ΦΑΡΜΑΚO

Αρθραλγίες μετά από λήψη των αντιδιαβητικών DPP4 αναστολέων

Η κατηγορία των αντιδιαβητικών φαρμάκων, που ονομάζονται DPP4 αναστολείς, είναι η πιο διαδεδομένη στη συνταγογράφηση, αυτή την εποχή.

Αρθραλγίες μετά από λήψη των αντιδιαβητικών DPP4 αναστολέων

Η χρήση αυτών των φαρμάκων έχει απλοποιήσει την θεραπεία του διαβήτη, την έχει κάνει πιο αποτελεσματική και περισσότερο ασφαλή, σε σχέση με τα φάρμακα της προηγούμενης γενιάς.

Οι DPP4 αναστολείς χρησιμοποιούνται εδώ και δέκα χρόνια, σε όλο τον κόσμο, χωρίς να αναφερθούν πολύ σοβαρές επιπλοκές. Το προφιλ ασφαλείας και η εμπειρία που έχει συσσωρευθεί από την χρήση τους, τους έχουν τοποθετήσει στην πρώτη σειρά προτίμησης των Διαβητολόγων. Στους DPP4 αναστολείς ανήκουν οι φαρμακευτικές ουσίες: σιταγλιπτίνη, σαξαγλιπτίνη, βίνταγλιπτίνη, λιναγλιπτίνη και η αλογλιπτίνη

Παρόλα αυτά, ο έλεγχος των επιπλοκών, που γίνεται με τις αναφορές των γιατρών συμπληρώνοντας ειδικές κάρτες ελέγχου, ανέδειξε μια ασυνήθιστη παρενέργεια.

Συγκεκριμένα, από το 2006 έως το 2013 ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων (FDA) ανακοίνωσε ότι υπήρξαν 33 περιστατικά σοβαρών αρθραλγιών, δηλαδή πόνων στις αρθρώσεις,σε σημείο που τα άτομα αυτά δεν μπορούσαν να τους ανεχτούν. Οι αρθραλγίες αυτές αναπτύχθηκαν σε κάποιους, από τις πρώτες μέρες της λήψης των DPP4 αναστολέων και σε άλλους μέτά από χρόνια χρήσης.

Η παρενέργεια αυτή όπως αντιλαμβάνεστε είναι πολύ σπάνια. Στην περίπτωση που νιώθετε ενοχλήσεις στις αρθρώσεις, χωρίς να έχετε κάποιο άλλο λόγο, και λαμβάνεται DPP4 αναστολείς, καλό είναι να ρωτήσετε τον γιατρό σας.

Το άρθρο γράφτηκε από τον Ρηγόπουλο Δημήτριο, Παθολογο-Διαβητολόγο, τηλ.: 2107700211, 6978543035, Ιατρείο: Λ. Κηφισίας 30 Αθήνα