ΦΑΡΜΑΚO

Η. Δημητρέλλος: Νομοθετικό έκτρωμα που γράφτηκε στο πόδι η ΚΥΑ

Ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο Νομικός Σύμβουλος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, κ. Ηλίας Δημητρέλλος, μιλώντας για την Κοινή Υπουργική Απόφαση που αφορά στο ιδιοκτησιακό των νέων φαρμακείων, κατά τη Γενική Συνέλευση του ΠΦΣ σήμερα το πρωί.

Η. Δημητρέλλος: Νομοθετικό έκτρωμα που γράφτηκε στο πόδι η ΚΥΑ

«Το να πει κάποιος γι' αυτήν την ΚΥΑ ότι είναι ένα νομοθετικό έκτρωμα ίσως είναι λίγο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δημητρέλλος όταν του έδωσε το λόγο ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, κ. Κωνσταντίνος Λουράντος, κατά την έναρξη της Γενικής Συνέλευσης και προκειμένου να αποσαφηνιστούν σημεία-κλειδιά της ΚΥΑ πριν ξεκινήσει η σχετική συζήτηση.

«Αυτός που την έγραψε την έγραψε στο πόδι», συνεχίζει ο κ. Δημητρέλλος, επισημαίνοντας πως οι δυσχέρειες και οι επιπτώσεις που θα προκύψουν κατά την πλήρη ανάπτυξη του νόμου αυτή τη στιγμή δεν μπορούν εύκολα να προβλεφθούν.

Ο Νομικός Σύμβουλος του ΠΦΣ επεσήμανε ουκ ολίγες φορές πως η ΚΥΑ ρυθμίζει μόνο τα νεοϊδρυόμενα φαρμακεία, χωρίς να κάνει καμία αναφορά στα ήδη λειτουργούντα φαρμακεία.

Συνεχίζοντας την ανάλυσή του, ο κ. Δημητρέλλος ανέφερε επίσης ότι η ΚΥΑ αποτελεί «νομικό και πανευρωπαϊκό παράδοξο», καθώς εξομοιώνει πλήρως τον αδειούχο φαρμακοποιό με τον οποιοδήποτε τρίτο (μη φαρμακοποιό), παρέχει δηλαδή σε οποιοδήποτε τρίτο τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα τα οποία έχει ένας φαρμακοποιός εκ του πτυχίου του.

Δίνοντας τέλος στην παραφιλολογία σχετικά με τη συστέγαση των ήδη λειτουργούντων φαρμακείων, ο κ. Δημητρέλλος διευκρίνισε πως δεν θίγονται επ' ουδενί οι ισχύουσες διατάξεις που αφορούν στη συστέγαση.

Τα κενά που επεσήμανε ο Νομικός Σύμβουλος του ΠΦΣ υποδεικνύουν πως «πιθανώς αυτή η ΚΥΑ δεν θα είναι η πρώτη και δεν θα είναι η τελευταία», όπως ανέφερε ο ίδιος, συμπληρώνοντας πως την ερχόμενη Τρίτη ή Τετάρτη θα κατατεθεί η αίτηση ακύρωσης της ΚΥΑ και συγχρόνως αίτηση αναστολής αλλά και αίτημα για προσωρινή διαταγή.

Διαβάστε επίσης:

Σκληρός Λουράντος για Ξανθό: Τα ψελλίσματα του υπουργού δεν έπεισαν κανέναν
Ξανθός για φαρμακεία: Μεταρρύθμιση με φιλελεύθερο μεν πρόσωπο αλλά και ενίσχυση της κοινωνικής οικονομίας
Μετωπική πλέον η σύγκρουση φαρμακοποιών με κυβέρνηση - Η ΚΥΑ πριμοδοτεί τους Συνεταιρισμούς, τονίζει ο κλάδος
Στα ελληνικά & ευρωπαϊκά δικαστήρια οι φαρμακοποιοί για την ΚΥΑ του ιδιοκτησιακού - Παράδοση άνευ όρων σε καρτέλ λέει ο ΠΦΣ