ΦΑΡΜΑΚO

Επιστολή-γροθιά της ΠΕΦ στους 300 βουλευτές: Αποτρέψτε το οικονομικό έγκλημα σε βάρος της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας

Με καταιγισμό παρεμβάσεων, επιστολών και ανακοινώσεων θα ξεκινήσουν να απαντούν από σήμερα οι εκπρόσωποι της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας προς την κυβέρνηση και τους Θεσμούς, στοχοποιώντας τις κινήσεις τους για τις ρυθμίσεις που αφορούν στις περαιτέρω μειώσεις των τιμών των φαρμάκων.

Επιστολή-γροθιά της ΠΕΦ στους 300 βουλευτές: Αποτρέψτε το οικονομικό έγκλημα σε βάρος της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Μάλιστα, οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας απέστειλαν ήδη χθες επιστολή προς τους 300 βουλευτές του Κοινοβουλίου, με στόχο να τους ενημερώσουν για το τι σχεδιάζεται αλλά και να τους θέσουν προ των ευθυνών τους για «το οικονομικό έγκλημα», όπως το χαρακτηρίζουν.

Οι νέες απαιτήσεις των Θεσμών που μπήκαν παράλογα στο τραπέζι, αναφέρουν στην επιστολή τους οι εκπρόσωποι της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, δεν υπήρχαν ως προαπαιτούμενα πριν τον Αύγουστο του 2015, ετέθηκαν αργότερα, αυθαίρετα. Ταυτόχρονα, δεν υπάρχει δημοσιονομικό όφελος από τις νέες μειώσεις, καθώς η φαρμακευτική δαπάνη πορεύεται ήδη με τον κλειστό προϋπολογισμό των 2 δις ευρώ, ενώ δεν υπάρχει όφελος και για τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Οι νέες απαιτήσεις των Θεσμών, σύμφωνα με την ΠΕΦ, στοχεύουν με μαθηματική ακρίβεια στην διάλυση της ελληνικής παραγωγής, στην απαξίωση ενός δυναμικού και υγιούς τομέα, ο οποίος μπορεί να τραβήξει μπροστά και να δώσει ανάσα και πνοή στην ρημαγμένη οικονομία και στην αγορά εργασίας με τα δραματικά νούμερα ανέργων που καταγράφονται καθημερινά.

Με τις ρυθμίσεις που σχεδιάζουν οι Θεσμοί, θα εξουδετερωθεί η Ελληνική παραγωγή. Σήμερα το 80% των φαρμάκων που καταναλώνουμε είναι εισαγόμενα, τονίζει η ΠΕΦ, προσθέτοντας ότι «Αυτά διαμορφώνουν κατά κύριο λόγο τη φαρμακευτική δαπάνη. Μόνο το 20% είναι φτηνότερα, κυρίως τα Ελληνικά. Με τις απαιτήσεις των 'θεσμών' είναι φανερό ότι επιχειρείται να δημιουργηθεί ακόμα μεγαλύτερος χώρος για την εισαγωγή νέων ακριβών σκευασμάτων. Επιδιώκεται δηλαδή μια νέα βίαιη αναδιανομή της 'πίττας' υπέρ των εισαγωγών, με τα Ελληνικά φάρμακα να περιορίζονται στο 5% της φαρμακευτικής αγοράς».

Το προεδρείο της ΠΕΦ θέτει τους βουλευτές προ των ευθυνών τους, καλώντας τους να μην συναινέσουν στο οικονομικό έγκλημα που σχεδιάζεται και να επανεξετάσουν, έστω και την τελευταία στιγμή, τις απαιτήσεις των Θεσμών, οι οποίες διέπονται από αντιαναπτυξιακή χροιά.

Η χώρα πρέπει να διαμορφώσει επιτέλους μια εθνική στρατηγική φαρμάκου, μέσα από έναν ολοκληρωμένο διάλογο, για την οποία πρέπει να είναι υπερήφανη και να την υπερασπιστεί μέχρι κεραίας.

Αναλυτικά η επιστολή της ΠΕΦ, την οποία υπογράφουν ο πρόεδρος κ. Θεόδωρος Τρύφων και οι Αντιπρόεδροι του ΔΣ κ.κ. Δημήτρης Δέμος, Βασίλης Κάτσος, Θεόδωρος Κωλέτης, προς τους βουλευτές έχει ως εξής:

«Προς τα αξιότιμα μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου

Αθήνα, 10 Νοεμβρίου 2015

Κυρίες και Κύριοι βουλευτές,

Στο πλαίσιο του μνημονίου, καλείστε να συζητήσετε και να ψηφίσετε ρυθμίσεις για τις τιμές των φαρμάκων που, εφόσον υιοθετηθούν, θα οδηγήσουν στη χειραγώγηση της φαρμακευτικής αγοράς εις βάρος της εγχώριας παραγωγής και υπέρ των εισαγόμενων σκευασμάτων. Το αποτέλεσμα θα είναι να εισάγουμε και να πληρώνουμε συγκριτικά ακριβότερα φάρμακα σε σχέση με αυτά που μπορούμε να παράγουμε. Και αυτό, με επιβάρυνση των ασθενών, των Ταμείων και της εθνικής οικονομίας.

Αξίζει της προσοχής σας ότι η πρόταση των «θεσμών», λόγω του κλειστού προϋπολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης, δεν δημιουργεί το παραμικρό δημοσιονομικό όφελος και επίσης δεν προσφέρει την παραμικρή εξοικονόμηση στα Ταμεία. Εξ αυτού άλλωστε του γεγονότος οι σημερινές απαιτήσεις δεν υπήρχαν ως προαπαιτούμενα πριν τον Αύγουστο του 2015. Μπήκαν σήμερα στο τραπέζι αυθαίρετα και χωρίς λόγο.

Η υιοθέτηση των απαιτήσεων των «θεσμών» μόνο αρνητικά αποτελέσματα θα έχει για το σύστημα υγείας και τον τόπο. Και θα οδηγήσει στην απαξίωση της Ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, που ήδη τα τελευταία χρόνια έχει υποστεί μειώσεις τιμών της τάξης του 60%. Σήμερα τα Ελληνικά φάρμακα πωλούνται με έκπτωση 75% της αρχικής τιμής των εισαγομένων και προσφέρουν στους ασθενείς και τα Ταμεία προσιτές ποιοτικές θεραπείες. Οι «θεσμοί» αφήνουν αλώβητες τις ονομαστικές τιμές των εισαγομένων και ζητούν να πέσει μεσοσταθμικά η λιανική τιμή των Ελληνικών φαρμάκων έως το 1 ευρώ!

Κυρίες και Κύριοι βουλευτές,

Η διάλυση της Ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας θα στερήσει την εθνική οικονομία από ένα δυναμικό κλάδο, που στηρίζει την ανάπτυξη με επενδύσεις, απασχόληση, έρευνα και καινοτομία, εξαγωγές και ισχυρή προστιθέμενη αξία.

Σας καλούμε, με το αίσθημα ευθύνης που επιβάλλουν οι σημερινές δύσκολες συνθήκες, να αποτρέψετε ένα οικονομικό έγκλημα σε βάρος της Ελληνικής παραγωγής και της ανάπτυξης. Σας καλούμε να συμβάλετε στην επανεξέταση των παράλογων και αντιαναπτυξιακών απαιτήσεων των «θεσμών». Έστω και την ύστατη αυτή στιγμή, απαιτείται ένας ολοκληρωμένος διάλογος, ώστε η χώρα να διαμορφώσει μια εθνική στρατηγική και πολιτική φαρμάκου, μέσω της οποίας η αναγκαία φαρμακευτική δαπάνη θα αποτελεί και μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας.

Με εκτίμηση,
Για την Πανελλήνια Ένωση φαρμακοβιομηχανίας,
Θεόδωρος Τρύφων, Πρόεδρος Δ.Σ.
Δημήτρης Δέμος, Βασίλης Κάτσος, Θεόδωρος Κωλέτης, Αντιπρόεδροι Δ.Σ.».

Διαβάστε ακόμη:

Απρόβλεπτες συνέπειες από τις προτάσεις της κυβέρνησης για τα ΜΗΣΥΦΑ

Συνολική μελέτη για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία αποφασίστηκε σε νέα κυβερνητική σύσκεψη υπό τον Δραγασάκη