ΦΑΡΜΑΚO

Φάρμακα Placebo: Το «ψυχολογικό» αποτέλεσμα μπορεί να είναι τόσο ισχυρό όσο και μια δραστική ουσία

Μία νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Journal of Pain και εκπονήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Maryland, εξηγεί πώς επιδρούν τα φάρμακα placebo στον εγκέφαλο.

Φάρμακα Placebo: Το «ψυχολογικό» αποτέλεσμα μπορεί να είναι τόσο ισχυρό όσο και μια δραστική ουσία

Μάλιστα, αποκαλύπτει ότι το φαινόμενο placebo μπορεί να λειτουργήσει ακόμα και όταν οι ασθενείς γνωρίζουν ότι λαμβάνουν εικονικό φάρμακο, καθώς σε ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε ένα «ψεύτικο» παυσίπονο, τους έκανε να αισθάνονται λιγότερο πόνο παρότι έμαθαν, στη συνέχεια, ότι δεν ήταν γνήσιο.

Φυσικά, οι επιστήμονες δεν είχαν αποκαλύψει εξαρχής ότι το φάρμακο ήταν ψεύτικο από την αρχή αλλά τους έκαναν να πιστεύουν ότι λειτουργεί.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, το "ψυχολογικό" αποτέλεσμα μπορεί να είναι τόσο ισχυρό όσο και μια δραστική ουσία.

Παράλληλα, είναι ήδη γνωστό πως τα ψευδοφάρμακα μπορούν να προκαλέσουν απελευθέρωση παυσίπονων ουσιών στον εγκέφαλο.

«Έχουμε να μάθουμε ακόμα πολλά για το πώς λειτουργεί το εικονικό φάρμακο. Αυτό που σκεφτόμαστε τώρα είναι ότι απαιτείται τόσο η πίστη στη δύναμη της θεραπείας αλλά και στις εμπειρίες που συνάδουν με αυτές τις πεποιθήσεις. Οι εμπειρίες μαθαίνουν τον εγκέφαλο να ανταποκρίνεται στη θεραπεία ως πραγματικό γεγονός. Μετά από αυτή τη μάθηση, ο εγκέφαλος εξακολουθεί να ανταποκρίνεται στο φάρμακο, ακόμη και αν υπάρχει πλέον η γνώση ότι είναι εικονικό», εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης Tor Wager.

Πλέον, οι ερευνητές πιστεύουν ότι το εύρημα θα μπορούσε να ανοίξει τις πόρτες σε νέους τρόπους θεραπείας απεξάρτησης από τα ναρκωτικά και να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του πόνου τόσο στους ενήλικες όσο και στα παιδιά.