ΦΑΡΜΑΚO

Απάντηση ΕΟΦ για τις ελλείψεις φαρμάκων: Η λίστα δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα...

Οι ελλείψεις φαρμάκων οι οποίες καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες, δεν είναι καινούριες αλλά παλιές αναφέρει το ΔΣ του ΕΟΦ σχετικά με το θέμα που έχει αναδείξει ο ΠΦΣ. Η κυκλοφορία των σκευασμάτων αυτών, έχει διακοπεί ή είναι μηδενική, για δε τις ελλείψεις εμβολίων, ο ΕΟΦ τονίζει ότι το ζήτημα είναι πανευρωπαικό και όχι ελληνικό.

Απάντηση ΕΟΦ για τις ελλείψεις φαρμάκων: Η λίστα δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα...

Μάλιστα ο ΕΟΦ, καλεί όλους τους επαγγελματίες της υγείας σε εποικοδομητική επικοινωνία προκειμένου να αρθεί ο αποπροσανατολισμός και η σύγχυση που έχει δημιουργηθεί στους πολίτες.

Όπως αναφέρεται αναλυτικά, την ανακοίνωσή του το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού:

«Σε τακτά χρονικά διαστήματα ο ΕΟΦ προβαίνει σε Ανακοινώσεις – Δελτία Τύπου προκειμένου να ενημερώσει για τα θέματα που αφορούν στην επάρκεια των φαρμακευτικών προϊόντων στην ελληνική αγορά.

Η αποτροπή των ελλείψεων δεν αποτελεί ρεαλιστική προσέγγιση, καθώς οι παράγοντες που επηρεάζουν τη διαθεσιμότητα των φαρμάκων είναι ποικίλοι και μπορεί να οφείλονται σε προβλήματα παραγωγής ή ποιότητας, απρόβλεπτη αύξηση της ζήτησης, παράλληλο εμπόριο, και άλλες παραμέτρους που δεν είναι πάντοτε εφικτό να προβλεφθούν.

Διαπιστώνουμε ωστόσο ότι το θέμα ανακινήθηκε τις τελευταίες ημέρες μέσω δημοσιευμάτων που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Για παράδειγμα γίνεται αναφορά σε προϊόντα των οποίων η κυκλοφορία έχει διακοπεί ή είναι μηδενική (όπως BETRIMINE SIROP, DIFEND SOL, EFEMOLINE, EPAXAL, MELOCALM, κα), ενώ επανέρχεται σταθερά το θέμα της έλλειψης συγκεκριμένων εμβολίων για τα οποία υπάρχει ήδη ενημέρωση για την πανευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος (όπως ΤΕΤRAVAC, INFANRIX TETRA, INFANRIX IPV HIB, PENTAVAC).

Η δημοσίευση καταλόγων με 100 και πλέον προϊόντα με την επισήμανση ότι βρίσκονται σε μόνιμη έλλειψη ή περιορισμό διάθεσης δεν εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον. Αντίθετα δημιουργεί σύγχυση και αποπροσανατολισμό από τις πραγματικές ελλείψεις και την εξεύρεση λύσης για την αντιμετώπισή τους.

Με δεδομένη την κοινωνική ευαισθησία όλων των εμπλεκομένων στη διακίνηση και διάθεση των φαρμάκων και προσβλέποντας στην προστασία του τελικού αποδέκτη που είναι ο ασθενής, ο ΕΟΦ καλεί όλους τους επαγγελματίες της υγείας σε εποικοδομητική επικοινωνία προς αυτή την κατεύθυνση».

Διαβάστε ακόμη:

Ο ΠΦΣ στοχοποιεί την Amgen για έλλειψη συγκεκριμένου φαρμάκου

Η τιμολογιακή πολιτική στεγνώνει τα φαρμακεία από φάρμακα