «The Lancet», η προστασία από το εμβόλιο φάνηκε να φθίνει με το πέρασμα του χρόνου, αλλά τουλάχιστον οι επαναληπτικές δόσεις διατήρησαν στο 32% την προστασία από την σοβαρή ελονοσία που συχνά έχει νευρολογικές επιπλοκές και στο 35% την προστασία από τις σχετιζόμενες με την ελονοσία νοσηλείες.

«Η δημιουργία του εμβολίου και το ότι έφτασε στο τελικό στάδιο των κλινικών μελετών από μόνα τους αποτελούν επίτευγμα», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Μπράιαν Γκρήνγουντ, καθηγητής Κλινικής Τροπικής Ιατρικής στην Σχολή Υγιεινής & Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου.

«Είμαι λιγάκι απογοητευμένος, διότι ήλπιζα να είναι πιο αποτελεσματικό, αν και δεν υπήρχε περίπτωση να φτάσει την αποτελεσματικότητα που βλέπουμε στα εμβόλια της ιλαράς η οποία είναι 97%. Και αυτό, διότι το παράσιτο που προκαλεί την ελονοσία έχει έναν πολύπλοκο κύκλο ζωής και στο πέρασμα των αιώνων έχει μάθει να ξεγελάει το ανοσοποιητικό σύστημα», εξηγεί ο ίδιος.

«Η ουσία της υποθέσεως είναι πως για κάθε 1.000 παιδιά που εμβολιάζαμε, αποτρέπαμε κατά μέσον όρο 558 κρούσματα κλινικής ελονοσίας κάθε τριετία, ενώ ο αριθμός αυτός γινόταν 983 κρούσματα όταν χορηγούσαμε επαναληπτική δόση», κατέληξε.

Κάθε χρόνο καταγράφονται 198 εκατομμύρια κρούσματα ελονοσίας. Με αυτό ως δεδομένο, το επίπεδο προστασίας από το RTS,S/AS01 μεταφράζεται δυνητικά σε πρόληψη του 30% των κρουσμάτων στα μικρά παιδιά, δηλαδή σε εκατομμύρια περιστατικά λιγότερα κάθε χρόνο.