ΦΑΡΜΑΚO

Συνεδρίαση ΠΦΣ: Στο τραπέζι ταμειακά διαθέσιμα & ρευστότητα ΕΟΠΥΥ

Επί τάπητος θα θέσουν σήμερα οι φαρμακοποιοί το θέμα των ταμειακών διαθεσίμων και γενικότερα της έλλειψης ρευστότητας του ΕΟΠΥΥ, σε συνεδρίαση που πραγματοποιούν στα γραφεία του ΠΦΣ στις 12 το μεσημέρι.

Συνεδρίαση ΠΦΣ: Στο τραπέζι ταμειακά διαθέσιμα & ρευστότητα ΕΟΠΥΥ

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Εννοείται βέβαια, όπως αναφέρουν τα μέλη του ΠΦΣ, ότι δεν συζητούν καν το ζήτημα του εσωτερικού δανεισμού που έχει ζητήσει η κυβέρνηση με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, καθώς η ρευστότητα του κλάδου είναι οριακή.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει κάποια εκατομμύρια ευρώ ταμειακά διαθέσιμα στην τράπεζα της Ελλάδος, η οποία τα συνδιαχειρίζεται με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Και φυσικά το γεγονός ότι ο ΠΦΣ αποτελεί αυτοχρηματοδοτούμενο φορέα, καθιστά -σύμφωνα με την ΠΝΠ- απαγορευτικό το γεγονός να βάλει η κυβέρνηση «χέρι» στα ποσά αυτά.

Ο κλάδος έχει νωπές ακόμη τις μνήμες από το κούρεμα του PSI, όπου κυριολεκτικά εν μία νυκτί, κουρεύτηκαν διαθέσιμα (δηλαδή κόποι και καταθέσεις ετών) από 110 εκατ. ευρώ σε 50 εκατ. ευρώ. Για το θέμα αυτό ο ΠΦΣ έχει κινηθεί δικαστικά και έχει στραφεί κατά της Τράπεζας της Ελλάδος. Πρόκειται για μία παράνομη πράξη που είχε σημειωθεί, τονίζουν οι εκπρόσωποι του Συλλόγου, και αναμένουν την Δικαιοσύνη πλέον να λύσει το θέμα.

Εκτός όμως από τα παραπάνω, η σκέψη και ο προβληματισμός των φαρμακοποιών, όπως και όλων σχεδόν των παρόχων υγείας, είναι στο μείζον ζήτημα της έλλειψης ρευστότητας του ΕΟΠΥΥ, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να κινδυνεύει να μείνει στεγνή από φάρμακα η αγορά με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη Δημόσια Υγεία. Μάλιστα, ο αντιπρόεδρος του ΠΦΣ, κ. Γιάννης Δαγρές, αναφέρει χαρακτηριστικά, ότι για τον κλάδο το θέμα των ελλείψεων φαρμάκων στην αγορά είναι τόσο σοβαρό και έχει την ίδια βαρύτητα που έχουν οι μισθοί και οι συντάξεις!

Ήδη όλοι οι πάροχοι υγείας που σχετίζονται με την διακίνηση του φαρμάκου συναντήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στα γραφεία του ΠΦΣ και συζήτησαν ενδελεχώς το ζήτημα. Αποφάσισαν δε να ζητήσουν συνάντηση με τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να δοθεί μια οριστική λύση στο σοβαρό αυτό θέμα που απειλεί δραματικά την δημόσια υγεία και οικονομία.

Να θυμίσουμε ότι ο ΕΟΠΥΥ χρωστά στους φαρμακοποιούς 160 εκατ. ευρώ για τον μήνα Ιανουάριο, καθώς και τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο του 2015.

Διαβάστε ακόμη:

Παν. Κουρουμπλής: Επί της ουσίας η ΠΝΠ εξαιρεί τα νοσοκομεία

Έξαλλοι οι φαρμακοποιοί με τον διοικητή του ΟΑΕΕ για τα ταμειακά διαθέσιμα