ΦΑΡΜΑΚO

Οι 5 πιο επικίνδυνοι συνδυασμοί φαρμάκων

Τα φάρμακα σώζουν ζωές, όμως η ορθή χρήση βάσει των συστάσεων του γιατρού ή του φαρμακοποιού και βάσει του εντύπου οδηγιών που τα συνοδεύει κρίνεται απαραίτητη.

Οι 5 πιο επικίνδυνοι συνδυασμοί φαρμάκων

Ένα ακατάλληλο «κοκτέιλ» φαρμάκων μπορεί να οδηγήσει σε ενοχλήσεις όπως ο στομαχόπονος ή και σε σοβαρότερες επιπλοκές. Ειδικότερα για άτομα που αντιμετωπίζουν σοβαρές χρόνιες παθήσεις, οι αυθαιρεσίες μπορεί να αποδειχθούν εξαιρετικά επικίνδυνες.

Δείτε ποιοι είναι οι 5 πιο επικίνδυνοι συνδυασμοί φαρμάκων.

1. Αντικαταθλιπτικά και παυσίπονα

Τα SSRI (Αναστολείς Επαναπρόσληψης Σεροτονίνης) είναι μια ευρέως χρησιμοποιούμενη κλάση αντικαταθλιπτικών. Δεν πρέπει να συνδυάζονται με τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη (NSAID), καθώς αυξάνεται ο κίνδυνος αιμορραγίας στο στομάχι. Επίσης, τα SSRI και τα οπιοειδή αναλγητικά αυξάνουν σημαντικά τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο, οπότε ο συνδυασμός τους μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική αύξηση της σεροτονίνης, με αποτέλεσμα να εκδηλωθούν παρενέργειες όπως υπερδιέγερση, αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος και ταχυπαλμίες.

2. Αντιπηκτικά και ασπιρίνη

Τα αντιπηκτικά χορηγούνται σε ασθενείς που κινδυνεύουν από θρόμβωση στις αρτηρίες. Αυτό που ορισμένοι δεν γνωρίζουν είναι ότι η ασπιρίνη, το πιο κοινό παυσίπονο, έχει παρόμοια επίδραση, καθώς αποτρέπει τα αιμοπετάλια (κύτταρα του αίματος) να ενώνονται και να σχηματίζουν θρόμβους. Ο συνδυασμός αντιπηκτικών και ασπιρίνης αυξάνει επομένως τον κίνδυνο εσωτερικής ή εξωτερικής αιμορραγίας.

3. Παυσίπονα και αγχολυτικά

Τόσο τα αγχολυτικά όσο και τα οπιοειδή αναλγητικά, όπως η κωδεΐνη και η μορφίνη, έχουν κατασταλτική δράση. Ο συνδυασμός των δύο αυτών κλάσεων φαρμάκων μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική επιβράδυνση του ρυθμού αναπνοής και του καρδιακού παλμού.

4. Ακεταμινοφαίνη και οπιοειδή

Σε περίπτωση σκόπιμης ή ακούσιας υπερδοσολογίας, η ακεταμινοφαίνη σε συνδυασμό με οπιοειδή φάρμακα μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο συκώτι.

5. Σιρόπι για το βήχα και αντιισταμινικά

Εάν το σιρόπι για το βήχα περιέχει παρόμοια συστατικά με το αντιισταμινικό, η κατασταλτική επίδραση θα είναι εξαιρετικά έντονη. Η επακόλουθη υπνηλία μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επικίνδυνη εάν το άτομο επιχειρήσει να χειριστεί μηχανήματα ή να οδηγήσει.

Συμβουλευτείτε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας.

Διαβάστε επίσης:

Δύο τρικ για να καταπίνετε ευκολότερα χάπια και κάψουλες
SOS παιδιάτρων: Μην δίνετε στα παιδιά τα φάρμακα με κουταλάκι