ΦΑΡΜΑΚO

Αντιδιαβητικό φάρμακο κατά της εξάρτησης στο αλκοόλ

Μπορεί ένα αντιδιαβητικό φάρμακο να χρησιμοποιηθεί για την απεξάρτηση από το αλκοόλ σε άτομα που δεν έχουν διαβήτη;

Αντιδιαβητικό φάρμακο κατά της εξάρτησης στο αλκοόλ

Η ερώτηση αυτή φαίνεται ότι θα απαντηθεί καταφατικά, καθώς μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Addiction Biology ενισχύει αυτό το ενδεχόμενο.

Το φάρμακο στο οποίο αναφερόμαστε είναι η λιραγλουτίδη, ένας GLP-1 αγωνιστής. Πρόκειται για ενέσιμη αγωγή στον διαβήτη, που όμως είναι δυνατόν να χορηγηθεί σε μη διαβητικούς με ασφάλεια, γιατί δεν προκαλεί υπογλυκαιμία, όταν το σάκχαρο είναι φυσιολογικό.

Χαρακτηριστικό της είναι οι πλειοτροπικές δράσεις που διαθέτει. Εκτός από την αποτελεσματική ρύθμιση του σακχάρου, βοηθά στην μείωση του σωματικού βάρους, μέσω της αύξησης του αισθήματος του κορεσμού, αλλά και με απ’ ευθείας δράση στο κέντρο της πείνας στον εγκέφαλο.

Η επίδραση της στις βιοχημικές λειτουργίες του εγκεφάλου είναι ένα θέμα, το οποίο βρίσκεται υπό διερεύνηση και σίγουρα θα μάθουμε πολλά στο μέλλον. Η νέα πληροφορία που βγήκε από την μελέτη, που αναφερθήκαμε, είναι ότι η λιραγλουτίδη επεμβαίνει στο κέντρο επιβράβευσης του εγκεφάλου, μειώνοντας τα επίπεδα ντοπαμίνης.

Το κέντρο επιβράβευσης ενεργοποιείται μετά την συχνή κατανάλωση αλκοόλ, με αποτέλεσμα να δημιουργείται εθισμός. Η δράση της λιραγλουτίδης διακόπτοντας αυτό τον μηχανισμό μπορεί να βοηθήσει στην απεξάρτηση.

Η πληροφορία αυτή βασίζεται σε δεδομένα από ποντίκια, στα οποία οι ερευνητές είχαν εθίσει στο αλκοόλ. Η χορήγηση της λιραγλουτίδης στη συνέχεια προκάλεσε μείωση της λήψης αλκοόλ κατά 40%.

Στον άνθρωπο δεν έχει γίνει ακόμα καμία μελέτη και αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε αν έχει το ίδιο θετικό αποτέλεσμα και πια είναι η δόση που πρέπει να χορηγηθεί. Περιμένουμε λοιπόν τις επόμενες μελέτες.

Ρηγόπουλος Δημήτριος, Παθολόγος-Διαβητολόγος, www.smarthealth.gr

Διαβάστε επίσης:

Περιαρθρίτιδα ώμου: Πού οφείλεται ο πόνος στον ώμο, τι μπορείτε να κάνετε

Έχω ανεβασμένο σάκχαρο: Μπορώ να φάω γλυκά τα Χριστούγεννα και ποια;

Οστεοπόρωση: Πόσο ασβέστιο χρειάζεστε καθημερινά για να την προλάβετε